РЕШЕНИЕ № 50

Гр. Разград  18.09.2017 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на осемнадесети септември две хиляди и седемнадесета година в публично заседание в състав :

 

                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                           ЧЛЕНОВЕ: ЕМИЛ СТОЕВ

                                                                                                                      СВЕТЛА РОБЕВА

 

Секретар:  Светлана Лазарова                                                                                  

Прокурор: Ива Рангелова                                                                                

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

чн дело № 147 по описа за 2017 г.

 

РЕШИ:

       На основание чл. 32, ал.1, вр. с чл. 16, ал. 1 вр. с ал. 7, т. 1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС) ПРИЗНАВА решение на несъдебен орган – Bezirkshauptmannschaft Bruk an der Leitha /Окръжно управление Брук Ан Дер Лайта/, Република Австрия BLS2-V-1640605/3, постановено на 31.10.2016 г., влязло в сила на 17.12.2016 г., с което  на българския гражданин Е.Д.Д., с постоянен и настоящ адрес ***, ЕГН **********, е била наложена финансова санкция в размер на 95 евро затова, че на 28.06.2016 г. в 14,13 часа, на магистрала А 4, 034,185, посока на движение Виена, с мобилен радар е засечено превишаване на максимално допустимата скорост с 26 км/ч. – нарушение по § 52, цифра 10а от ЗДП 1960 и § 99, ал. 3 от ЗДП 1960.

         Изпраща решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

        Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава и Министерство на правосъдието на Република  България.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

Председател:                           Членове: 1.                     2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ към Решение №  / 18.09.2017 г., постановено по чн дело147/2017 година по описа на ОС-Разград

 

Производството е по чл. 32, ал.1 във връзка с чл. 16, ал.1 - 8 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (наричан по-долу ЗПИИРКОРНФС) и е образувано за разглеждане въз основа на постъпило в Окръжен съд – Разград, Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение № 2005/214/ПВР на СЕ относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, издадено от  несъдебен орган – Bezirkshauptmannschaft Bruk an der Leitha /Окръжно управление Брук Ан Дер Лайта/, Република Австрия, а именно Решение BLS2-V-1640605/3, постановено на 31.10.2016 г., влязло в сила на 17.12.2016 г., с което по отношение на българския гражданин Е.Д.Д. /DZhEMAL ERSIN / с адрес ***, роден на *** г., е наложена финансова санкция в размер на 95 евро, за това, че на 28.06.2016 г. в 14:13 ч.,  на магистрала А 4, 034,185, посока на движение Виена, с мобилен радар е засечено превишаване на максимално допустимата скорост с 26 км/ч. – нарушение по § 52, цифра 10а от ЗДП 1960 и § 99, ал. 3 от ЗДП 1960.

В съдебно заседание представителят на Окръжна прокуратура Разград изразява становище за признаване на решението за налагане на финансова санкция, но до размера на 80 евро.

Засегнатото лице Е.Д.Д. не се явява в съдебно заседание, при редовност в призоваването. 

Въз основа на данните по делото и закона, съобразявайки се с изразените становища от страните съдът прие за установено следното:

С Удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на СЕ, относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, е представено издадено от  несъдебен орган – Bezirkshauptmannschaft Bruk an der Leitha /Окръжно управление Брук Ан Дер Лайта/, Република Австрия, Решение BLS2-V-1640605/3, постановено на 31.10.2016 г., влязло в сила на 17.12.2016 г., за прилагане на финансова санкция по отношение на Е.Д.Д. /DZhEMAL ERSI / с адрес ***, роден на *** г в размер на 95 евро, за това, че на 28.06.2016 г. в 14:13 ч.  на магистрала А 4, 034,185 посока на движение Виена, с мобилен радар е засечено превишаване на максимално допустимата скорост с 26 км/ч. – нарушение по § 52, цифра 10а от ЗДП 1960 и § 99, ал. 3 от ЗДП 1960.

По силата на Рамково решение 2005/214/ПВР на СЕ, относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, Република България е сезирана като изпълняваща държава в производството по признаване на решение на чуждестранен съд за налагане на финансова санкция. В случая горното решение има статут на решение по смисъла на акта на СЕ. Изпратеното в Окръжен съд Разград Удостоверение по чл. 4 от Рамковото решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагане на принципа за взаимно признаване на финансови санкции/ по образец и в превод на български език/, съдържа необходимата информация, съответстваща на данните в приложения акт, чието признаване се иска. Касае се за решение на компетентен орган на решаващата държава за налагане на финансова санкция по смисъла на чл. 3, ал.1, т.1 от ЗПИИРКОРНФС.

Във връзка с изясняване на конкретното административно нарушение, Разградският окръжен съд, като изпълняваща страна, изиска от австрийската да представи обобщено представяне на фактическото положение и описание на обстоятелствата, при които е извършено административното нарушение.  

Постъпилите от австрийската страна документи са преведени на български език. Според представения по делото превод на инструкция за плащане се касае до административно нарушение, изразяващо се в превишаване на скоростта на движение с 26 км/ч.

        По делото не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице, за същото деяние, в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата, е постановено и приведено в изпълнение решението за налагане на финансовата санкция. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяние, което е извършено на територията на Република Австрия.

        Решението се отнася за нарушение на правилата за движение по пътищата, поради което и на основание чл. 30, ал. 2, т. 1 от ЗПИИРКОРНФС не се изисква двойна наказуемост. Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, образуваното производство е било писмено и засегнатото лице е било уведомено за него.

        Съдът намери че решенето следва да бъде признато до посочения в удостоверението размер на финансовата санкция – 95 евро.

        Представеното удостоверение е пълно и отговаря на решението. Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

       С оглед на горното следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

       Според фиксинга на БНБ 1 EUR = 1.95583 BGN. Левовата равностойност на дължимата сума е 185.80 лева.

       По изложените съображения Разградският окръжен съд постанови решението си.

 

Председател:                            Членове: 1.                          2.