РЕШЕНИЕ №

Гр. Разград  09.05.2017 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на девети май две хиляди и седемнадесета година в публично заседание в състав :

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                     ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

                                                                                                                ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

Секретар:  Мариан Найденов                                                                                  

Прокурор: Емилиян Грънчаров                                                                                

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

чн дело № 72 по описа за 2017 г.

 

РЕШИ:

 

           На основание чл. 32, ал.3, вр. с чл. 17 вр. с чл. 16, ал. 7, т. 2 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС) ОТКАЗВА ДА ПРИЗНАЕ И НЕ ДОПУСКА ИЗПЪЛНЕНИЕ на влязла в сила Присъда № Рр J-173/16-4 от 23.02.2016 г. на АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗАТЕЛЕН СЪД ВУКОВАР, Постоянна служба Винковци, Република Хърватия, по дело/ КЛАС: 720-03/16-01/5564, с което по отношение на Х.И. / Г.Х. И./ с адрес ***, роден на *** *** е наложена финансова санкция в размер на 300 куни / равностойна на 76.90 лв. / по курса на БНБ към деня на издаване на решението /22.02.2016 г/. и са присъдени разноски в размер на 100 куни / равностойни на 25.63 лв. по курса на БНБ към деня на издаване на решението /22.02.2016 г./, или общ размер на финансовата санкция – 400 куни / равностойни на 102.53 лв./ по курса на БНБ към деня на издаване на решението /22.02.2016 г./, за извършено на 22.02.2016 г. правонарушение, наказуемо съгласно нейното законодателство - за нарушение на разпоредбите чл. 54, ал. 1 от Закона за оръжието на Р. Хърватска / “Хърватски и чуждестранни граждани са длъжни при преминаване на държавната граница да декларират оръжието пред граничната полиция“, изм. “ Хърватски и чуждестранни граждани при преминаване на държавната граница са длъжни да предадат оръжието и боеприпасите на граничната полиция и митницата“ /, поради представени доказателства за плащане на 2/3 от наложената парична глоба в размер на 200 куни и плащане на разноски в размер на 100 куни, на дата 23.02.2016 г. / Съгласно чл. 34, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания на Р Хърватия, ако в определения срок за плащане на паричната глоба, лицето заплати 283 от паричната глоба, ще се счита, че паричната глоба е платена изцяло/ и ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

ДА СЕ УВЕДОМИ незабавно на основание чл. 38, ал.1, т.2 от ЗПИИРКОРНФС компетентния орган на издаващата държава - АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗАТЕЛЕН СЪД ВУКОВАР, Постоянна служба Винковци, Република Хърватия, за отказа от признаване на решението за налагане на финансовата санкция.

КОПИЕ от уведомлението да се изпрати на Министерството на правосъдието на Република България, на основание чл. 38, ал. 2 от ЗПИИРКОРНФС.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в седмодневен срок от днес пред Варненски апелативен съд.

 

Председател:                           Членове: 1.                     2.

 

 

 

МОТИВИ към Решение №  / 09.05.2017 г. по чн дело72/2017 година на ОС-Разград

 

 

Производството е по чл. 32, ал.1 във връзка с чл. 16, ал.1 - 8 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (наричан по-долу ЗПИИРКОРНФС) и е образувано за разглеждане въз основа на постъпило в Окръжен съд - Разград Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение № 2005/214/ПВР на СЕ относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, издадено от АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗАТЕЛЕН СЪД ВУКОВАР, Постоянна служба Винковци, Република Хърватия, за признаване и изпълнение на решение за налагане на финансови санкции, а именно на Присъда № Рр J-173/16-4 от 23.02.2016 г., постановена по дело/ КЛАС: 720-03/16-01/5564 от същия съд, с която по отношение на Х.И. / Г.Х. Ибахим/ с адрес ***, роден на *** *** е наложена финансова санкция в размер на 300 куни  и са присъдени разноски в размер на 100 куни или общ размер на финансовата санкция – 400 куни, за извършено на 22.02.2016 г. правонарушение, наказуемо съгласно нейното законодателство - за нарушение на разпоредбите чл. 54, ал. 1 от Закона за оръжието на Р. Хърватска.

В съдебно заседание представителят на Окръжна прокуратура Разград изразява становище за прекратяване на производството по делото, поради наличие на законовите основания за това. Счита, че предвид постъпилите от хърватската страна данни е налице плащане на наложената глоба и разноските от страна на засегнатото лице.

Засегнатото лице Г.Х.И. също изразява становище за приключване на делото, поради плащане. 

Въз основа на данните по делото и закона, съобразявайки се с изразените становища от страните съдът прие за установено следното:

С Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на СЕ относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции е представена за признаване и изпълнение Присъда № Рр J-173/16-4 от 23.02.2016 г., постановена по дело/ КЛАС: 720-03/16-01/5564  на АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗАТЕЛЕН СЪД ВУКОВАР, Постоянна служба Винковци, Република Хърватия, за прилагане на финансова санкция по отношение на Х.И. / Г.Х. Ибахим/ с адрес ***, роден на *** *** в размер на 300 куни / равностойна на 76.90 лв. / по курса на БНБ към деня на издаване на решението /22.02.2016 г/. и са присъдени разноски в размер на 100 куни / равностойни на 25.63 лв. по курса на БНБ към деня на издаване на решението /22.02.2016 г./, или общ размер на финансовата санкция – 400 куни / равностойни на 102.53 лв./ по курса на БНБ към деня на издаване на решението /22.02.2016 г./, за извършено на 22.02.2016 г. правонарушение, наказуемо съгласно нейното законодателство - за нарушение на разпоредбите чл. 54, ал. 1 от Закона за оръжието на Р. Хърватия.

По силата на Рамково решение 2005/214/ПВР на СЕ относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, Република България е сезирана като изпълняваща държава в производството по признаване на решение на чуждестранен съд за налагане на финансова санкция. В случая горното решение има статут на решение по смисъла на акта на СЕ. Изпратеното в Окръжен съд Разград Удостоверение по чл. 4 от Рамковото решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на принципа за взаимно признаване на финансови санкции/ по образец и в превод на български език/, съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения акт, чието признаване се иска. Касае се за решение на компетентен орган на решаващата държава за налагане на финансова санкция по смисъла на чл. 3, ал.1, т.1 от ЗПИИРКОРНФС.

Във връзка с твърденията на засегнатото лице за извършено от него плащане на място и за изясняване на обстоятелствата свързани с квалификацията на деянието, Разградският окръжен съд, като изпълняваща страна, изиска от хърватската страна да представи конкретното съдържание на разпоредбата на чл. 54 от Закона за оръжието на Република Хърватия, както и информация за налични данни за плащане на определената глоба от страна на засегнатото лице на място.

Постъпилите от хърватската страна документи са преведени на български език. Според представения по делото превод, съдържанието на чл. 54, ал. 1 от Закона за оръжието на Република Хърватия е следното:  “Хърватски и чуждестранни граждани са длъжни при преминаване на държавната граница да декларират оръжието пред граничната полиция“. След изменение на същата разпоредба/ не се сочи от кога е в сила изменението/, съдържанието на същата разпоредба е следното: Хърватски и чуждестранни граждани при преминаване на държавната граница са длъжни да предадат оръжието и боеприпасите на граничната полиция и митницата“.

По делото е представен и преведен на български език документ, видно от който на 23.02.2016 г. засегнатото лице Г.Х. И. е платил сумата от 200 куни, представляваща 2/3 от наложената глоба, както и сумата от 100 куни за разноски по делото.

По делото е представен и превод на постановената от хърватския съд присъда, съгласно която наказанието глоба е определено в размер на 300 куни, а разноските в размер на 100 куни. В присъдата изрично е посочено, че при плащане в определения срок на 2/3 от определения размер на глобата, се счита, че глобата е платена изцяло.

Съгласно чл. 17 от ЗПИИРКОРНФС, когато засегнатото лице представи доказателства за пълно или частично изпълнение, извършено във връзка с решението за конфискация или отнемане, българският орган по признаване и изпълнение, след провеждане на консултации с компетентния орган на издаващата държава, приспада равностойността на изпълнената част от общото задължение.

В случая компетентният орган на издаващата държава сам представя доказателства за плащане на 2/3 от определения размер на глобата в определения срок за плащане, като от съдържанието на представения в превод съдебен акт се установява, че в такива случаи това се приравнява на пълно плащане.

При това положение съдът намери, че  следва да се произнесе с което да откаже признаване и изпълнение на акта и да прекрати производството по делото, по реда на чл. 16, ал. 7, т. 2 от   ЗПИИРКОРНФС, поради наличните данни за цялостно плащане.

В съдебния си акт съдът се произнесе и относно въпросите по чл. 38, ал.1, т.2 от ЗПИИРКОРНФС/ задължение за уведомление за направения отказ от изпълнение и признаване на решението на компетентния орган на издаващата държава - АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗАТЕЛЕН СЪД ВУКОВАР, Постоянна служба Винковци, Република Хърватия, както и по чл. 38, ал.2 от ЗПИИРКОРНФС /уведомяване за постановеното решение за отказ на Министерството на правосъдието на Република България/.

 

Председател:                            Членове: 1.                          2.

 

 

MH