РЕШЕНИЕ №60

                                         В ИМЕТО НА НАРОДА

                                      Град Разград, 25.10.2017г.  

                                                    

Разградски окръжен съд на двадесет и пети октомври в открито заседание в следния състав:

 

        Председател:ЛАЗАР МИЧЕВ

     Членове:ЕМИЛ СТОЕВ

                   ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

          

секретар М. Н.  с участието на прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ, като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова ВЧНД №369 по описа за 2017 г.,

 

Р       Е       Ш      И :

 

Признава решение за налагане на финансова санкция № 500027744764 от 31.01.2017 г., влязло в сила на 16.03.2017 г., постановено от несъдебен орган – Полицейски президиум,централен отдел“Глоби“,Германия против Н.В.С., ***, за това ,че на 15.11.2016г.в 12:42 ч. в община ***, на магистрала 61, км.179.800 в посока на движение към ***като шофьор на товарен автомобил със служебна регистрация ***/разрешена обща маса над 3.5 тона/омнибус шофирайки по магистралата със скорост над 50 км/ч. не спазил минималната дистанция от 50 м.до движещото се пред него превозно средство.  

Изпраща решението, ведно с препис от постановеното такова  от този състав, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице Н.В.С..

Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл. 38 да се изпрати и на Министерство на правосъдието на Р България.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.

 

 

 

       МОТИВИ КЪМ РЕШЕНИЕ ПО ЧНД №369/2017Г. ПО ОПИСА НА РОС 

Производството е по чл. 32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

        Образувано по искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция на решение за налагане на финансова санкция № 500027744764 от 31.01.2017 г., влязло в сила на 16.03.2017 г., постановено от несъдебен орган – Полицейски президиум,централен отдел“Глоби“,Германия против Н.В./погрешно изписано Н. /, ***.

        Към искането е приложено удостоверение по чл.4 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции с превод на български език, вх. №4066/18.10.2017 г.

         С посоченото решение е наложена  финансова санкция в размер на 80 евро и разноски 28,50 евро.

Санкцията е наложена за поведение, което нарушава разпоредбите за движение по пътищата, извършено на 15.11.2016 г. – движение с товарен автомобил със скорост по-висока от 50 км/ч и неспазване на минималната дистанция от 50 м. до движещото се пред него превозно средство.

      В съдебно заседание Н.В.С.  се явява лично.Заявява,че той е извършил нарушението в Германия на посочената дата и по посочения начин.

Прокурорът счита, че са налице основания за постановяване на решение, с което се признае за изпълнение решението за налагане на финансова санкция.

След запознаване с представените по делото доказателства,съдът установи следното:

       С решение за налагане на финансова санкция № 500027744764 от 31.01.2017 г., влязло в сила на 16.03.2017 г., постановено от несъдебен орган – Полицейски президиум,централен отдел“Глоби“,Германия  на  Н.В./Н./ , *** е наложена финансова санкция в размер на 80 евро и разноски 28.50 евро.

Изпращащият орган не е посочил да е правена вноска по същата, поради което от Н.В.С. е дължима цялата сума 108.50 евро с левова равностойност 212.21 лв.

  Установява се, че е наложена глоба за нарушение на правила за движение по пътищата.

  Няма твърдения и доказателства, че срещу наказаното лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата  е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции.

 Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

 Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяние, извършено на територията на Германия и което съставлява административно нарушение според българското  законодателство.

Съгласно чл. 30, ал.2, т. 1 от закона не се изисква двойна наказуемост за поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата.  

Решението е постановено срещу  пълнолетно физическо лице, което по българското законодателство, носи отговорност и подлежи на преследване за деянието, което обосновава решението.

 

 

 

 

Видно от посоченото в удостоверението, изрично отбелязано от съда по-горе, административно - наказателното производство пред компетентния несъдебен орган на издаващата държава е било писмено, като санкционираното лице е било уведомено лично или чрез упълномощен, според националният закон, представител, за правото си да обжалва решението и сроковете за това (чл. 35, т. 9, т. 10 и т. 11 от ЗПИИРКОРНФС).

 

 

 

 

 Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение,въпреки погрешно изписаното бащино име на лицето Н. вместо В.,което настоящия съдебен състав възприема като техническа грешка.

Налице са условията представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.                                                                                                                                                                                            

 

MH