Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер: 98/29.11.2017 г.

Година 2017

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на тридесети октомври

2017 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:     Лазар Мичев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Емил Стоев

                                                               2. Валентина Димитрова

 

секретар Светлана Лазарова, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев въззивно нчх дело №352 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава 21 НПК.

Въззивното производство е образувано по жалба от И.М.К. ***, с ЕГН ********** против Присъда №400/05.09.2017 г. по нчхд №380/2017 г. на Районен съд – гр. Разград.

Постъпила е жалба от подсъдимия И.М.К. (вх. №9561/19.09.2017 г. на РС Разград) против Присъда №400/05.09.2017 г. по нчхд №380/2017 г. Оплакванията са против осъдителната част на присъдата. В жалбата се сочат пороци на присъдата – незаконосъобразна, постановено при допуснати съществени нарушения на процесуални правила, явна несправедливост на наложеното наказание и завишено обезщетение. Искането е за цялостна проверка на присъдата и упражняване на правомощията на въззивната инстанция в зависимост от установените пороци.

В съдебно заседание жалбоподателят И.М.К. поддържа жалбата. Твърди, че не е извършил нищо, че не се е доближавал до тъжителката.

В последната си дума заявява, че няма вина и не е извършил нищо.

 

Жалбата е съобщена на въззиваемата тъжителка М.М.М. ***.

Не е подадено възражение по чл. 322 НПК против постъпилата жалба.

В съдебно заседание повереникът на М. Минчева – адв. Д. Б. заявява становище, че жалбата е неоснователна. Заявява, че РС обосновано е кредитирал показания на свидетели, които съответстват на писмените доказателства и по безспорен начин се установяват физическите наранявания. Искането е за потвърждаване на присъдата.

 

Няма направени доказателствени искания нито в жалбата, нито от страните и техните представители в съдебно заседание.

  Съставът на въззивния съд, след запознаване с делото, с оглед характера на въззивната проверка, съобразно обхвата й по чл. 313 НПК и 314 от НПК, установи:

С Присъда №400/05.09.2017 г. по нчхд №380/2017 г. Районен съд – гр. Разград признал подсъдимия И.М. за виновен  в тава, че на 28.04.2017 г. в с. Топчии е нанесъл лека телесна повреда на  М.М.М. ***, изразяваща се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето  – престъпление по чл. 130 ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК   го  освободил от наказателна отговорност  и наложил административно наказание глоба в размер на 1000 лева.

Оправдал подсъдимия К. по обвинението за това, че на 28.04.2017 г.  в с. Топчии е причинил на М.М.М. лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето  по смисъла на чл. 130 ал. 1 от НК.

Осъдил подсъдимия, по предявения граждански иск с правно основание чл. 45 ЗЗД, да заплати  на М.М.М. 800 лева - обезщетение за неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 24.04.17 г. до окончателното изплащане на сумата, а в останалата част до 2500 лева съдът отхвърлил гражданския иск като неоснователен.

Съдът присъдил разноски в полза на тъжителката и държавна такса върху иска.

            С оглед събраните доказателства е установено следното от фактическа страна:

Подсъдимият И.М.К. е български гражданин, роден на *** г. в гр. Ловеч.  ***, не е женен. Не е осъждан.

Тъжителката М.М.М. живее в с. Топчии.

На 28.04.2017 г.  вечерта, около 19 ч., тъжителката отишла до магазина за хранителни стоки в селото, за да извика мъжа си Деян Димов и сина си А.. Там дошъл с кола племенника й – св. М. М., с когото били в обтегнати отношения, който на улицата започнал да спори с мъжа й и сина й. Малко по-късно дошъл и другият племенник на тъжителката – св. Ст. М.. Той се скарал със сина на тъжителката - А. и му нанесъл няколко удара с ръка.

Тъжителката М.М. се намесила да разтърве биещите се. В това време към тях  се приближил и подсъдимият И.К., който бил наблизо и бил привлечен от виковете на каращите се. Той бил в приятелски отношения с братята М. и Ст. М., племенници на тъжителката, и решил да се намеси на тяхна страна. Виждайки тъжителката, която била застанала пред сина си, подсъдимият се приближил до нея и й нанесъл няколко удара с ръка в главата и тялото. Тъжителката паднала на земята. След това свидетелите Ст. и М. М. и подсъдимият си тръгнали. Близките на тъжителката й помогнали да се изправи и да се прибере в дома си. Малко по-късно била потърсена и медицинска помощ и на мястото дошла линейка за оказване помощ на пострадалата.

От  съдебно-медицинска експертиза се установява, че М.М. е получила участък с оток и насиняване на меки тъкани в тилна област на главата, хематом на дясна орбита, по изразен на долния клепач с дължина около 2 см, петнист хематом по канта на поясна област от дясната страна, които увреждания, по своята медико-биологична характеристика, обуславят болка и страдание. Те могат да бъдат получени от удари с юмруци, а хематома в кръстната област от удар с предмет с по-голяма удряща повърхност – напр. ритник с крак. Драскотината на горния клепач на дясно око може да се дължи на въздействие на ръб на нокът. Вещото лице счита, че в случая не е налице изпадане в безсъзнателно състояние на пострадалата.

Описаната фактическа обстановка се установява от:

-        показанията на свидетелите И. Д., М. Х. и М.А.;

-        писмените доказателства;

-        СМЕ.

Подсъдимият в обясненият си твърди, че пострадалата е ударена от сина си.

Свидетелите М. М. и Ст. М., които са братя и съпругата на М. М. – св. Р. Г.също твърдят, че пострадалата била удряна от сина си.

Това обстоятелство се твърди от св. М. М.. Той заявява, че пострадалата е била на място, брат му – Ст. е дошъл на мястото половин час след него, че И. не е удрял никого и че синът на М. я ударил, като „2-3 пъти я удари и я събори на земята. С ритници я риташе. Събори я долу с шамари по главата и тя падна“.

Подобно обстоятелство твърди св. Р.Г. – съпруга на св. М. М.. Свидетелката заявява, че А. обидил Ст. и Ст. ударил А., след което застанала между тях и А. я ударил и загубила съзнание, а когато се свестила видяла М., която дърпала А. до голямата чешма, а той започнал да я удря със шамари по лицето, окото й било синьо.

Св. Ст. М., който твърди, че се „сдърпал“ с А., а сестра му, жена му и майка му го държали през кръста. Като И. дошъл след тях и го бутал да не се сбие с А.. Твърди, че не е виждал никой да удря М..

Показанията на свидетелите М. М., Ст. М. и Р.Г. са непоследователни, противоречиви и съдът не ги счита за достоверни. Свидетелите М. М. и Р. Ганчева се стремят да оневинят подсъдимия, като твърдят, че ударите са нанесени от сина на пострадалата, а св. Ст. М., че никой не е удрял пострадалата. Противоречиви са относно времето на пристигане и престой на мястото на инцидента, относно ударите нанесени на пострадалата.

Съдът намира, че показанията на останалите свидетели И.Д., М.Х.и М.А. са ясни, последователни, логични, взаимнодопълващи се и ги приема за достоверни.

Обективно установени са и отразени в медицинската документация, наранявания на пострадалата, които по време и начин на причиняване, според СМЕ, съответстват на изложеното в тъжбата. Твърденията в тъжбата се доказват и от показанията на посочените свидетели.

Съдът приема, че подсъдимият е нанесъл удари на пострадалата, без да бъде провокиран от нея, които удари са причинили уврежданията, описани в тъжбата.

Няма противоречие в показанията на всички разпитани свидетели, относно факта, че тъжителката не се е намесвала в конфликта, освен с цел да предотврати сбиване.

Съставът на ОС Разград споделя фактическите изводи на първоинстанционния съд и намира присъдата за обоснована. При анализ на събраните доказателства съдът не установява неотстранени противоречия и неизяснени обстоятелства, тъй като са събрани всички възможни доказателства, като въз основа на тези от тях, които са достоверни, взаимно се допълват са изяснени въпросите от предмета на доказване. Съдът е преценил доказателствата и приел, че са доказани твърденията в тъжбата, което се споделя и от състава на въззивния съд.

 

Установено е по несъмнен начин, че подс. К. *** е причинил на тъжителката  М.М.  Костова лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето, с е осъществил  състава на престъплението по чл. 130, ал. 2 от НК.  Действал с пряк умисъл – съзнавал е, че нанасяйки удари причинява увреждания на тъжителката и е искал настъпването на общественоопасните последици на деянието – увреждане на здравето й. 

Законосъобразно РС е установил, че са налице предпоставки за освобождаването на подс. К.  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като:

- за извършеното престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба;

- подсъдимият не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред,

- няма имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

Съдът е отчел смекчаващите вината обстоятелства и като се отчете липсата на данни за имотното състояние на подсъдимия, правилно е приел, че следва да бъде наложено наказание в минимален размер - глоба 1000 лв., което е достатъчно за поправяне на подсъдимия.

 

По гражданския иск.

Извършвайки посоченото престъпление подсъдимият е причинил на пострадалата болки и страдания и на основание чл. 45 от ЗЗД дължи обезщетение за неимуществени вреди, чиито размер следва да се определи по справедливост. В хода на наказателното производство са установени – виновно и противоправно поведение на подсъдимия, вреда и причинната връзка между тях.

Предвид броя тежестта на ударите, както и другите обстоятелства, при причиняване на увреждането, отчетени от РС, законосъобразен и съответен на критерия по чл. 52 ЗЗД, е извода че подсъдимият дължи  обезщетение в размер на 800 лв.

Налице са и основанията на чл. 86 ЗЗД за присъждане на обезщетение за забавено изпълнение на това парично задължение в размер на законната лихва от датата на деянието до окончателното плащане.

Правилно е отхвърлен иска до предявения размер, като несъответен на доказаните в процеса болки и страдания, претърпени от ищцата.

С оглед на изложеното съставът на ОС Разград намира жалбата за неоснователна. Няма допуснати нарушения на процесуални правила от първоинстанционния съд. Присъдата е законосъобразна, обоснована и справедлива и следва да бъде потвърдена.

По изложените съображения съдът

 

Р       Е       Ш     И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда №400/05.09.2017 г. по нчхд №380/2017 г. на Районен съд – гр. Разград.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                         Председател:

 

 

                                                                Членове:  1.

 

 

                                                                                 2.

 

ДГ