Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер: … /04.01.2017 г.

Година 2017

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на четвърти януари

2017 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Е. Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1. С. Робева

                                                               2. И. Ганева

 

секретар С. Л., с участието на прокурора Е. Грънчаров, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев дело №416 по описа за 2016 г.,

 

Р        Е        Ш      И :

 

Признава решение за налагане на финансова санкция №ВН-ND/03/141000003617/14 от 09.07.2014 г., влязло в сила на 07.04.2015 г., постановено от несъдебен орган – Общинска администрация Нойзийдл,  за сумата 490 евро, постановено против А.А.И., роден на *** г., ЕГН ********** за това, че на 24.05.2014 г., в 16, 10 ч., в Никелсдорф, А4, 65 км, посока Унгария, като водач на товарен автомобил с рег. №РР 7412 ВА, нарушил §102, ал. 1 ЗМПС, за което на основание §134, ал. 1 ЗМПС му е наложена глоба в размер на 490 евро.

Изпраща решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице А.А.И..

Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл. 38 да се изпрати и на Министерство на правосъдието на Р България.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.                           2.

 

 

 

Производството е по чл. 32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

          Образувано по искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция в размер на 490 евро за налагане на финансова санкция №ВН-ND/03/141000003617/14 от 09.07.2014 г., влязло в сила на 07.04.2015 г., постановено от несъдебен орган – Общинска администрация Нойзийдл, против А.И., роден на *** г. с последен известен адрес ***.

А.И. се явява в съдебно заседание. Заявява, че е уведомен за постановеното решение, не е плащал, тъй като не му е съобщено, че трябва да плаща. Заявява, че ще плати дължимата глоба. 

          Прокурорът счита, че са налице основания за постановяване на решение, с което се признае за изпълнение решението за налагане на финансова санкция.

 

Съдът се запозна с представените по делото доказателства и установи:

С решение №ВН-ND/03/141000003617/14 от 09.07.2014 г., влязло в сила на 07.04.2015 г., Общинска администрация Нойзийдл е наложила на А.А.И. (данните за И. са установено със справка от НБД „Население” (л. 27) глоба в размер на 490 евро за нарушения на правилата за движение по пътищата.

 

  Приложено е удостоверение по чл. 4 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции с превод на български. Представеното е решение.

  Установява се, че на И. е наложена глоба за това, че нарушил правилата за движение по пътищата.

  Няма твърдения и доказателства, че срещу наказаното лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата  е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции.

Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяния, които са извършени на територията на Германия.

Решението се отнася за деяние, което съставлява административно нарушение и според българското законодателство.

Съгласно чл. 30, ал.2, т. 1 от закона не се изисква двойна наказуемост за поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата.   

Решението е постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство, носи отговорност и подлежи на преследване за деянията, които обосновават решението.

Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

Налице са условията представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                           2.