О       П       Р        Е        Д       Е        Л       Е        Н       И       Е

 

Гр.Разград, 12. 05. 2017 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на дванадесети май през две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател: Анелия Йорданова

Членове:     Валентина Димитрова    

                     Ирина Ганева  

като разгледа докладваното от  съдия Ан. Йорданова в. гр. д. № 119 по описа за 2017 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Постъпила е въззивна жалба от В.И.П. против Решение  № 78/ 16. 03. 2017 г. по гр. д. № 289/ 15 г. по описа на РС Исперих, с което е изнесен на публична продан като неподелям недвижим имот с адм. адрес гр. Исперих, ул. „Чумерна“ № 16, съделителката П. е осъдена да заплати на съделителите Х.  Х. и Е.Х.  за извършени подобрения в делбения имот сумата 2241, 32 лв., като е отхвърлен предявения от Х. и Х. иск по сметки до първоначално предявения размер от 15 000 лв. , като неоснователен и недоказан. П. е осъдена да заплати държавна такса по уваженния иск по сметки в размер на 91, 45 лв.  и сумата 140 лв.  върху дела й в делбения имот. Х.Х. и Е.Х.  са осъдени да заплатят всеки от тях държавна такса в размер на 120, 70 лв. за отхвърления иск по сметки и 140 лв., респ. 280 лв. върху дела им делбения имот .

Районният съд не е изпълнил задължението си да администрира въззивната жалба, като провери редовността й и след изпращане на препис на другата страна, е постановил да се изпрати за разглеждане от РОС.

С оглед на изложеното, производството пред настоящата инстанция следва да бъде прекратено, въззивната жалба с делото да бъде върнато на ИРС за администриране, като този съд поправи пропуска си да провери редовността й.  Липсват доказателства за внесена държавна такса за въззивно обжалване. Районният съд следва да изясни в какво точно се състои искането на жалбоподателката, предвид пределите на въззвниата проверка и определяне на размера на дължимата държавна такса. Във въззивната жалба се съдържа довод, че жалбоподателката е недоволна от решението в частта на разноските, което представлява молба по чл. 248 от ГПК            за изменение на постановения от районния съд  съдебен акт в тази част.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

                       

                        О          П          Р          Е          Д          Е          Л          И:

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по в. гр. д. № 119 / 2017 г. по описа на ОС Разград.

            ВРЪЩА делото на РС Исперих за администриране на въззивна жалба от В.И.П. против Решение  № 78/ 16. 03. 2017 г. по гр. д. № 289/ 15 г. по описа на РС Исперих и за разглеждане на молбата й по чл. 248 от ГПК.

            След приключване на производството пред РС Исперих, делото да се върне на ОС Разград за ново образуване по реда на чл. 76, ал. 9 от ПАС.

            Определението не  подлежи на обжалване.

 

 

 

Председател:                         Членове: 1.                            2.