ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                / 27.11.2017г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На двадесет и седми ноември, две хиляди и седемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

ДИЛЯНА НИКОЛОВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

ЧВГрД № 295 по описа на съда за 2017г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274 ал.1 ГПК.

Образувано е по частна жалба на Г.И.Г., подадена чрез пълномощник, против разпореждане № 3897 / 16.10.2017 г., постановено по гр.д. № 1591 / 2017г. на РРС, с което е върната като просрочена и нередовна негова въззивна жалба против решение № 261 / 22.08.2017г. по същото дело. Жалбоподателят твърди, че решението е било публикувано в сайта на ВСС няколко дни след посочената в него дата, както и че неговият адвокат е от друго населено място, което е затруднило комуникацията с гражданското деловодство на районния съд. Твърди още, че е изпълнил дадените преди това указания на районния съд за внасяне на ДТ за обжалване. Моли съда да отмени обжалваното разпореждане и да върне делото на първоинстанционния съд за администриране на въззивната жалба.

Въззиваемият Иво Г.Г., действащ чрез своята майка и законен представител Й.И.А., е подал писмен отговор чрез пълномощник, в който изразява становище за неоснователност на частната жалба, като посочва, че жалбоподателят е извършил действия по снабдяване с изпълнителен лист за разноските, с които е приел, че решението е влязло в сила.

Окръжният съд, като обсъди доводите на страните и взе предвид извършените процесуални действия в хода на първоинстанционното производство, констатира следното: съдебният процес пред районния съд е протекъл по реда на глава 25 ГПК, по подадена искова молба от Иво Г., действащ чрез своята майка и законен представител, за увеличение на размер на присъдена издръжка. В проведеното на 21.08.2017г. са присъствали законният  представител на ищеца и упълномощен адвокат, ответникът лично и неговият упълномощен адвокат. В тяхно присъствие съдът е обявил, че ще се произнесе с решение на 22.08.2017г., от която дата ще тече срокът за обжалване. Решението е обявено на посочената дата 22.08.2017г. и в него е посочено отново, че подлежи на обжалване в двуседмичен срок от тази дата.

На 20.09.2017г. ответникът Г.Г. е изпратил по пощата чрез упълномощения адвокат въззивна жалба против решението.

Частната жалба е неоснователна. Срокът за обжалване на решение, обявено при условията на чл.315 ал.2 ГПК, тече от датата, на която съдът е посочил,че ще постанови решението си. Неотносими към спазването на този срок за изложените в частната жалба оплаквания за оповестяването му чрез интернет сайта на ВСС, респ. на съда, няколко дни по-късно, както и че упълномощеният адвокат е от друго населено място, което го препятства да направи своевременно справка в деловодството на съда. Разпоредбата на чл.315 ал.2 ГПК е създадена именно, за да бъде спазен баланса на интересите на двете страни: от една страна ищецът да получи съдебен акт във връзка с търсеното право на издръжка в кратък процесуален срок, а от друга страна участниците в процеса да бъдат уведомени и да са наясно още в съдебното заседание кога ще бъде постановен съдебният акт, за да осъществят правото си на жалба.

Въззивната жалба против решението е подадена на 20.09.2017г., след датата на влизането му в сила – 6.09.2017г., поради което следва да бъде върната като просрочена.

Предвид горните изводи, безпредметно е да се обсъжда оплакването на жалбоподателя за неправилно връщане на жалбата като нередовна, във връзка с дадени указания за внасяне на ДТ за въззивно обжалване. Доколкото въззивната жалба не е била подадена в срок, без значение за законосъобразността на нейното връщане е дали е била редовна или не.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без уважение частната жалба на Г.И.Г. против разпореждане № 3897 / 16.10.2017 г., постановено по гр.д. № 1591 / 2017г. на РРС.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             

 

 

 

        ЧЛЕНОВЕ: 1.                             

 

 

 

   2.