Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер: 50/ 26.05.2017 г.

Година 2017

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на двадесет и втори май

2017 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:        Е. Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:   1.  Р. Йончева     

                                                                2. Т. Нейчева

 

секретар Светлана Лазарова, с участието на прокурора Антония Донева, като разгледа докладваното от съдия Е. Стоев въззивно нох дело №8 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 414, ал. 1, т.1 НПК.

Постъпило е становище от съдия в Районен съд Разград за неяснота, установена във връзка с изготвяне на бюлетин за съдимост, в решението, постановено на 07.04.2017 г. по делото, относно размера на наказанието „лишаване от право да упражнява определена професия или дейност …“ и предложение за отстраняване на неяснотата чрез тълкуване по чл. 414 НПК.  Волята на съда, отразена в мотивите е за намаляване на наказанието от осем на шест години, а в диспозитива няма такова произнасяне.

В съдебно заседание прокурорът счита, че са налице предпоставки за тълкуване на решението, тъй като в мотивите си съдът е приел, че по силата на закона следва намаляване на наказанието „лишаване от права“.

Защитникът на подс. Ц. адв. М. моли съда да постанови акт, с който да извърши тълкуване, тъй като волята на съда е за намаляване на наказанието.

Защитникът на подс. Г. адв. Г. счита, че следва съда да произнесе съдебен акт, с който на основание чл. 414 НПК, да изправи размера на наказанието „лишаване от права“ така както е постановено в мотивите.

Защитникът на подс. Д. адв. К. счита че са налице основания за тълкуване на решението и поддържа становището на защитниците.

Подс. Д. в последната си дума заявява, че предоставя на съда да реши.

Съдът установи следното:

       С въззивно решение №19/ 07.04.2017 г. съдът е изменил атакувания първоинстанионен акт по отношение на наказанието на подс. Д., като е намалил наложеното наказание лишаване от свобода от 5 години на 3 години. Съдът е формирал воля, отразена в мотивите, за намаляване и на наложеното наказание по чл. 37, ал. 1, т. 7 НК от осем години на шест години. Това е в съответствие и с разпоредбата на чл. 49, ал. 2 НК, съгласно която когато лишаването от право се налага заедно с лишаване от свобода, неговият срок може да надминава срока на последното най-много с три години.

         Допусната е неяснота в решението на ОС Разград, тъй като в диспозитива не е вписано изменение на първоинстанционната присъда като се намали наложеното на подс. Д. наказание лишаване от права.

В чл. 414, ал. 1, т. 1 НПК се дава възможност, допусната неточност от технически характер, да се отстрани посредством тълкуване.

С оглед на това, за да се отстранят затрудненията, свързани с тълкуване на въззивното решение, в диспозитива следва да се посочи изрично изменението на присъдата и по отношение на наложеното наказание „лишаване от право да упражнява професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество” като се намалява срока на наложеното наказание от осем на шест години.  

Поради това съдът, на основание чл. 414, ал.1, т.1 НПК

 

Р       Е       Ш     И  :

 

Допуска тълкуване по реда на чл. 414, ал. 1, т. 1 НПК на Решение №19/ 07.04.2017 г. по внохд №8/2017 г., относно срока на наложеното наказание на подсъдимата С.Н.Д., ЕГН ********** - „лишаване от право да упражнява професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество” като се намалява срока от осем на шест години и диспозитива на Решение №19/07.04.2017 г. се допълва: НАМАЛЯВА срока на наложеното наказание „лишаване от право да упражнява професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество” на подсъдимата С.Н.Д., ЕГН ********** от ОСЕМ ГОДИНИ НА ШЕСТ ГОДИНИ. 

Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                                   2.