РЕШЕНИЕ № 69

 

гр. Разград, 12.07.2017 г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на трети юли две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ                                                                        ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

С участието на секретаря Светлана Лазарова и прокурора ОГНЯН ДАМЯНОВ като разгледа докладваното от съдия Робева ВНОХД № 197 по описа за 2017 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 328 НПК.

С присъда № 223/03.05.2017 г., постановена по НОХД № 356/2017 г., Разградският районен съд е признал подсъдимия А.Ф.К. ***, ЕГН ********** за виновен в това че нa 19.04.2017 г. в гр. Цар Калоян, обл. Разград, е управлявал МПС - лек автомобил „Форд Мондео“ с рег.№ РР 01 86 АН, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,94 на хиляда, установено по надлежния ред, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 НК го е осъдил на 1 година лишаване от свобода в затвор при първоначален общ режим и на глоба в размер на 200 лева.

Със същата присъда РРС е признал подсъдимия А.Ф.К. за виновен в това, че на 19.04.2017 г. в гр. Цар Калоян, обл. Разград, при управление на лек автомобил „Форд Мондео“ с номер на рама WFONXXGBBNVA03395, си служил с 2 броя табели с регистрационен номер РР 01 86 АН, издадени за друго МПС - „Форд Ескорт“, поради което и на основание чл. 345, ал. 1, пр. 1 НК го е осъдил на 3 месеца лишаване от свобода в затвор при първоначален общ режим.  

Със същата присъда РРС е признал подсъдимия А.Ф.К. за виновен в това, че на 19.04.2017 г. в гр. Цар Калоян, обл.Разград, е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил - „Форд Мондео“, с номер на рама WFONXXGBBNVA03395, което не е регистрирано по надлежния ред, поради което и на основание чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 НК го е осъдил на 3 месеца лишаване от свобода в затвор при първоначален общ режим.

На основание чл. 23, ал. 1 НК Разградският районен съд е определил на подсъдимия А.Ф.К. общо наказание за трите престъпления в размер на 1 година лишаване от свобода в затвор при първоначален общ режим и на глоба в размер на 200 лева и е отнел в полза на държавата веществените доказателства - 2 броя табели с регистрационен номер РР 01 86 АН, издадени за друго МПС - „Форд Ескорт“, като е разпоредил след влизане на присъдата в сила да се предадат на Сектор ПП при ОД на МВР-Разград за унищожаването им.

Недоволен от присъдата е останал подсъдимият А.Ф.К. и чрез служебния си защитник адв. Й.К. *** я обжалва с искане за отмяната й  относно престъпленията по чл. 345, ал. 1 НК и чл. 345, ал. 2 НК, твърдейки че не са извършени умишлено. Относно престъплението по чл. 343б, ал. 1 НК предлага налагане на наказание пробация. В съдебно заседание подсъдимият изразява съжаление за извършеното и моли за условно наказание.

Представителят на Окръжна прокуратура - Разград счита жалбата за неоснователна.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият А.К. не притежава свидетелство за управление на МПС. За времето от 2002 г. до 2011 г. многократно е бил наказван за различни нарушения на правилата за движение – 9 пъти с наказателни постановления и веднъж с фиш.

На 19.04.2017 г. около 16 часа подс. К. *** с лек автомобил „Форд Мондео“ с рег. № РР 0186 АН. Пред къщата на св. Ш.Я.извършвал маневри напред – назад, при което ударил кофите за смет, гредата на портата на свидетеля и автомобила на съседа му. Св. Я.се обадил на спешен номер 112. Пристигнали полицейските служители А. К.и Й.Д., които предприели издирване на подсъдимия. Насочили се към жилището му и забелязали, че подс. К. слиза от автомобила. Бил в окаяно състояние – държал се неадекватно, ръкомахал, вървял ту в една посока, ту в друга. Двамата свидетели се обадили на колегите си автоконтрольори, които извършили проверка на подсъдимия с техническо средство Алкотест Дрегер 7410 с фабр.№ ARSN 0117. Уредът отчел концентрация на алкохол в издишания въздух от подсъдимия в размер на 2,94 на хиляда. Бил издаден талон за кръвна проба, каквато подсъдимият отказал. Последвало съставянето на два акта за установяване на административни нарушения с бл.№ 593868 и бл.№ 593869 по чл.20, ал. 1 ЗДвП, чл. 140, ал. 1 ЗДвП, чл. 123, ал. 1, т. 3, б.“в“ ЗДвП и по чл. 5, ал. 3, т. 1 ЗДвП.

При проверката било установено и че управляваният от подс. К. автомобил „Форд Мондео“ няма регистрация на територията на РБългария, а регистрационните табели № РР 0186 АН са били издадени за лек автомобил “Форд Ескорт“, който бил собственост на бащата на подсъдимия Ф. К., но регистрацията му е била прекратена на 02.11.2016 г.

Изложените факти се доказват от показанията на свидетелите Ш Я., А. К., Й.Д., К.К.и Р.Е., и от писмените доказателства по делото – протоколи за оглед на местопроизшествие, фотоалбум, справки от АИС на МВР, АУАН бл.№ 593868 и бл.№ 593869. Тези доказателства са последователни, взаимнодопълващи се и по еднопосочен начин установяват времето, мястото и начина на извършване на деянията, както и авторството.

Подс. К. обяснява, че преди около 9 години закупил автомобила „Форд Мондео“ от битака в гр. Русе без документи и с фалшиви номера. Табелите били тези, с които го взел. Признава, че на процесната дата е карал автомобила, за да отиде до магазина за цигари, но не бил пил алкохол. Купил си бутилка от 200 мл ракия и пил след като се върнал от магазина. Обясненията на подс. К. не са изцяло достоверен източник на доказателствена информация. Неправдоподобно е твърдението му, че е закупил автомобила с контролен номер РР 0186 АН с оглед обстоятелството, че през 2008 г. неговият баща е регистрирал лек автомобил „Форд Ескорт“ със същия номер. Неправдоподобно е и обяснението, че е консумирал алкохол след завръщането му от магазина, тъй като задържането му е било непосредствено след като е слязъл от автомобила, а и поведението му е било на алкохолно повлиян човек.

Подс. К. е на 38 години, женен е, има едно дете, родено пред 2009 г., безработен е. Осъждан е два пъти: с присъда по НОХД № 194/2004 г. по описа на Окръжен съд – Търговище, влязла в сила на 27.11.2004 г., на 1 година и 5 месеца лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от 3 години; и по НОХД № 517/2011 г. по описа на РС – Разград, в сила от 02.06.2011 г., по което за престъпление по чл. 343б, ал. 1 НК му е било наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от 3 години.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

Жалбата е неоснователна. Не са налице основания за отмяна или изменение на обжалваната присъда.

Доказано е, че подс. К. е извършил престъпленията, в които е обвинен.

Управлявал е МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, установено с техническо средство – надлежен начин, указан в Наредба № 30/2001г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС. Деянието е извършено при пряк умисъл, тъй като подсъдимият е съзнавал, че нарушава забраната да управлява автомобил след употреба на алкохол, но е искал и реализирал намерението си да шофира в пияно състояние. По този начин се установяват обективните и субективните признаци по чл. 343б, ал. 1 НК.

Подс. К. е управлявал МПС - лек автомобил „Форд Мондео“, който не е бил регистриран по реда на Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства. Като собственик на превозно средство не е изпълнил задължението си да го представи в звеното "Пътна полиция" при ОД на МВР - Разград за извършване на регистрация. Знаел е, че автомобилът не е бил регистриран, и въпреки това се е движел с него по пътищата. Така се обосновава обективна и субективна съставомерност по чл. 345, ал. 2 НК.

Подс. К. е управлявал лекия автомобил „Форд Мондео“ с регистрационни табели с № РР 0186 АН, издадени за друго превозно средство -  „Форд Ескорт“, който е бил собственост на неговия баща. Подсъдимият е знаел, че си служи с регистрационни табели, предназначени за друг автомобил. А горните признаци се включват в престъпния състав по чл. 345, ал. 1 НК.

Неоснователен е доводът на защитата на подсъдимия за липса на умисъл относно престъпленията по чл. 345, ал. 1 и чл. 345, ал. 2 НК. Подс. К. е съзнавал, че не притежава редовни документи за автомобила. Знаел е и че използваните от него табели са били с регистрационните номера на автомобила на баща му, а това знание обосновава прекия умисъл за двете престъпления.

 

При определяне на наказанието за престъплението по чл. 343б, ал. 1 НК РРС е взел предвид като отегчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства високата концентрация на алкохол в кръвта му,  многобройните му нарушения като водач на МПС, а като смекчаващо -  тежкото му семейно и материално положение. С оглед на тях е наложил предвидените наказания в минималните размери - 1 година лишаване от свобода и 200 лева глоба. Няма основания за намаляване на наказанията. Те отговарят на критериите по чл. 54 НК, дори са твърде снизходителни предвид обремененото съдебно минало на подсъдимия, факта, че е неправоспособен водач на МПС и наличието на реална съвкупност от трите разглеждани престъпления.

За престъпленията по чл. 345, ал. 1 и чл. 345, ал. 2 НК първоинстанционният съд е наложил минималните наказания от 3 месеца лишаване от свобода, които съответстват на характера и тежестта на деянията, и на релевантните за отговорността на подсъдимия обстоятелства: смекчаващи – затруднено материално и социално положение и отегчаващи – обременено съдебно минало и лошата му дисциплина като участник в движението по пътищата.

Тъй като трите престъпления са били извършени преди да има влязла в сила присъда за кое да е от тях правилно и в съответствие с чл. 23, ал. 1 НК РРС е наложил общо наказание в размер на най-тежкото, а именно – 1 година лишаване от свобода.

Изтърпяването на наказанието не може да бъде отложено по реда на чл. 66, ал. 1 НК. Институтът на условното осъждане е неприложим поради наличието на предходното осъждане на лишаване от свобода по НОХД № 517/2011 г. по описа на РРС, по което подс. К. не е реабилитиран. Наказанието лишаване от свобода следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален общ режим съгласно чл. 57 , ал. 1, т. 3 ЗИНЗС. РРС не е съобразил изменението на ЗИНЗС, Д.в. бр. 13 от 07.02.2017 г., поради което неправилно е определил мястото на изпълнение на наказанието и в тази част присъдата следва да бъде отменена.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                        Р    Е    Ш    И    :

 

ИЗМЕНЯ присъда № 223/03.05.2017 г., постановена по НОХД № 356/2017 г. по описа на Разградския районен съд, като Я ОТМЕНЯ в частта, в която е определено наказанието лишаване от свобода да бъде изтърпяно в затвор.

ПОТВЪРЖДАВА присъдата в останалата част.

Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.