О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


1.VІІІ.2013

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2013

 
                                                 съд                                                                                   

     1.VІІІ.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

   РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

   Като разгледа докладваното от съдия Йончева

   

2017

 

    №188

 

 гражданско

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

         Производство по реда на чл. 118 и сл. ГПК.     

         Делото е образувано по молба, подадена от В.Х.К., ЕГН********** чрез процесуално представляващият  го по пълномощие –адв.Д.Павлов, с която в условия на обективно и субективно кумулативно съединяване предявява срещу   П.С.П.,  М.К.Д., В.А.Ш. и И.Х.К., както следва:

1/иск за обявяване недействителността на договор за покупко –продажба на  ид.части от недвижим имот, сключен между В.А.Ш., като продавач и П.С.П., като купувач с нот.акт №106/2.V.2017г. по нот. д.№304/2017 по опис на нотариус С. Садък, с рег.№004НК и район на действие при КРС;

        2/иск за обявяване недействителността на договор за покупко – продажба на  ид.части от недвижим имот, сключен между В.А.Ш.  и И.Х.К., като продавачи и М.К.Д., като купувач с нот.акт №107/2.V.2017г. по нот. д.№305/2017 по опис на нотариус С. Садък, с рег.№004НК и район на действие при КРС;

          С предявяването на тези два иска  се иска установяване недействителността на договори на разпореждане с идеални части от вещно право на собственост върху недвижим имот.  

3/ вещен иск с правно основание чл. 33, ал. 2 от ЗС иск по чл.33, ал.2 ЗС- за изкупуване   на  ид.части от имота, индивидуализирани в предмет на сделките, чиято недействителност се претендира.

 В обстоятелствена част на молбата, като факт обосноваващ интерес от търсената с предявените искове защита, В.К. заявява, качеството си на съсобственик по наследство и давностно владение върху ид. части от индивидуализирания  в предмет на прехвърлителните сделки недвижим имот и твърдение за допуснати при продажбата на ид.части от имота нарушения по чл.33, ал.1 ЗС, лишили го от възможността да изкупи дяловете на останалите съсобственици.

      В реквизит на исковата си молба ищецът е посочил, че защитимият с предявените искове материален интерес е с цена в размер на 97 500,00лв. Която  е формирал като сбор от сумите,  договорени и реализирани като цена на идеалните части, индивидуализирани в предмет на оспорените като недействителни договори за покупко-продажба.   

    Съгласно приложено към молбата Удостоверение изх.№6703001219/21.VІІ.2017г.   на Община Исперих, данъчната оценка на процесния имот, индивидуализиран като ПИ с идентификатор 40422.504.584 по КККР-Кубрат, състоящ се от дворно място с площ от 365кв.м. и построените в него три, самостоятелни търговски обекта, е в размер на 48 313,10лв. съответно, данъчната оценка на идеалните части от имота ще е значително  по ниска от тази на целия имот.

  Съгласно  чл. 104, т. 3 от ГПК, на окръжния съд като първа инстанция са подсъдни исковете за собственост и други вещни права върху имот с цена на иска над 50 000 лв. Критериите за определяне цената на иска са посочени в чл. 69, ал. 1 ГПК. По отношение на вещните искове, както и на тези за съществуване, унищожаване или за разваляне на договори, имащи за предмет вещни права върху имот, цената на иска се определя по данъчната оценка на спорните вещни права. 

   С разпоредбата на чл. 69 ГПК ясно е дефиниран размера на цената на иска за различните видове искова защита. Съгласно чл. 68 ГПК цена на иска е паричната оценка на предмета на делото, като при предявен иск за недействителност на договор, имащ за предмет вещни права върху недвижим имот, както и за развалянето на такъв договор, цената на иска е данъчната оценка - чл. 69, ал. 1, т. 4, предл. 2, вр. с т. 2 ГПК. Разпоредбата е пределно ясна, а по приложението й е налице и трайна практика на ВКС.  

     Въз основа на данъчната оценка на недвижимия имот се следва определяне цената и на предявения по реда на чл.32 ЗС. Предмет на този  иск са  продадените  на трети лица дялове  от имота от конституираните като ответници съсобственици    и цената на иска се равнява на данъчната оценка на продадения от всеки от тях дял от недвижимия имот.

 По всеки от исковете е дължима такса, определяема по правилото на чл.72, ал.1 във вр. с чл.71, ал.2 ГПК.

  Обобщавайки изложеното, РОС намира, че всеки един от исковете, предявени от В.Х.К., ЕГН********** чрез процесуално представляващият  го по пълномощие –адв.Д.Павлов   срещу   П.С.П.,  М.К.Д., В.А.Ш. и И.Х.К., е   родово и местно подсъден на КРС.

 Поради което и на осн.чл.118ГПК

ОПРЕДЕЛИ:

                Прекратява производството по гр. д. №188/2017г. по описа на РОС и на осн.чл.109  във вр. с чл.104, ал.1, т.3 ГПК изпраща същото по подсъдност на КРС.  

            Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВнАпС в едноседмичен срок от връчването му на ищеца.  

                                                                 Съдия: