О        П        Р        Е        Д        Е        Л        Е        Н        И        Е

 

Гр.Разград, 25. 09. 2017 г.

 

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и пети септември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател: Анелия Йорданова

Членове:         Валентина Димитрова

                         Ирина Ганева

като разгледа докладваното от  съдия Ан. Й. в. гр. д. № 230 по описа за 2017 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е въззивна жалба от Х.М.Х. и М.Х.Е.,*** чрез пълномощник против  Решение № 226/ 19. 07. 2017 г. по гр. д. № 8/ 17 г. по описа на РС Исперих, с което първият жалбоподател е осъден да заплати на Ш.С.С. сумата 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди и двамата жалбоподатели са осъдени да заплатят на С. сумата по 2 500 лв. всеки един от тях, представляваща обезщетение за неимуществени вреди.  В жалбата се излагат доводи, че решението е неправилно и необосновано, тъй като присъдените обезщетения на въззиваемия  са високи по размер и не отговарят на критериите за справедливост, както и че липсват мотиви към решението. Молят решението да бъде отменено и да бъде постановено друго, с което да бъдат отхвърлени исковете изцяло или да бъде намален размера на обезщетенията и алтернативно делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда .

Въззиваемата страна чрез повереника си е депозирала писмен отговор, като оспорва въззивната жалба, като неоснователна. Излагат се съображения, че ищецът е поискал двамата ответници да бъдат осъдени солидарно да заплатят сумата 5 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, а съдът ги е осъдил да заплатят поотделно сумата 2 500 лв. Моли да бъде допусната поправка на явна фактическа грешка в решението, като двамата ответници бъдат осъдени да заплатят солидарно сумата 5 000 лв., както и по отношение на името на ответника Ш..

            При извършената проверка, съгл. чл. 267, ал. 1 ГПК, въззивната инстанция прие, че е допуснала грешка, насрочвайки делото за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.  С обжалваното решение РС е осъдил двамата жалбоподатели да заплатят на С. сумата 2 500 лв. всеки един от тях, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, като не се е произнесъл по претенцията му да бъдат осъдени да заплатят същата сума солидарно. Тъй като искането, съдържащо се писмения отговор на въззивната жалба да бъде допусната поправка на явна фактическа грешка в решението, като двамата ответници бъдат осъдени да заплатят солидарно сумата 5 000 лв. представлява  искане за допълване на решението по смисъла на чл. 250 ГПК, делото пред въззивния съд следва да бъде прекратено и да бъде върнато на районния съд за произнасяне по молбата на Ш.С.С., съдържаща се в писмения отговор на въззивната жалба. След произнасяне по същата молба, делото следва да бъде върнато на въззивната инстанция за разглеждане на въззивната жалба.

                        Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

 

 

                       

                        О         П          Р          Е          Д          Е          Л          И:

 

 

ОТМЕНЯ  Определение № 794/ 19. 09. 2017 г. за насрочване на делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 16. 10. 2017 г. от 10. 00 ч.

ПРЕКРАТЯВА производството по в. гр. д. № 230/ 2017 г. по описа на РОС.

ВРЪЩА  делото на РС Исперих за произнасяне по молбата на Ш.С.С., съдържаща се в писмения отговор на въззивната жалба, съобразно дадените по-горе указания, след което делото да се върне на ОС Разград за разглеждане на въззивната жалба.

 

 

 

 

Председател:

 

 

Членове: 1.

 

 

                  2.