Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

 

Номер: 28 /14.03.2017 г.

Година 2017

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на четиринадесети март

2017 г.

в открито съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Е. Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  С. Робева

                                                                                      2.  Т. Нейчева

 

Секретар М. Н., с участието на прокурора …, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев ван дело 83 по описа за 2017 г.,

 

Р Е Ш И :

 

         ИЗМЕНЯ Решение №116/10.03.2017 г., постановено по АНД №192/2017 г. по описа на Разградски районен съд в частта, с която е определено наказанието на Н.А. ***, ЕГН ********** като го НАМАЛЯВА от 500 лв. на 300 лева.

ПОТВЪРЖДАВА Решение №116/10.03.2017 г., постановено по АНД №192/2017 г. по описа на Разградски районен съд в останалата част.

         РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                            2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Производството е по чл. 7, ал. 3 УБДХ.

Производството пред ОС Разград е образувано по жалба от нарушителя по анд №192/2017 г. по описа на РС Разград против постановеното по делото Решение №116/10.03.2017 г., с което му е наложено наказание за деяние по УБДХ.

 

Постъпила е жалба (вх. №1048/13.03.2017 г. на РС Разград) от адв. Т. – защитник на Н.А.А. против постановеното решение.

В жалбата се сочи, че решението е незаконосъобразно, неправилно, несправедливо, постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон. Излагат се доводи, че размерът на наложеното наказание не е съобразен с чистото съдебно минало, самопризнанието, разкаянието, здравословното състояние, неработоспобността му, доходите. Искането е за намаляване на наложената глоба. 

В съдебно заседание поддържа жалбата.

Жалбоподателят Н.А.А. се явява в съдебно заседание, но не заявява становище.

 

Съдът установи следното:

         С обжалваното решение РС е признал жалбоподателя за виновен в това, че на 09.03.2017 г. в гр. Разград извършил проява на дребно хулиганство, поради което и на основание чл. 1, ал. 1, т. 2 УБДХ наложил глоба в размер на 500 лв.

 

         Жалбите са подадени в срок от лице, което има право на жалба, срещу акт който подлежи на обжалване.

 

         Фактическа обстановка, приета от районния съд, е установена въз основа на доказателствата, обсъдени и преценени от съда. Съставът на ОС Разград споделя приетата, в мотивите към обжалваното решение, фактическа обстановка. РС е обсъдил словесният конфликт и обстановката, при която е извършена проява на дребно хулиганство нарушителя А.. Факктическата обстановка се установява по несъмнен начин от показанията на св. ***, *** и ***.

От събраните доказателства безспорно е установено, че А. е извършил непристойни действия, съставляващи проява по УБДХ – крещял, блъскал, ритал маси, счупил бутилки.

Съдът намира, че не е налице нарушение по съставяне на акта и той е годен да изпълни процесуалната си роля. Предхождащите деянието по УБДХ прояви не са отразени в акта, но това не го прави негоден. Фактическата обстановка е напълно изяснена. Тя не се оспорва от нарушителя и защитника.

Съдът намира, че в съответствие със събраните доказателства по преписката, преценени и обсъдени от съда, обосновано е прието, че А. е извършил проява на дребно хулиганство.

 

         Съставът на ОС Разград намира, че наложеното наказание от РС Разград е явно несправедливо.

С оглед кратката продължителност на деянието, а и предвид смекчаващите обстоятелства  - неосъждан, самопризнания, здравословно състояние – страда от биполярно афективно разстройство, 80% неработоспобност, най-вече размерът на доходите – под 300 лв., съставът на ОС Разград намира, че няма основания за налагане на максималните наказания, предвидени в УБДХ.

 

При определяне наказанието съдът съобрази с обстоятелството, че установените доходи на нарушителя са под минималната работна и достатъчен размер на глобата е 300 лв. – над средния размер, предвиден в закона.

Поради това съдът намали наложеното наказание на 300 лева.

        

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                              2.

 

MH