О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№…

 

Разград

 
 


13. VІ.2017

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2017

 
                                                 съд                                                                                   

13. VІ.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

      РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 ИРИНА ГАНЕВА

   

 
                                                                           ЧЛЕНОВЕ:

  Ч.в. гражданско  

 
  Като разгледа докладваното от съдия Йончева           

2017

 

    №110

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

        Производство по реда на чл.274 и сл.ГПК.

         Образувано е по ч.жалба с вх.№4174 по рег. опис на РОС, подадена на 24.ІV.2017г. от адв. Д.Б. против   постановеното  в открито с.з. на 19.ІV.2017г. Определение,  с което РРС е прекратил висящото му на производство гр.д.№503/2017г., образувано   по реда на чл.18 и сл.ЗЗДН по молба на процесуално упълномощилата го с представителството й по делото-Т.Р.Т..

              Жалбата е допустимо подадена в предвидения за това срок но от лице, което към дата на подаването й не легитимира интерес от обжалването. Адв.Б. не е страна в производството.  С факта на доказано настъпилата в хода на делото смърт на   доверителката му, относимо към дата на подаване на жалбата и съгл. предвиденото в чл.41 ЗЗД, същият не легитимира надлежно и  качеството си на  процесуален представител.  Съгласно цитираната разпоредба, както  и по регл. на договора за поръчка(чл.287ЗЗД), със смъртта на доверителката/упълномощителката му по право се прекратяват представителните му и възложени му с договор за правна помощ правомощия.  Следва да се отбележи, че смъртта на доверителката му, като правопогасяващ пълномощията му факт, е бил надлежно установен и доказан още преди дата на провелото се с негово участие с.з. Видно от приложения препис -извлечение  от акт №749/31.ІІІ.2017г.,   сезиралата РРС с производството по чл.18 ЗЗДН  Т.Т. е починала на 31.ІІІ.2017г. Т.е., смъртта е настъпила в хода на делото и след дата на подадената от нея на 20.ІІІ.2017г. молба за закрила от домашно насилие срещу съпруга й Б.Т..

            Атакуваното и преграждащо хода на делото определение е постановено от съда в присъствие на адв.Б., комуто, считано от дата на с.з. съдията е предоставил срок за обжалване, без да проведе действия по проверка надлежността на осъщественото от него към този момент  представителство. Респ.,  по    уведомяване на правоимащите, в лицето на наследниците на починалата в хода на делото Т.Т., за   определението, преграждащо хода на образуваното по нейна молба съдопроизводство. Видно от книжата по делото, по отношение на последните, както и по отношение на редовно конституирания в производството ответник,  съдът не е изпълнил задълженията си и по чл.276 ГПК. На същите не е връчван препис от жалбата и не е предоставен законовия срок за отговор, респ. за насрещна жалба.

                 Предвид изложеното, сочещо на неизпълнение на вменената в задължение на първостепенния съд процедура по уведомяване на страните за подлежащия на обжалване съдебен акт и на дължимата им  се размяна на книжа, в този си състав съдът намира, че делото следва да бъде прекратено и върнато на РРС за изпълнение на дадените му по горе указания.

            При връщане на делото, във връзка със защитата,  дължима  на наследниците на починалия в хода на делото ищец, от  съда се следва преценка за прилагане на  чл.230, ал.1, предл. последно във вр. с чл.229, ал.1, т.2 ГПК.  Като  в тази връзка съобрази, че производството  за установяване на дом. насилие е едно от редките, предвидени такива в изключение от правилото на чл.26 ГПК. При които, чужди на материалното право лица могат да предявят иск за защита. Факт е, че при тази хипотеза, сезираният с това производство съд е длъжен да конституира задължително и служебно като страна и пострадалото лице. И, дали със смъртта на последното, за наследниците му  отпада интереса от установяване на акта на домашно насилие, доколкото   този акт би могъл да рефлектира върху имуществените им отношения с намиращия се в родствена връзка с тях ответник- съпруг  на пострадалото лице и техен баща.

         Превид изложеното, съдът

                                                            

                                              О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И :

 

                   ПРЕКРАТЯВА образуваното му на производство ч.в.гр.д.№110 по опис за 2017г.  и

                   ВРЪЩА делото на РРС за изпълнение на дадените  в мотиви на определението указания  -   провеждане на  процедура по уведомяване на наследниците на починалата в хода на делото ищца   за преграждащия хода на делото и подлежащ на обжалван съдебен акт, респ за потвърждаване на пълномощията на подалия в.ж. адв Борисов, както и за дължимата  се по см. на чл.276 ГПК процедура по размяна на книжа между страните-връчване на преписи от редовно подадената жалба на всяка от насрещните по нея страни с предоставения на предвидения за това срок за отговор и насрещна жалба.

               Определението не подлежи на обжалване.

                          

 

 

 

                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.