ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

гр. Разград, 18.05.2017 год.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на осемнадесети май през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                       Председател: РАЯ ЙОНЧЕВА

                              Членове: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                              ИРИНА ГАНЕВА              

като разгледа докладваното от съдията В. ДИМИТРОВА в.ч.гр. дело № 123 по описа за 2017 година и за да се произнесе взе предвид следното:

                       Производството е по чл. 278 от ГПК.

                       Депозирана е частна жалба от О.А.Д. ***,чрез пълномощник адв.А.М.Н.против Определение №1113/10.04.2017 г.,постановено по гр.дело № 610/ 2017 год. по описа на Районен съд Разград, с което съдът е оставил без разглеждане  и прекратил производството по делото,образувано  по молбата на  Д./наименована искова молба/,с която се иска съдът да осъди А.М. Д. да  заплаща вече определена по друго дело по описа на същия съд издръжка за общите им две деца,ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска,начитная от 22.08.2016г.В жалбата се сочи на незаконосъобразност на определението с искане за отмяната му и постановяване на съдебен акт,с който молбата на частния жалбоподател да бъде уважена.

                       Частната жалба е процесуално допустима,като подадена в срок от легитимирана в процеса страна.Разгледана по същество същата се явява основателна,но по различни от изложените в нея съображения по следните съображения:

                           С Решение №442/05.12.2016г.,постановено по бр.дело №1771/2016г.,заведено от настоящия жалбоподател,Разградският районен съд е прекратил гражданския брак между  О.А.Д. и А.М.Д.,***, сключен на 11.09.2004г., за което е съставен акт №0005 на Община-Цар Калоян, като дълбоко и непоправимо разстроен.Обявил е,че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има  съпругата.Предоставил е упражняването на  родителските права спрямо родените от брака и ненавършило пълнолетие Ю. и Б.на бащата О.Д..Определил е  съответен режим на лични отношения на децата с тяхната майка.Осъдил е А.Д. да заплаща на малолетните си две деца месечна издръжка в размер на 105лв. за всяко от тях, платима чрез техния баща и законен представител О.Д.,считано от 22.08.2016г. до настъпването на законовите предпоставка за нейното изменяване или отменяване.Отхвърлил е исковете са издръжка до първоначално предявените размери.Постановил е предварително изпълнение в частта за издръжките.Предоставил е ползването на  семейното жилище-къща, находяща се в с.Езерче на съпруга.Постановил е след развода съпругата да носи предбрачното си фамилно име Дишлиева.Присъдил е такси и разноски в производството.Решението е влязло в сила на 27.12.2016г.Въ з основа на него по искане на ищеца са издадени ИЛ за дължимите разноски,както и за дължимата от страна на майката издръжка за двете деца.Видно от исковата молба дължимата от страна на майката издръжка за децата е претендирана от ищеца,ведно със законната лихва,считано от 22.08.2016г.,датата на фактическата раздяла между двамата родители.От този момент е счел и РРС в посоченото по-горе решение,че се дължи издръжката от родителя,който не упражнява родителските права.В диспозитива на решенето обаче съдът е пропуснал да се произнесе относно дължимата законна лихва за всяка просрочена вноска от дължимата издръжка,така както е било поискано.

      Частният жалбоподател,чрез пълномощника си вместо да подаде молба за поправка на ОФГ или допълване на решението е депозирал настоящата „искова“ молба,която съдът е следвало да изтълкува като такава за поправка на ОФГ в Решение №№442/05.12.2016г.,постановено по бр.дело №1771/2016г., а не като самостоятелна искова молба за претенция за законна лихва,какъвто ред не е предвидени да образува по нея нарочно дело,което да прекрати.

      Подадената молба,независимо от това как е наименована се явява такава за поправка на ОФГ ,допусната в посоченото решение,видно от направеното искане,макар и некоректно.Компетентен да се произнесе по нея е съставът на съда, разгледал бр.дело №1771/2016г.,още повече,че при установена ОФГ съдът може да се произнесе и без надлежно сезиране от страна в производството,като не е обвързан и със срок.

            Ето защо следва да бъде отменено атакуваното определение,с което молбата на О.Д. е оставена без разглеждане, а делото върнато на РРС за произнасяне по същата по реда на чл.247 от ГПК по бр.дело №1771/2016г.

                       Воден от горното, Разградският окръжен съд,

ОПРЕДЕЛИ:

                          ОТМЕНЯВА Определение №1113/10.04.2017г.-,постановено по гр.дело №610/2017г., в В ЧАСТТА С КОЯТО молбата на О.Д. ,подадена чрез пълномощник адв.А.М.Н.за осъждането на А.М. Д. да  заплаща вече определена по друго дело по описа на същия съд издръжка за общите им две деца,ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска,начиная от 22.08.2016г.е оставена без разглеждане.

                         ВРЪЩА делото на Районен съд гр.Разград  за произнасяне по молбата,подадена от  О.Д. по реда на чл.247 от ГПК по бр.дело №1771/2016г.

                          Определението не подлежи на обжалване.

 

 

                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                ЧЛЕНОВЕ: 1.                                 2.