О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 21. 11. 2017 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и първи ноември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:    Ирина Ганева

                      Диляна Николова

                     

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.   287 по описа за 2017 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274 и сл. ГПК.

Постъпила е частна жалба от М.Х.П., П.Х. *** и М.С.С. ***  против Определение от 25. 10. 2017  г. по гр. д. №  819/ 17 г. по описа на Исперихския районен съд, с което е върната искова молба вх. № 3609/ 21. 09. 2017 г. , подадена от жалбоподателите, като нередовна и е прекратено производството по делото. Жалбоподателите твърдят, че определението е незаконосъобразно. Съображенията им за това са, че съдът е дал неясни и непълни разпореждания, относно констатираните нередовности на исковата молба, не е определен срок за изпълнение на указанията на съда, поради което определението е постановено в нарушение на съдопроизводствените правила. Молят да бъде отменено.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, а разгледана по същество се явява основателна.

            М.Х.П., П.Х. *** и М.С.С. ***  са подали искова молба против С.Р. И., С.Ф.А., С.З.Х., Ю.Ф.Р., Т.Ф.Р. и Ю.Ф.Р. за установяване правото им на собственост върху недвижим имот на осн. чл. 124, ал. 1 ГПК, за ревандикация на недвижим имот по чл. 108 от ЗС и за отмяна нотариален акт по чл. 537, ал. 2 ГПК. Внесли са държавна такса в размер на 30 лв. С Разпореждане от 25. 09. 17 г. съдът е обсъдил постъпилата искова молба и приложенията към нея. В мотивите е констатирал, че не е представена данъчна оценка на процесния недвижим имот, не са внесени дължимите държавни такси за производството и вписването на исковата молба. Посочил е, че това води до нередовност на исковата молба и същата следва да бъде оставена без движение. Изложено е също така, че следва да бъдат издадени поисканите от ищците съдебни удостоверения, въз основа на които да се снабдят с данъчна оценка на имота и да им се укаже, че следва отстранят нередовностите в едноседмичен срок от съобщаването.  Приел е, че на ищците следва да бъде указано, че тяхно задължение е вписването на исковата молба, което следва да извършат в дадения едноседмичен срок. Разпоредил е, че оставя исковата молба без движение, да се издадат поисканите от ищците съдебни удостоверения, както и да се изпратят до тях писма, с които се укаже да изпълнят в срок дадените указания, касаещи редовност на исковата молба с предупреждение за последиците по чл. 129, ал. 3 ГПК. Разпореждането е връчено на П. и Г. на 28. 09. 17 г. , а на С. на 18. 10. 17 г. На 11. 10. 17 г. по делото е представено удостоверение за данъчна оценка на имота и скица, а на 19. 10. 17 г. вписана искова молба. С обжалваното определение съдът е приел, че не са изпълнени указанията му за внасяне на дължимите държавни такси по предявените установителен и ревандикационен иск, въпреки, че на ищците бил известен начина, по който се изчислява дължимата държавна такса. На това основание е върнал исковата молба като нередовна и е прекратил производството по делото.

            Определението е незаконосъобразно. В Разпореждане от 25. 09. 17 г. липсва конкретно указание от страна на съда за размера на дължимата държавна такса. При оставянето на исковата молба "без движение" със същото разпореждане, не е била изяснена цената на исковете, а след представяне на доказателства за нейния размер, съда не е посочил конкретната сума на таксата. Освен това, към момента на постановяване на обжалваното определение, дадения едноседмичен срок за отстраняване на нередовностите не е бил изтекъл по отношение на ищеца С..

Ето защо, обжалваното определение следва да бъде отменено и делото да бъде върнато на ИРС за продължаване на съдопроизводствените действия.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯ Определение от 25. 10. 2017  г. по гр. д. №  819/ 17 г. по описа на Исперихския районен съд, с което е върната искова молба вх. № 3609/ 21. 09. 2017 г. , подадена от М.Х.П., П.Х.Г. и М.С.С., като нередовна и е прекратено производството по делото.

ВРЪЩА делото на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:   

 

 

      Членове: 1.              

 

 

                      2.