О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№…

 

Разград

 
 


14.ХІІ.2017

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2017

 
                                                 съд                                                                                   

     14.ХІІ.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

   РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                  ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

                                                                                  ДИЛЯНА НИКОЛОВА

        Като разгледа докладваното от съдия Йончева     

2017

 

    №309

 

 Ч. гражданско

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

         Производство по реда на чл. 577, ал.2  във вр. с чл.274ГПК.  

          Делото е образувано по жалба на ЧСИ Георги Стоянов, рег.№912 и р-н на действие при ОС-Разград   против Разпореждане №1004/29.ХІ.2017г. на съдия по вписванията при РРС, с което, поради невнесена в срок държавна такса е постановено връщане на подадена от него жалба против Определение №63/3.ХІ.2017г., с което му е отказано   заличаване на   възбрана изх.№16566/26.Х.2017г., вписана в Службата по вписванията Разград с вх.№4804/27.Х.2017, акт №121, том 3 като действие, предприето  принудително по образуваното му на производство изп.д.№20179120401004  - с взискател-Община Разград и срещу длъжник -М.И.А.(данъчно задължено лице)   за събиране на публични общински вземания.

              В основание за отмяна на отказа и на разпореждането, преграждащо въззивната му жалба против отказа,  ЧСИ релевира твърдение за незаконосъобразност.  Счита, че не дължи вменяваната му от съдия по вписванията държавна такса, тъй като се касае за производство , по което и на осн.чл.84, т.3 ГПК  взискателят като кредитор с публично общинско вземане е освободен от внасянето  на такава.    Претендира се отмяна на преграждащото жалбата му разпореждане и произнасяне по същество по законосъобразността на постановения от съдия по вписваният отказ за заличаване на вписаната   в обезпечение на изп. производство възбрана.

                Настоящият състав на РОС  намира частната  жалба за допустимо подадена в срок и срещу подлежащи на обжалване актове на съдия по вписванията. Налице е надлежна процесуална легитимация. Правото на съдебния изпълнител да обжалва отказ за вписване на възбрана е изведено с т. 8 ТР № 7/25.ІV.2013 г. по тълк. д. 7/2012 г. ОСГТК на ВКС.  Насочена Обжалването на отказа на съдията по вписванията е съдебно производство, което се провежда при условията на т.нар. "пълен въззив". 

               Разгледана по същество жалбата е  основателна, по следните съображения:    

                 Със свое Определение №63/3.ХІ.2017г.,съдия по вписванията при РРС отказва поискано от ЧСИ заличаване на     възбрана, вписана в Службата по вписванията Разград с вх.№4804/27.Х.2017, акт №121, том 3 като действие, предприето  принудително по образуваното му на производство изп.д.№20179120401004  - с взискател-Община Разград и срещу длъжник -М.И.А.   за събиране на публични общински вземания.

              В мотиви към отказа,  съдията по вписванията е приел, че за разлика от производството по вписване на възбраната, в случаите на чл.84, ал.3 ГПК –освободен от д.т. взискател,  за заличаването    на възбраната държавната такса и на осн.чл.79, ал.1 ГПК се дължи  държавна такса   от длъжника  в изпълнителното производство. Констатирайки, че към искането си ЧСИ е приложил доказателства в този смисъл, отказва заличаването на вписаната възбрана. Счита, че по отношение на ЧСИ не се следва по аналогия предвиденото по отношение на публичните изпълнители в ДОПК.

         По същите мотиви, с обжалваното Разпореждане №1004/29.ХІ.2017г съдия по вписванията при РРС постановява и връщане на подадената срещу отказа му въззивна жалба.

                Изложеното в мотиви на съдия по вписванията не се споделя от съда, а приложената към същия съдебна практика се преценява като неотносима към процесния казус.

            По делото не се внася спор относно това, че  предмет на образуваното на производство пред ЧСИ изп.дело са непогасени   данъчни задължения към взискателя Община Разград.  Които, по даденото им в чл.162, ал.2 ДОПК определение са публични общински вземания с взискател - Община Разград .

                  Съгласно   чл.4, ал.2  от ЗМДТ, в правомощие на Общините, като орган по установяване на публичните вземания,  е предвидена възможност за принудително събиране на невнесените в срок данъчни задължения или по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс чрез  публични изпълнители,   или по реда на Гражданския процесуален кодекс от съдебни изпълнители. Като, съгл. разпоредбата на чл. 2, ал.3 от ЗЧСИ може  да възложи тяхното събиране и на частни съдебни изпълнители. По императив на предвиденото в чл.163, ал.4 ДОПК (4) (  В случаите, когато публични вземания са възложени за събиране на съдебен изпълнител, събирането им се извършва по реда на Гражданския процесуален кодекс. Т.е., законосъобразността на    действията на ЧСИ по принудително събиране на публични  общински вземания предпостая съобразяването им с нормите на   ГПК, в  това число и с нормите за дължимост на следващите се в изп. производство такси и разноски.    Тук не иде реч за аналогия по тълкуване на нормите по ДОПК и ГПК, а за изрично и законово регламентирани правомощия и задължения  на съдебния изпълнител.

                  Въпросът за разноските в гражданския процес се урежда посредством разпоредбите на чл. 71-84 от ГПК, които се намират в Част първа "Общи правила" на ГПК. Именно поради това им систематично място, тези разпоредби намират приложение както в исковия, така и в изпълнителния процес. Т.е.,  разпоредбата на чл.84, т.3ГПК следва да намери приложение и спрямо частните съдебни изпълнители, на които в хипотезата на чл. 2, ал.3 от ЗЧСИ е възложено и  заличаването на възбрани, вписани като обезпечение за събиране на публично общинско вземане.

                Към приложение на предвидените в общите правила на ГПК норми за разноските   в охранителното производство, с което е сезиран съдията по вписванията, препраща изрично и чл. 540 от ГПК. Т.е., както ЧСИ, така и съдия по вписванията дължат съобразяване с предвиденото в чл.84, т.3 ГПК освобождаване на взискателите с публични вземания от държавни такси, както по вписване и заличаване на възбрани, така и по отношение на предоставените им в защита процесуални действия по обжалване на  постановените от съдия по вписванията актове.

           Предвид изложеното и в ,условията на чл.279 във вр. с чл.278, ал.2 и ал.4 ГПК , съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

       ОТМЕНЯ като незаконосъобразно Разпореждане №1004/29.ХІ.2017г. на съдия по вписванията при РРС, с което, поради невнесена в срок държавна такса е постановено връщане на жалба вх.№63/20.ХІ.2017г., подадена от ЧСИ Г.Стоянов, рег.№912 и р-н на действие при РОС  против Определение №63/3.ХІ.2017г., с което му е отказано   заличаване на   възбрана , вписана в Службата по вписванията Разград с вх.№4804/27.Х.2017, акт №121, том 3 като действие, предприето  принудително по образуваното му на производство изп.д.№20179120401004  - с взискател-Община Разград и срещу длъжник -М.И.А.(данъчно задължено лице)   за събиране на публични общински вземания.

               ОТМЕНЯ като незаконосъобразно Определение №63/3.ХІ.2017г. на съдията по вписванията при РРС, с което по искане изх.№17184/3.ХІ.2017г. на ЧСИ Г.Стоянов, рег.№912 и р-н на действие при РОС е отказано заличаване на възбрана, наложена по изпълнително дело   №20179120401004   по описа му  за 2017г., поради непредставяне на документ за внесена държавна такса.

             ВРЪЩА делото на съдията по вписванията при РС-Разград за заличаване на     възбрана, вписана в Службата по вписванията Разград с вх.№4804/27.Х.2017, акт №121, том 3 като действие, предприето от ЧСИ Г.Стоянов рег.№912  по образуваното му на производство изп.д.№20179120401004  - с взискател-Община Разград и срещу длъжник -М.И.А.(данъчно задължено лице)   за принудително събиране на публични общински вземания.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          Препис от същото да се изпрати на съдията по вписвания при РРС.

 

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.                     2