О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер:      /11.08.2017 г.

Година 2017

Град Разград

 

Разградски окръжен съд

 

на единадесети август

2017 г.

в закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Стоев         

                                   

като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев гр.д. №201 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 627б от ГПК и Регламент (ЕО) № 4/2009 г. относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на съдебни решения и сътрудничество по въпроси, свързани със задълженията за издръжка.

Постъпила е молба от И.И.Д. ***, с ЕГН **********, чрез пълномощника адв. М. К. (преупълномощен на 04.08.2017 г. с пълномощно и договор за правна защита бл. №0000066800 от пълномощника на И.Д. – Н.Д.с постоянен адрес ***, ЕГН **********, упълномощен с пълномощно с нот.заверка рег. №755/27.02.2017 г. Консулска служба при посолството на РБългария в гр. Мадрид) с която иска, на основание чл. 627б, ал.1 ГПК да бъде издаден изпълнителен лист против Л.Н.Д. с постоянен адрес в гр. Никопол, ЕГН ********** за присъдена издръжка в размер на 375 евро месечно въз основа на документи по чл. 20 от Регламент 4/2009 г.

            С молбата са представени превод на Решение от 16.12.2013 г. на Първоинстанционен съд №3, Сан Лоренсо де ел Ескориал, №0035К временни мерки №444/2013 и извлечение от решението.

         От представените доказателства се установява, че на 16.12.2013 г. посоченият съдебен орган на Кралство Испания е постановил решение по иск на И.И.Д. против Л.Н.Д. в частта за временни мерки по дело за развод. В т. 6 съдът е разпоредил Д. да плаща 375 евро за храна на децата, които да се превеждат първите пет дни на всеки месец по текуща сметка, която посочи бащата. В решението е посочено, че постановените мерки са в сила до постановяване на решение по главното съдопроизводство или „се постави срок на същото по друг начин“.

          След като е представено решение в областта на задълженията за издръжка, постановено от съд на държава-членка, то приложима е уредбата на Регламент /ЕО/ № 4/2009 на Съвета от 18.12.2008 г. относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на съдебни решения и сътрудничеството по въпроси, свързани със задължения за издръжка, който е пряко приложим, с приоритет пред националното законодателство.

Съгласно чл. 627в ГПК молбата за допускане изпълнение на съдебно решение се подава до окръжния съд по постоянния адрес на длъжника или по местоизпълнението.

Според установеното по делото страните са живели към 2013 г. и след това в Испания. Същевременно Д. е с постоянен адрес на територията на Р България, според твърдението в искането – гр. Никопол. Това е в района на ОС Плевен.

За спазването на местната подсъдност сезирания съд следи служебно, тъй като производството е едностранно. Съдът намира, че местоизпълнението не е в гр. Разград, нито с оглед пребиваването на взискателя, нито с оглед пребиваването на длъжника, нито с оглед посочения в решението начин на изпълнение („да се превеждат първите пет дни на всеки месец по текуща сметка, която посочи бащата“) на задължението за издръжка, нито предвид възможността да се насочи принудително изпълнение към имущество на длъжника. Няма посочени в молбата обстоятелства, касаещи местонахождение на притежавано от длъжника имущество за принудителното удовлетворяване на вземането за издръжка и местоживеенето му, според посочения в молбата постоянен адрес в гр. Никопол, е определящо и от него произтича компетентността на Окръжен съд - Плевен за разглеждане на молбата.

Поради това съдът, на основание чл. 118 ГПК,

О П Р Е Д Е Л И :

Прекратява производството по ч.гр.д. №201/2017 г. по описа на Окръжен съд Разград и изпраща делото по подсъдност на Окръжен съд – гр. Плевен.

         Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненски апелативен съд в едноседмичен срок от съобщаване на подателя на молбата.

                                                                                  Съдия: