Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер: … /30.01.2017 г.

Година 2017

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на тридесети януари

2017 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Е. Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1. С. Робева         

                                                               2. Т. нейчева

 

секретар М. Н., с участието на прокурора Т. Тодоров, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев дело №17 по описа за 2017 г.,

 

Р       Е       Ш     И :

 

Признава решение за налагане на финансова санкция № 32/6-03240539399/gra от 06.06.2016 г., влязло в сила на 01.07.2016 г., постановено от несъдебен орган – Окръжно управление Фирзен, Германия за сумата 78 евро и 28, 50 евро - разноски, постановено против С.В.Б., роден на *** г., с последен известен адрес ***, ЕГН ********** за това, че на 01.04.2016 г., в гр. Фирмен, около 10,35 часа, като водач на лек автомобил с регистрационен номер ***, нарушил разпоредби за движение по пътищата.

Изпраща решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице С.В.Б. и на назначеният защитник.

Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл. 38 да се изпрати и на Министерство на правосъдието на Р България.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                                   2.

 

 

 

 

Производството е по чл. 32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

         Образувано по искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция в размер на 106, 50 евро за налагане на финансова санкция № 32/6-03240539399/gra от 06.06.2016 г., влязло в сила на 01.07.2016 г., постановено от несъдебен орган – Окръжно управление Фирзен, против С.Б., роден на *** г. с последен известен адрес ***. 

Б. не се явява в съдебно заседание. Б. не може да бъде намерен, за да бъде призован и му е назначен защитник адв. И..

В съдебно заседание адв. И. излага доводи, че са налице основания за признаване на постановеното решение.

         Прокурорът счита, че са налице основания за постановяване на решение, с което се признае за изпълнение решението за налагане на финансова санкция.

 

Съдът се запозна с представените по делото доказателства и установи:

С решение № 32/6-03240539399/gra от 06.06.2016 г. Окръжно управление Фирзен налага на Б. глоба в размер на 78 евро за нарушения на правилата за движение по пътищата – използвал мобилен телефон и се движил с превишена скорост.

  Приложено е удостоверение по чл. 4 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции с превод на български. Представеното е решение.

  Установява се, че е наложена глоба за нарушение на правила за движение по пътищата.

  Няма твърдения и доказателства, че срещу наказаното лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата  е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции.

Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяния, които са извършени на територията на Германия.

Решението се отнася за деяние, което съставлява административно нарушение и според българското законодателство.

Съгласно чл. 30, ал.2, т. 1 от закона не се изисква двойна наказуемост за поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата.  

Решението е постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство, носи отговорност и подлежи на преследване за деянията, които обосновават решението.

Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

Налице са условията представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.

 

MH