Р Е Ш Е Н И Е № 31

 

Гр. Разград, 07.06.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на седми юни две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

С участието на секретаря М. Н. и прокурора АНТОНИЯ ДОНЕВА, като разгледа докладваното от съдия Робева ЧНД № 195 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 32 във вр. с чл. 16 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Постъпило е удостоверение по чл. 4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета на Европейския съюз относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции за признаване на наказателна присъда № 371 от 02.03.2017 г. на Районен съд – Арад, Република Румъния, по дело № 4010/55/2015, с която С. М. Н., ЕГН **********, е бил осъден да заплати за разноски по делото сумата 1500 леи.

В съдебно заседание прокурорът поддържа искането за признаване.

Засегнатото лице С. М. Н. не е открит нито на постоянния си адрес, нито на настоящия си адрес. Назначеният му защитник адв. Г.А. *** ангажира становище за основателност на искането.

Разградският окръжен съд, след преценка на представените по делото доказателства, констатира следното: Приложено е удостоверение по чл. 4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета на Европейския съюз относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език. От съдържанието му се установява, че с наказателна присъда № 371 от 02.03.2017 г. на Районен съд – Арад, Република Румъния, по дело № 4010/55/2015, влязла в сила на 15.03.2017 г., С. М. Н., ЕГН **********, е бил осъден за престъпления по чл. 335, ал. 1 и чл. 323, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република Румъния.

Описаните в удостоверението факти на престъпленията са следните: На 20.03.2014 г. при извършване на проверка от контролните органи на ГКПП Надлак обвиняемият Н.С. М. е представил свидетелство за управление на МПС № 260940591. Вследствие на проверка, извършена на 29.10.2014 г. в базата данни и от получена справка от българските власти е установено, че обвиняемият не притежава свидетелство за управление за нито една от категориите МПС. От доклада на криминалистическа експертиза е установено, че представеното свидетелство за управление на МПС е фалшифицирано, като фалшифицирането се състои в изцяло отпечатване на документа с използване на електронни устройства. При разпита си Н. е декларирал, че през м. юли 2009 г. се запознал с лице, което му обещало придобиване на свидетелство за управление на МПС за сумата 1200 лв., без нужда да се представя на изпит. Обвиняемият предоставил поисканата сума, копие от личната си карта и снимка, след което му било връчено фалшифицираното свидетелство за управление на МПС. Освен това обвиняемият е декларирал, че на 20.03.2014 г. е управлявал МПС с рег. № РР 7239 АТ до ГКПП Надлак, където е бил спрян за проверка от контролните органи.

С посочената присъда  на Районен съд – гр. Арад Н. е бил осъден за престъпления по чл. 335 НК – управление на МПС без удостоверение за управление на МПС и по чл. 323 НК – измама.

Със същата присъда е бил осъден да заплати парична сума за разходите по съдебната процедура, довела до обявяване на решението, в размер на 1500 леи.

Към удостоверението е приложена присъдата на Районен съд – Арад, Република Румъния, по дело № 4010/55/2015.

Присъдата на Районен съд – гр. Арад е акт за налагане на задължение за плащане на разноски по съдебното производство и по смисъла на чл. 3, ал. 1, т. 3 ЗПИИРКОРНФС представлява решение за налагане на финансова санкция.

Не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата, е постановена и приведена в изпълнение присъда или решение за същите деяния. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

Решението се отнася за деяние, което е извършено на територията на Република Румъния.

Решението се отнася за деяния, които съставляват престъпления и административни нарушения и по българското законодателство – по чл. 316 във вр. с чл. 308, ал. 2 НК.

Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, образуваното производство е било писмено и засегнатото лице е било уведомено за него чрез служебен защитник, чрез съобщения до известните му адреси в гр. Варна и гр. Хамбург, и чрез афиширане на вратата на съдебната инстанция.

Представеното удостоверение е пълно и отговаря на Решението. Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

С оглед на горното следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

Съгласно валутния курс на БНБ към 06.06.2017 г. 10 нови румънски леи се равняват на 4,28346 лева, при което левовата равностойност на дължимата сума от 1500 леи е 642,52 лева.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                             Р    Е    Ш    И    :

 

ПРИЗНАВА решение за налагане на финансова санкция – наказателна присъда № 371 от 02.03.2017 г. на Районен съд – Арад, Република Румъния, по дело № 4010/55/2015, влязла в сила на 15.03.2017 г., с която С. М. Н., ЕГН **********, е бил признат за виновен за престъпления по чл. 335 и чл. 323 от Наказателния кодекс на Република Румъния и е бил осъден да заплати парична сума за разходите за съдебната процедура, довела до обявяване на решението, в размер на 1500 леи.

ИЗПРАЩА решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава и Министерство на правосъдието на РБългария.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.

MH