Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер:      /22.12.2017 г.

Година 2017

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на четиринадесети декември

2017 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Лазар Мичев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Емил Стоев

                                                                                       2.  Валентина Димитрова

                                                                

 

секретар Д.Г., с участието на прокурор Антония Донева, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев чн дело №4205 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

                                                                                      

Производството е по чл. 45 от Закона за екстрадицията  и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) - при съгласие за предаване.

С постановление от 07.12.2017 г. на ОП Разград е направено искане по чл. 43, ал. 2 ЗЕЕЗА да бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Т.И.С. ***, ЕГН **********. Прокурорът уведомява съда, че лицето ще бъде осигурено за явяване в съда на 08.12.2017 г. от 13, 30 ч. и е разпоредил довеждането му в съда в посочения дата и час с постановление от 07.12.2017 г. 

Представено е копие от Европейската заповед за арест (ЕЗА), получена по електронен път с превод на български.

          С определение на съда от 08.12.2017 г. по чнд №420/2017 г. по отношение на С. е постановена мярка задържане под стража.

         

Лицето, чието предаване се иска – Т.И.С., след разясняване на процедурата при съгласие за предаване, както и на принципа на особеността по чл. 61, ал. 1 ЗЕЕЗА, изразява съгласие за предаване на  немските власти.

 

Защитникът на  С. – адв. С. заявява становище, че са спазени формалните изисквания на закона и подзащитният й дава съгласие за незабавно предаване.

 

В съдебно заседание прокурорът заявява, че са налице основания да се признае за изпълнение ЕЗА, тъй като е издадена в предвидената от закона форма, от компетентен орган и отговаря на минималните изисквания постановени от закона.

 

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, констатира следното:

 

Производството е образувано след постъпилата чрез Шенгенската информационна система и електронна поща ЕЗА, издадена от прокуратурата в гр. Кьолн, ФР Германия въз основа на  Заповед за арест от 16.10.2017 г. от РС Кьолн срещу Т.И.С. за извършено в периода от 10.12.2013 г. до 10.04.2014 г. в гр. Кьолн, ФР Германия, което съставлява отклонение от данъчното облагане и са приложими законовите разпоредби на §149, 150, 370, ал.1 №2, ал.3, изр.2, №1 от Данъчния кодекс 18, ал.3 от Закона за данък върху оборота, 53 от Наказателния кодекс, като обвинението е за пет деяния, за това че:

1. Противно на своето данъчно задължение обвиняемият не е подал до 10.12.2013 г. декларация за данък върху оборота пред надлежната Данъчна служба Кьолн-Юг и е намалил данъка върху оборота за месец ноември 2013 гадина в размер на общо 62,433.

2. Противно на своето данъчно задължение, не е падал до 10.01.2014 г. декларация за данък върху оборота пред надлежната Данъчна служба Кьолн-Юг и е намалил данъка върху оборота за месец декември 2013 година в размер на общо 18.822.

3. Противно на своето данъчно задължение, не е падал до 10.02.2014 г. декларация за данък върху оборота пред надлежната Данъчна служба Кьолн-Юг и е намалил за месец януари 2014 г. данъка върху оборота в размер на общо 56.894 € .

4. Противно на своето данъчно задължение, не е падал до 10.03.2014 г. декларация за данък върху оборота пред надлежната Данъчна служба Кьолн-Юг и е намалил данъка върху оборота за месец февруари 2014 година в размер нa общо 306.076.

5. Противно на своето данъчно задължение, не е падал до 10.04.2014 г. декларация зa данък върху оборота пред надлежната Данъчна служба Кьолн-Юг и е намалил данъка върху оборота за месец март 2014 г. в размер на общо 292.893 €.

 

Според постановлението на ОП Разград заповедта е получена по реда на чл. 38а ЗЕЕЗА – чрез ШИС и по електронна поща.

 

Т.И.С. е задържан в района на ОС Разград и съответно, според чл. 38, ал. 1 ЗЕЕЗА, компетентния орган е Окръжен съд Разград.

 

ЕЗА е издадена за деяние, което според отразеното в нея, се наказва съгласно правото на издаващата държава с лишаване от свобода с максимален предел 15 години.

 

Деянието, за което е издадена ЕЗА е престъпление и по законодателството на България – по чл. 255 НК. Съгласно чл. 36, ал.2 ЗЕЕЗА не може да бъде отказано изпълнение на Европейска заповед за арест във връзка с данъци на основание, че българското законодателство не предвижда същия вид данък или не урежда по същия начин данъците, както законодателството на издаващата държава членка.

 

Няма данни по делото, че спрямо С. има неприключили наказателни производство, а според свидетелство за съдимост №1216/06.12.2017 г. РС Разград лицето не е осъждано.

 

ЕЗА е издадена в писмена форма, съгласно приложението към ЗЕЕЗА и съдържа данните по чл. 37 ЗЕЕЗА.

 

  Деянието, за което е издадена ЕЗА, съставлява престъпление и по законодателството на Република България.

 

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

Европейската заповед за арест е издадена с цел провеждане на наказателно преследване.

ЕЗА е издадена в писмена форма, представена е в превод на български език - отговаря на изискванията на чл. 36 от ЗЕЕЗА и съдържа данните по чл.37 от ЗЕЕЗА - в нея са посочени самоличност, гражданство на търсеното лице, посочени са наименование, адрес, телефон, факс и електронна поща на издаващия орган, посочена е заповед за задържане на Районен съд, гр. Кьолн, посочен е характерът и правната квалификация на престъплението, съдържа подробни описания на деянието, които немската страна счита за престъпление, съдържа подробно описание на обстоятелствата, при които е извършено престъплението, време, място, участие на исканото лице. Посочен е размерът на наказанието, който се предвижда.

Налице са условията на чл. 36 от ЗЕЕЗА, издадена е срещу лице, извършило деяния, които съгласно правото на издаващата държава Германия се лишава с лишаване от свобода не по-малко от една година. Това деяние съставлява престъпление и по законодателството на Р България - престъпление срещу данъчната система, чл. 255 от НК, което също е наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от една година - три до шест.

Заповедта изхожда от компетентен орган, в писмена форма е, съдържа всички необходими реквизити по чл. 37, ал. 1 ЗЕЕЗА и е придружена с превод на български език, съгласно чл. 37, ал. 3 ЗЕЕЗА.

Не са налице основанията за отказ по чл. 39 ЗЕЕЗА, тъй като исканото лице е пълнолетно, не е осъдено за същото престъпление, за което е издадена заповедта, с влязла в сила присъда на българския съд или на съда на трета държава членка.

Съгласно чл. 4, ал. 1 НК - Наказателният кодекс се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина и гражданин на Република България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България. Рамковото решение на Съвета от 13 юни 2002 г. относно европейската заповед за арест и процедурите за предаване между държавите-членки (2002/584/ПВР) е международен договор, който е транспониран в българското законодателство. ЗЕЕЗА допуска предаване на лицето, освен ако престъплението е амнистирано в Република България, което не е така.

          Съдът намира, че няма основание да се откаже предаването и на основанията, посочени в чл. 40 от ЗЕЕЗА, които не са и налице: преди получаването на заповедта за престъплението, за което е издадена, лицето не е привлечено като обвиняем и не е подсъдим в Република България; давностният срок за наказателно преследване не е изтекъл съгласно българското законодателство; съдът не е уведомен, че исканото лице е изтърпяло или изтърпява наказание в държава, която не е членка на Европейския съюз, по влязла в сила присъда за същото престъпление, за което е издадена заповедта; престъплението не е извършено изцяло или частично на територията на Република България, българското законодателство допуска наказателно преследване за такова престъпление, извършено извън територията на Република България.

          Съдът, като прецени обстоятелствата по чл. 45, ал. 3 от ЗЕЕЗА - налице ли са условията за предаване по чл. 36 и 41 и има ли основания за отказ по чл. 39, има ли основания за отлагане на изпълнението или за условно изпълнение на заповедта по чл. 52, счита че ЕЗА следва да бъде изпълнена и Т.И.С. да бъде предаден на Германия.  

          В проведеното на 14.12.2017 г. съдебно заседание, исканото лице С. е изразил, по реда на чл. 45, ал. 1 от ЗЕЕЗА, съгласие за предаването му на издаващата държава и не се е възползвал от правото, по чл. 45, ал. 2 от ЗЕЕЗА, да го оттегли в предвидения 3-дневен срок.

С оглед на горното съдът намери, че са налице всички предпоставки за  допускане изпълнението на европейската заповед за арест.

С определение на съда от 08.12.2017 г. по чнд №420/2017 г. по отношение на С. е постановена мярка задържане под стража.

С определение, постановено в съдебно заседание на 14.12.2017 г. съдът е изменил мярката за неотклонение в домашен арест.

На основание чл. 44, ал. 7 ЗЕЕЗА следва да се вземе мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото предаване на С. на издаващата държава.

 

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

Р    Е    Ш    И    :

 

ДОПУСКА ПРЕДАВАНЕ на Т.И.С. ***, ЕГН ********** на ФР Германия, в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в гр. Кьолн, ФР Германия въз основа на  Заповед за арест от 16.10.2017 г. от Районен съд Кьолн срещу Т.И.С. за извършено деяние в периода от 10.12.2013 г. до 10.04.2014 г. в гр. Кьолн, ФР Германия, което съставлява отклонение от данъчното облагане и са приложими законовите разпоредби на §149, 150, 370, ал. 1 №2, ал. 3, изр. 2, №1 от Данъчния кодекс 18, ал. 3 от Закона за данък върху оборота, 53 от Наказателния кодекс на ФР Германия, с цел провеждане на наказателно преследване.

ВЗЕМА спрямо исканото лице Т.И.С. мярка за неотклонение "задържане под стража" до фактическото му предаване на компетентните немски органи.

Решението е окончателно.

Да се уведоми незабавно органът, издал ЕЗА.

Преписи от решението да се изпратят на Върховната касационна прокуратура и на Министерство на правосъдието.

 

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                   2.

 

 

 

ДГ