ОПРЕДЕЛЕНИЕ

               / 22.05.2017г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На двадесет и втори май, две хиляди и седемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

ВЧГрД № 116 по описа на съда за 2017г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.407 ал.1 ГПК.

Подадена е частна жалба от С. И. Р. против разпореждане от 29.12.2016г., постановено по гр.д. № 884 / 2015г. по описа на РС Исперих, за издаване на изпълнителен лист в полза на Х.М.Х., Ф.М.З. и А.М.З. против С. И. Р. за заплащане на всяка от съделителките сума в размер 4 400лв. за уравнение на дяловете. Жалбоподателят излага оплакване, че уравнението на дяловете е постановено в производство по възлагане на неподеляем имот по реда на чл.349 ал.2 ГПК и съгласно ал.5 на същата разпоредба задължението за плащане на присъдените уравнения възниква след изтичане на шестмесечен срок от влизане в сила на решението. Моли съда да отмени обжалваното разпореждане и да обезсили изпълнителния лист.

В срока по чл.276 ал.1 ГПК въззиваемите Х.М.Х., Ф.М.З. и А.М.З. не са депозирали писмен отговор.

Съдът, след запознаване с материалите по делото и изложените в жалбата твърдения, констатира следното: развилото се пред РС Исперих съдебно производство по гр.д. № 884 / 2015г. е с предмет делба на недвижим имот в чертите на гр.Исперих, заедно с построените в него жилищна и второстепенна сграда и гараж. Във втората фаза на делбата съделителят С.Р. е депозирал молба за възлагане на имота по реда на чл.349 ал.2 ГПК. С решение № 389 / 11.11.2016г., постановено в делбеното производство, районният съд е разгледал възлагателната претенция и е възложил имота на С.Р. по реда на чл.349 ал.2 ГПК. В диспозитив същият е осъден да заплати за уравнение на дяловете на останалите трима съделители по 4 400лв. Решението не е обжалвано и е влязло в сила на 6.12.2016г.

С молба с вх. № 4944 / 28.12.2016г. Х.М.Х., Ф.М.З. и А.М.З. са поискали издаване на изпълнителен лист досежно присъдените в тяхна полза суми за уравнение на дяловете. С обжалваното разпореждане, постановено на 29.12.2016г., районният съд е разпоредил издаването на изпълнителен лист и такъв е издаден на същата дата.

Частната въззивна жалба е основателна. Съгласно чл.406 ал.1 ГПК изпълнителният лист се издава, ако актът, подлежащ на принудително изпълнение, е редовен от външна страна и удостоверява подлежащо на изпълнение вземане срещу длъжника. В случая решението, въз основа на което е поискано издаване на изпълнителен лист, е постановено по конститутивен иск, а не по осъдителен. Установеното с решението по чл.349 ал.2 ГПК задължение за заплащане на парично уравнение на дела няма самостоятелен характер и не подлежи на съдебно изпълнение. Правната последица от неизпълнението му в определения от закона срок, е обезсилване на решението по право и изнасяне имота на публична продан, съгл. чл.349 ал.6 ГПК (в този смисъл определение № 278 от 16.06.2011 г. на ВКС по ч. гр. д. № 177/2011 г., I г. о.). От горното следва, че съдебното решение не удостоверява подлежащо на принудително изпълнение парично задължение на С.Р. в размер по 4 400лв. към всеки от останалите съделители. Обжалваното разпореждане е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, като вместо него молбата за издаване на изпълнителен лист бъде оставена без уважение. Издаденият изпълнителен лист следва да бъде обезсилен.

Жалбоподателят претендира присъждане на направените деловодни разноски за въззивно обжалване. Същият е внесъл ДТ в размер 15лв. и предвид изхода от делото въззиваемите следва да бъдат осъдени да му заплатят горната сума. В приложение липсва договор за правна помощ, въпреки отбелязването в частната жалба за приложен такъв, а и жалбата е подадена лично, а не чрез адвокат, поради което и други разноски не следва да се присъждат.

Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

Отменя разпореждане от 29.12.2016г., постановено по гр.д. № 884 / 2015г. по описа на РС Исперих, за издаване на изпълнителен лист в полза на Х.М.Х., Ф.М.З. и А.М.З.  против С. И. Р., за заплащане на суми в размер по 4 400лв. за всяка от тях за уравнение на дяловете, като вместо това постановява:

Оставя без уважение молба с вх. № 4944 / 28.12.2016г., подадена от Х.М.Х., Ф.М.З. и А.М.З. за издаване на изпълнителен лист против С. И. Р. досежно присъдените в тяхна полза суми в размер по 4 400лв. за всяка от тях за уравнение на дяловете.

Обезсилва изпълнителния лист от 29.12.2016г., издаден въз основа на горното разпореждане.

Осъжда Х.М.Х., Ф.М.З. и А.М.З.  да заплатят на С. И. Р. сумата 15 лв. за направени деловодни разноски във въззивното производство.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                

 

 

 

          ЧЛЕНОВЕ: 1.                           

 

 

 

   2.