Р   А   З   П   О   Р   Е  Ж   Д   А   Н   Е

 

                                                       Гр.Разград, 21. 08. 2017 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и първи август през две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател: Анелия Йорданова

 

като разгледа докладваното от  съдия Ан. Йорданова в. гр. д. № 200 по описа за 2017 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Постъпила е въззивна жалба от Х.Л.Д. и И.Л.Д. против  Решение  № 141/ 11. 05. 2017 г. по гр. д. № 371/ 17 г. по описа на РС Разград, с което  жалбоподателите  са осъдени да заплатят солидарно с М.С.И. на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ сумата 2767, 50 лв. , представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди в резултат на престъпление и сумата 604, 57 лв., обезщетение за забава от 26. 06. 14 г. до 19. 08. 2016 г.

При проверка за редовност съдът констатира, че по жалбата не е внесен пълния размер на дължимата за производството държавна такса.

Предявени са два обективно кумулативно съединени иска с цена, съответно на всеки от тях: 2767, 50 лв. и 604, 57 лв. Според чл. 72, ал.1 ГПК, за предявените с една молба кумулативно съединени искове се събира държавна такса по всеки иск. Според чл. 1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК за предявените искове се дължи държавна такса, съответно 110, 70 лв. за първия иск и 50 лв.  за втория иск. Съгласно разпоредбата на чл. 18, ал.1 от Тарифата, за обжалване пред въззивната инстанция се събира държавна такса в половин размер от таксата, дължима за първоинстанционното производство, върху обжалваемия интерес.

Следователно, дължимата за въззивното обжалване държавна такса в настоящия случай е в размер на 80, 35 лв., а е приложено платежно нареждане за заплатена такса в размер на 67, 44 лева.

Съгласно разпоредбата на чл. 262 от ГПК компетентен да разпореди отстраняване на допуснатите нередовности е първоинстанционният съд, поради което настоящото производство следва да бъде прекратено, а делото върнато на РРС, с указание за отстраняване на констатираните нередовности.

 

             Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

                       

                                       Р   А   З   П   О   Р   Е    Д   И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в. гр. д. № 200/ 2017 г. по описа на ОС Разград.

ВРЪЩА ДЕЛОТО НА РС Разград за отстраняване на нередовностите на въззивната жалба.

 

 

 

                                                           Председател: