О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

град Разград, 02.11.2017г.

 

 

Разградски окръжен съд                                                             граждански състав

на втори ноември                                           две хиляди и седемнадесета година

в закрито заседание в следния състав:

                                                                                 

               

                                                          Председател:  РАЯ ЙОНЧЕВА

 

                                                           Членове:          ИРИНА ГАНЕВА

                                                                                  ДИЛЯНА НИКОЛОВА

                                                

като разгледа докладваното от съдия Николова в.  ч. г. д. № 280 по описа на РОС за 2017г., за  да се произнесе, съобрази:

           

Производството е образувано по частна жалба от адв. В. К. от АК-Разград в качеството му на процесуален представител на Д.П.У. и А.П.С. срещу определение от 29.09.2017г. по гр.д.№70 по описа на РС-Исперих за 2017г. в частта, в която оставил без разглеждане предявена претенцията по сметка от частните жалбоподатели в делбеното производство за осъждане на ответника К.К. да им заплати обезщетение за лишаване от право на ползване на делбения недвижим имот  в размер на 200 лева месечно, по 100 лева на всеки един от съделителите, ведно със законната лихва считано от предявяване на исковата молба -  30.01.2017г. до окончателното плащане поради наличието на сила на присъдено нещо и е прекратил производството в тази част. В частната жалба се развиват подробни доводи за незаконосъобразност на обжалваното определение поради липсата на сила на присъдено нещо по предявената претенции по сметки и се моли за отмяната му.

В законоустановения срок не е постъпил отговор от насрещната страна.

Частната жалба е процесуално допустима, като е подадена в срок.

Разгледана по същество, частната жалба е основателна по следните съображения:

За да постанови атакуваното определение РС-Исперих е приел, че вече се е произнесъл по предявената от жалбоподателите  претенция за сметки с решението си в първата фаза на делбата, което не е обжалвано и е влязло в законна сила. С решение №136 от 17.05.2017г. по делото районният съд е допуснал до съдебна делба съсобствения на страните недвижим имот, като по реда на чл. 344, ал.2 от ГПК е отхвърлил искането на ищците Д.П.У. и А.П.С. за постановяване на привременни мерки ответникът К.К. да  им заплати обезщетение за лишаване от право на ползване на делбения недвижим имот  в размер на 200 лева месечно, по 100 лева на всеки един от съделителите, ведно със законната лихва считано от предявяване на исковата молба -  30.01.2017г. до окончателното плащане.

По  постановяването на привременни мерки РС-Исперих се е произнесъл недопустимо, без да е направено искане от страните в тази връзка, като с исковата молба  ищците са предявили още в първата фаза на делбата исканията си по сметки, а не искане по реда на чл.344, ал.2 от ГПК. Не е формирана сила на присъдено нещо с решението на ИРС в първата фаза на делбата по отношение на привременните мерки, доколкото в тази част решението има характер на определение, което няма сила на присъдено нещо и може да бъде изменяно от съда съгласно ал.3 на разпоредбата на чл.344 от ГПК.

Предвид гореизложеното по предявената претенция по сметки от частните жалбоподатели няма формирана сила на присъдено нещо с решението в първата фаза на делбата, с което първоинстанционния съд е разгледал искане за постановяване на привременни мерки по реда на чл. 344, ал.2 от ГПК. С оглед на това атакуваното определение следва да бъде отменено като незаконосъобразно в обжалваната му част, като делото бъде върнато на първоинстанционния съд за продължаване на съдо-производствените действия.

 

Така мотивиран, Разградския Окръжен съд

 

 

                           О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

     

ОТМЕНЯ  определение от 29.09.2017г. по гр.д.№70 по описа на РС-Исперих за 2017г. в частта, в която оставил без разглеждане предявена претенцията по сметка от Д.П.У. и А.П.С. в делбеното производство за осъждане на ответника К.К. да им заплати обезщетение за лишаване от право на ползване на делбения недвижим имот  в размер на 200 лева месечно, по 100 лева на всеки един от съделителите, ведно със законната лихва считано от предявяване на исковата молба -  30.01.2017г. до окончателното плащане и ВРЪЩА делото на Районен съд-Исперих за продължаване на съдо-производствените действия.

Определението  е окончателно.

 

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                      

                                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

                                                                            2.