РЕШЕНИЕ № 61

 

Гр. Разград, 22.06.2017 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на дванадесети юни две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

                                         ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

При участието на секретаря Дияна Г.а и прокурора ОГНЯН ДАМЯНОВ като разгледа докладваното от съдия Робева ВНОХД № 165 по описа за 2017 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 328 НПК.

С Присъда № 14/11.04.2017 г., постановена по НОХД № 53/2017 г., Кубратският районен съд е признал подсъдимия Д.С.А., ЕГН **********, за виновен в това, че в периода от 05.11.2016 г. до 09.12.2016 г. в гр. Кубрат, обл. Разград като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, действайки в условията на повторност и в условията на продължавано престъпление, сам и след предварителен сговор с Ш.А.М. и И.К.А.,***, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на входна врата и чрез използването на специален начин – прескачане на ограда е отнел чужди движими вещи – 500 м. проводници, като същите са с различно сечение и брой жила, 20 бр. контакти, 7 бр. ключа за осветление и 20 луминисцентни тела на обща стойност 1 431.00 лева от владението на М. ***; 1 бр. мъжка малка кожена чантичка, изкуствена кожа, с емблема на Версаче, малко гребенче, химикалка която се щрака, малко тефтерче, 1 бр. малка снимка, мобилен апарат марка „Нокия”, неустановена марка, на стойност 48.00 лева и пари - сумата от 231.44 лева в различни банкноти, всичко на обща стойност 279.44 лева от владението на Д.А.А.от гр. Кубрат; 1 брой алуминиева макара, с многожилен кабел с дължина 50м., на стойност 85.00 лева от владението на Р.М.А.от гр. Кубрат; 1 брой моторен трион марка „Щил” модел 271, на стойност 620.00 лева от владението на А.К.Г.от гр. Кубрат, всичко на обща стойност 2 415.44 лв.-немаловажен случай, без съгласие на собствениците с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 3, т. 4, т. 5 и т. 7 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 във вр. с чл. 28, ал. 1 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 НК и чл. 58а, ал. 1 НК го е осъдил на една година и четири месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим.  На основание чл. 68, ал. 1 НК е привел в изпълнение наказанието, наложено на Д.С.А. с Присъда № 32/22.08.2016 г. по НОХД № 207/2016 г. по описа на Районен съд – Кубрат в размер на 4 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи отделно от наказанието по настоящата присъда, при общ режим.

Със същата присъда Кубратският районен съд е признал подсъдимия И.К.А., ЕГН **********, за виновен в това, че на 08/09.12.2016 г. в гр. Кубрат, обл. Разград, действайки в условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с Д.С.А. ***, чрез използването на специален начин – прескачане на ограда е отнел чужди движими вещи:1 брой алуминиева макара, с многожилен кабел с дължина 50 м., на стойност 85.00 лева от владението на Р.М.А.от гр.Кубрат; 1 брой моторен трион марка „Щил" модел 271, на стойност 620.00 лева от владението на А.К.Г.от гр. Кубрат, всичко на обща стойност 705.00 лв. – немаловажен случай, без съгласие на собствениците с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 4 и т. 5, във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 НК и чл. 58а, ал. 1 НК го е осъдил на осем месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 66, ал. 1 НК е отложил изтърпяването на наложеното наказание за  изпитателен срок от 3 години.

Със същата присъда Кубратският райронен съд е признал  подсъдимия Ш.А.М., ЕГН **********, за виновен в това, че в периода от 05.11.2016 г. до 06.11.2016 г. в гр. Кубрат, обл. Разград, действайки в условията на опасен рецидив и в условията на продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот – разбиване на входна врата и след предварителен сговор с Д.С.А. *** е отнел чужди движими вещи - 500 м. проводници, като същите са с различно сечение и брой жила, 20 бр. контакти, 7 бр. ключа за осветление и 20 луминисцентни тела на обща стойност 1 431.00 лева - немаловажен случай от владението на М. ***, без негово съгласие с намарение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание по чл. 196, ал. 1, т. 2 във вр. с чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 5 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 НК и чл. 58а, ал. 4 във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 НК го е осъдил на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим. 

Присъдени са разноски.

Недоволен от присъдата е останал подсъдимия Ш.А.М. и я обжалва като постановена при съществени нарушения на процесуалните правила и поради явна несправедливост на наложеното наказание. Сочи, че не са били взети предвид всички смекчаващи и отегчаващи отговорността му обстоятелства, степента му на обществена опасност, подбудите за извършване на престъплението, крайно затрудненото му социално и материално състояние. Моли за изменение на присъдата с налагане на по-леко наказание.

Въззиваемите И.К.А. и Д.С.А. чрез служебните си защитници съответно адв. М.Х. и адв. С.В. изразяват становище за потвърждаване на присъдата.

Представителят на Окръжна прокуратура – Разград счита жалбата за неоснователна, а наложеното на подс. М. наказание за съответно на  престъплението, квалифицирано по три признака.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Производството в съдебната му фаза се развива като съкратено съдебно следствие по реда на чл. 371, т. 2 НПК.

Подсъдимите се признават за виновни, признали са фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и се съгласили да не се събират доказателства за тези факти.

Неоспорената фактическа част на обвинението е следната:

Св. М. Г. е собственик на кравеферма, намираща се в животновъдната в гр. Кубрат, под градския стадион, в която не отглеждал животни. На 05.11.2016 г. непълнолетният към този момент подсъдим Д.А. и подс. Ш.М. ***, заобелязали, че в кравефермата на св. Г. няма никой и решили да извършат кражба на вещи. Разбили входната врата на кравефермата, влезли в сградата и забелязали, че по стените има прекарани проводници, които с ръце издърпали и свалили на земята. Поставили ги в чували и отишли на сметището в гр. Кубрат, където изгорили проводниците и взели само медта, която предали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали, собственост на Д.З.. Медта била предадена на закупчика - св. В., който изготвил договор за покупко-продажба.

На следващия ден подсъдимите А. и М. отново отишли до кравефермата на св. Г. и отново чрез издърпване с ръце успели да свалят от стената проводници от захранването, като този път извършили кражба и на 20 бр. контакти, 7 бр. ключа за осветление и 20 луминисцентни тела. Откраднатите проводници обгорили и продали в пункта за вторични суровини в гр. Кубрат на св.В., който изготвил договор за покупко-продажба. Получените пари от продажбата подсъдимите си разделили. Така за периода 05-06.11.2016 г. подс.А. и подс.М. извършили от сградата-кравеферма собственост на св.Г. кражба на общо 500 метра проводници с различно сечение и брой жила, 20 бр. контакти, 7 бр. ключа за осветление и 20 луминисцентни тела, на обща стойност 1 431.00 лева, видно от заключението на изготвената по ДП съдебно-оценъчна експертиза.

На 08.11.2016 г. около 17 часа св. Д.А.се прибирал в апартамента си в гр. Кубрат, ул. „Иван Вазов“ № 2, вх. Б. В същия момент във входа се намирал и подс. Д.А.. На рамо А.носел мъжка кожена чанта от изкуствена кожа, с емблема на Версаче, в която имал малко гребенче, химикалка, малко тефтерче, 1 бр. малка снимка, мобилен апарат марка „Нокия”, неустановен модел, и пари - сумата от 231,44 лева в различни банкноти и лични документи. В ръце А.носел чанти с покупки. При разминаването подс. А. откраднал мъжката кожена чантичка от св. А.и с нея напуснал входа на блока. Подс.Д.А. отишъл в района на градския стадион, където отворил открадната мъжка чантичка. А. разгледал откраднатите вещи и взел само намиращите се в чантичката пари - сумата от 231,44 лева в различни банкноти, а останалите вещи - лична карта на името на Д.А.А., дебитна карта на банка ЦКБ, издадена на името на Д.А.; регистрационна карта на Агенция Заетост, Бюро по труда гр.Кубрат, на името на Д.А.; сим карта на Виваком № 8935903230 0108273764; визитка на Г.В.Н.; 4 броя касови бележки, от които една за ток, две за вода и една от Босмит; гребен малък черен на цвят; снимка на Д.А.; монета от – 0.2 ст. изхвърлил в района на градския стадион. На 28.11.2016 год. е бил извършен оглед на мястото, където подс.Д.А. изхвърлил част от откраднатите вещи, при който намерените такива били иззети. Срещу разписка същите са върнати на собственика - св.А.. Видно от заключението на изготвената съдебно-оценъчна експертиза общата стойност на вещите, отнети от св. А., възлиза на 279,44 лева.

На 08.12.2016 г. вечерта подс. И.А. отишъл в дома на непълнолетния Д.А. ***. Малко преди полунощ двамата подсъдими тръгнали по ул. „Вит“ в гр. Кубрат. В двора на къщата на ул. „Вит“ № 36, собственост на св. Р. А., подсъдимите забелязали макара с кабел. Подс. Д.А. и подс.И.А. се сговорили да влязат в двора на къщата и да откраднат тази макара. През незаключената дворна порта влезли в двора на къщата и извършили кражба на алуминиевата макара с многожилен кабел с дължина 50 м, на обща стойност 85 лева, видно от заключението на изготвената съдебно-оценъчна експертиза. Още същата вечер подсъдимите продали открадната макара с кабел на св. Б. М.. С протокол за доброволно предаване св. М. предал закупената макара, която срещу разписка е върната на собственика - св. А.

Същата вечер, малко след кражбата на макарата, на 08/09.12.2016г. двамата подсъдими Д.А. и И.А. се сговорили да отидат до дома на св. А.Г.в гр. Кубрат, който се намирал на ул. „Вит“ № 26. Подсъдимите знаели, че този свидетел притежава моторен трион и решили да извършат кражба на тази вещ. След като се уговорили, Д.А. и И.А. отишли до жилището на свидетеля, прескочили оградата на къщата и влезли в самия двор. От незаключена стопанска постройка в двора на Геджик подсъдимите Д.А. и И.А. извършили кражба на моторен трион марка „Щил” модел 271, на стойност 620 лева, видно от заключението на изготвената съдебно-оценъчна експертиза. Същата вечер подсъдимите продали открадния моторен трион марка „Щил”, модел 271 на св. Д.М. ***. С протокол за доброволно предаване св. М. предал закупения моторен трион марка „Щил” модел 271, който срещу разписка бил върнат на собственика - св. Г.

Според оценката на вещото лице стойността на всички откраднати от подсъдимите вещи възлиза на 2 415.44 лева.  

По делото е била изготвена съдебно-психиатрична експертиза, която е дала заключение, че Д.А., макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Изложените фактически обстоятелства се признават изцяло от подсъдимите. Направените самопризнания се подкрепят от събраните на досъдебното производство гласни и писмени доказателства. Те са събрани по реда и начините, указани в НПК, и съставляват годни източници на доказателствена информация.

Обстоятелствата във връзка с времето, мястото и начина на извършване на деянията се доказват от обясненията на подсъдимите  Д.А. /л. 46 – л. 47/, И.А. /л. 55 – л. 56/ и Ш.М. /л.62 – л. 63/, от показанията на свидетелите М. Г. /л. 86/, Д.А./л. 70 – л. 74/, Р. Али /л. 81/, А. Г. /л. 83/, Б. М. /л. 78/, Д. М. /л. 79/, В. В. /л. 88/, както и от писмените доказателства по делото – протокол за оглед на местопроизшествие от 28.11.2016 г. /л. 7 – л. 9/, протоколи за доброволно предаване от 09.12.2016 г. /л. 20, л. 30/, разписки от 09.12.2016 г. /л. 21, л. 31/, договори за покупко-продажба /л. 38, л. 39/. Доказателствената съвкупност е еднопосочна и не съдържа противоречия. Гласните доказателства са взаимодопълващи се и установяват извършените деяния и участието на подсъдимите в тях.

Размерът на причинените от деянията имуществени вреди е изяснен от съдебно-оценъчнате експертизи, чиито заключения като компетентни, относими и неоспорени се възприемат и от въззивния съд.

Подс. Д.С.А. е на 18 години, с начално образование, не е женен, осъждан е. С присъда по НОХД № 207/2016 г. по описа на РС – Кубрат, влязла в сила на 07.09.2016 г., е осъден на 4 месеца лишаване от свобода, отложено на основание чл. 69, ал. 1 във вр. с чл. 66, ал. 1 НК за изпитателен срок от 2 години, за престъпления по чл. 198, ал. 1 във вр. с чл. 18, ал. 1 НК и чл. 194, ал. 3 във вр. с ал. 1 НК. С определение по НОХД № 235/2016 г. по описа на РС - Кубрат, в сила от 06.12.2016 г., е бил осъден на пробация за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 5 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 18, ал. 1 НК.

Подс. И.К.А. е на 19 години, с начално образование, не е женен, не е осъждан.

Подс. Ш.А.М. е на 33 години, с начално образование, не е женен, многократно е осъждан. Последната присъда, с която му е било наложено наказание лишаване от свобода, е по НОХД № 553/2010 г. по описа на РС - Русе, в сила от 30.06.2010 г., като за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във вр. с чл. 195, ал. 1, т. 2, т. 3, т. 4 и т. 5 във вр. с чл. 26, ал. 1 НК е бил осъден на 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затворническо заведение от закрит тип. Наказанието е било изтърпяно на 24.10.2011 г.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

При служебната проверка на обжалваната присъда, изискуема от чл. 314, ал. 1 НПК, въззивният съд не намери допуснати от първата инстанция съществени процесуални нарушения, които да обуславят отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане. Но констатира, че присъдата следва да бъде изменена поради неправилно приложение на материалния закон. Кубратският районен съд безкритично е възприел предложената от прокурора правна квалификация на деянията, която не съответства на фактите по делото. Доказано е, че подсъдимите са извършили описаните в обвинителния акт деяния, както следва:

Подс. Д.А. сам и с подсъдимите Ш.М. и И.А. е отнел движими вещи на обща стойност 2415,44 лева от владението на М. Г., Д.А., Р. А. и А. Г. с намерение противозаконно да ги присвои. Фактическата власт върху вещите на св. Г. е установена посредством разрушаване на защитна преграда – разбиване на входната врата. Подсъдимият е действал с пряк умисъл, съзнавайки, че отнема чуждо имущество, че липсва съгласие на собствениците, но е искал да се разпореди с него в своя полза. Автор е на пет деяния, осъществяващи състава на престъплението кражба, извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, с обективна и субективна връзка между тях, поради което се определят като продължавано престъпление по смисъла на чл. 26, ал. 1 НК. Те са били извършени и в условията на повторност по смисъла на чл. 28, ал. 1 НК, тъй като подсъдимият е бил осъждан за кражби по НОХД № 207/2016 г. и по НОХД № 235/2016 г. по описа на КРС. Макар и непълнолетен, подс. Д.А. е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Така се обосновава обективна и субективна съставомерност по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 7 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 НК.

Подс. И.А., заедно с подс. Д.  А., е отнел движими вещи на обща стойност 705 лева от владението на Р. А. и А.Г.без тяхно съгласие и с намерението противозаконно да ги присвои. Вината му е под формата на пряк умисъл, изразяващ се в съзнанието, че отнема чуждо имущество против волята на собствениците, но е имал и реализирал намерението си да се разпореди с отнетите вещи в своя полза. Деянията са две от цялостно продължавано престъпление. Т.е. от обективна и субективна страна се доказват елементите от престъпния състав по чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 НК.

Подс.  Ш.М., заедно с подс. Д.А., при продължавано престъпление чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот е отнел движими вещи на стойност 1431 лева от св. М. Г. без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои. Действал е с пряк умисъл, съзнавайки, че отнема чуждо имущество и желаейки да се разпореди с него в своя полза. По този начин е реализирал престъпния състав по чл. 195, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 НК.

Деянията на подсъдимите Д.А. и И.А. не са извършени по специален начин. Този признак е налице, когато деецът е проявил особена ловкост или умение /вж. ППВС № 6/71 г., изм. с ППВС № 7/87 г./. По делото специалният начин е обоснован с прескачането на ограда, което действие не изисква особена ловкост. Не е установено подсъдимите Д.А. и И.А. да са приложили необичайни способи за преодоляване на оградата, поради което следва да бъдат оправдани по обвинението по чл. 195, ал. 1, т. 4 НК.

Тримата подсъдими са обвинени, че са извършили деянията след предварителен сговор. Известно е, че кражбата се квалифицира по този признак, когато има предварително планиране на престъпната дейност с разпределяне на ролите, осигуряване на средства и пр. В обвинителния акт не са изложени факти, които да разкриват подобна предварителна организация. Липсват и доказателства в тази посока. Решението да се извършат деянията е било взето инцидентно и непосредствено преди реализиране на намеренията на подсъдимите. Касае се до обикновено съучастие под формата на съизвършителство, което налага отмяна на квалификацията по чл. 195, ал. 1, т. 5 НК и прилагане на закон за по-леко наказуемо престъпление по чл. 20, ал. 2 НК.

Подс. Ш.М. е осъден за кражба в условията на опасен рецидив, какъвто не е налице. Началото на разглежданата престъпна дейност е 05.11.2016 г., а към този момент е изтекъл 5-годишния срок по чл. 30, ал. 1 НК. Последното наказание лишаване от свобода, което е било наложено на М., е било изтърпяно на 24.10.2011 г., видно от справката за съдимост на подсъдимия на л. 67 от ДП. Поради това квалификацията по чл. 196, ал. 1, т. 2 НК е неприложима и по това обвинение подс. М. следва да бъде оправдан.

Налице е и друго основание за изменение на правната квалификация по отношение на подс. И.А.. На л. 21 и на л. 31 от досъдебното производство са приложени разписки, от които е видно, че откраднатите вещи от пострадалите Р. Али и А.Г.са им били върнати. Тези факти обуславят приложението на смекчената отговорност по чл. 197, т. 1 НК.

Разградският окръжен съд извърши самостоятелка преценка на условията по чл. 54 НК и установи следното:

Относно подс. Д.А. смекчаващи отговорността му обстоятелства са самопризнанието, направено още на досъдебното производство и съдействащо на органите на разследването, изразеното съжаление, връщането на част от откраднатото имущество. Отежняващ фактор е интензитета на престъпната дейност, осъществена чрез пет деяния за перод от около един месец. При този баланс на релевантните за отговорността му обстоятелства определеното от КРС наказание от 2 години лишаване от свобода се явява несправедливо. То е определено над средния размер по чл. 63, ал. 1, т. 3 НК, което не съответства нито на обществената опасност на престъплението, нито на личната обществена опасност на подсъдимия. Поради това то следва да бъде намалено. За справедливо въззивният съд намира наказанието 1 година лишаване от свобода и след редукцията по чл. 58а, ал. 1 НК окончателният му размер следва да е осем месеца лишаване от свобода. Тъй като престъплението е извършено в изпитателния срок на условното осъждане по НОХД № 207/2016 г. по описа на КРС, правилно е приложен института по чл. 68, ал. 1 НК и подс. Д.А. следва да изтърпи и отложеното наказание от 4 месеца лишаване от свобода. Съгласно чл. 57, ал. 1, т. 3 ЗИНЗС първоначалният режим на изтърпяване и на двете наказания следва да е общ.

Относно подс. И.А. смекчаващи отговорността му обстоятелства са самопризнанието, направено още на досъдебното производство, чистото му съдебно минало и младата му възраст. Отегчаващи обстоятелства няма. Наказанието лишаване от свобода следва да се определи в пределите по чл. 197, т. 1 НК, като за съответно на извършеното престъпление въззивният съд счете наказанието 9 месеца лишаване от свобода. По реда на чл. 58а, ал. 1 НК то следва да се намали с една трета, при което се налага наказание от 6 месеца лишаване от свобода. Налице са формалните изисквания по чл. 66, ал. 1 НК: наказанието е под 3 години лишаване от свобода, подс. И.А. не е осъждан и за постигане целите по чл. 36 НК не се налага изолирането му от обществото. Изпълнението на наказанието следва да се отложи, като подходящ е минималният изпитателен срок от 3 години.

Относно подс. Ш.М. смекчаващи отговорността му обстоятелства са самопризнанието, направено още на досъдебното производство, изразеното съжаление, връщането на част от откраднатото имущество, тежкото му материално положение като лице без имущество и доходи. Отегчаващо отговорността обстоятелство е обремененото му съдебно минало. При превес на смекчаващите отговорността обстоятелства предвиденото по чл. 195, ал. 1, т. 3 НК наказание лишаване от свобода следва да бъде определено в минималния размер от 1 година, а след намаляването му по реда на чл. 58а, ал. 1 НК с една трета следва да бъде наложено в размер на 8 месеца лишаване от свобода. С оглед факта, че подс. М. е осъждан, наказанието следва да бъде изтърпяно ефективмно при първоначален общ режим, съгласно чл. 57, ал. 1, т. 3 ЗИНЗС.

По изложените съображения и на основание чл. 314, ал. 2 НПК Разградският окръжен съд следва да измени обжалваната присъда в горния смисъл.

С оглед признаването на подсъдимите за виновни и в съответствие с чл. 189, ал. 3 НПК правилно разноските по делото са били присъдени в тежест на подсъдимите.

Ето защо и на основание чл.  337, ал. 1, т. 1 и т. 2 НПК Разградският окръжен съд

 

                               Р   Е   Ш   И   :

 

ИЗМЕНЯ Присъда № 14/11.04.2017 г., постановена по НОХД № 53/2017 г. по описа на Кубратския районен съд, като ПОСТАНОВЯВА:

ПРИЗНАВА подсъдимите Д.С.А., И.К.А. и Ш.А.М. за НЕВИННИ в това да са извършили престъплението след предварителен сговор, поради което и на основание чл. 304 НПК ГИ ОПРАВДАВА по обвинението по чл. 195, ал. 1, т. 5 НК.

ПРИЗНАВА подсъдимите Д.С.А. и И.К.А. за НЕВИННИ в това да са извършили престъплението по специален начин, поради което и на основание чл. 304 НПК ГИ ОПРАВДАВА по обвинението по чл. 195, ал. 1, т. 4 НК.

ПРИЗНАВА подсъдимия Ш.А.М. за НЕВИНЕН в това да е извършил престъплението в условията на опасен рецидив, поради което и на основание чл. 304 НПК ГО ОПРАВДАВА по обвинението по чл. 196, ал. 1, т. 2 НК.

ПРЕКВАЛИФИЦИРА извършените от подсъдимите престъпления, както следва:

от подсъдимия Д.С.А. – по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 7 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 НК;

от подсъдимия И.К.А. – по чл. 197, т. 1 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 НК и

от подсъдимия Ш.А.М. – по чл. 195, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 НК.

НАМАЛЯВА наложените на подсъдимите наказания, както следва: на подсъдимия Д.С.А. – на ОСЕМ МЕСЕЦА лишаване от свобода, на подсъдимия И.К.А. – на ШЕСТ МЕСЕЦА лишаване от свобода на подсъдимия Ш.А.М. – на ОСЕМ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

ПОТВЪРЖДАВА присъдата в останалата част.

Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

ДГ