П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 13 март 2017 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

тринадесети март 2017 г. в следния състав:

 

Председател:    ЕМИЛ СТОЕВ

 

Членове:            СВЕТЛА РОБЕВА

ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

 

Секретар: Дияна Георгиева                                         

 

Прокурор: ОГНЯН ДАМЯНОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  съдия РОБЕВА чн. дело

№ 55/2017 година

          На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

           

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – РАЗГРАД се явява ПРОКУРОР ДАМЯНОВ.

ЗАСЕГНАТОТО ЛИЦЕ Бедирхан Кьоседаг, нередовно призован, не е установен на посочения в удостоверението адрес. От извършеното издирване  на ОДМВР друг адрес не е установен, напуснал е България на 19.09.2016 г. и в последствие няма регистрирано влизане в страната. Явява се адв.Г. определен с писмо №52/02.03.2017 г. на САК - Разград да бъде назначен за защитник на лицето срещу което е постановена финансова санкция.

На осн. чл.16, ал.3 от ЗПИИРКОРНФС, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЗНАЧАВА за защитник на лицето Бедирхан Кьоседаг адв.Н.Г..

          ПРОКУРОРЪТ: Да не се дава ход на делото. Видно от материалите по същото финансовата санкция е наложена на физическо лице. Съгласно чл.31 от Закона решението за налагане на финансова санкция се признава от ОС по местоживеенето или обичайното пребиваване на физическото лице. Очевадно е, че това лице няма постоянно местоживеене *** и ние следва да преценим дали той обичайно пребивава в този район. По делото липсват каквито й да е доказателства той да пребивава в гр. Исперих. Считам, че преценката за това дали едно лице обичайно пребивава на съответния адрес и съответно кой е компетентния съд се преценява към момента, когато се пристъпи към решаване на делото, т.е. когато постъпи финансовата санкция. Това, че някога е живяло в гр. Исперих считам, че липсват доказателства не означава, че компетентния съд е ОС-Разград. Към настоящия момент липсват каквито й да е доказателства той обичайно да пребивава в гр. Исперих. Обичайно пребиваване според прокуратурата означава някаква връзка със съответното населено място, в което преимуществено лицето пребивава и поради някои свои било то лични, служебни или други ангажименти го напуска, но периодично то се връща. Към настоящия момент дори е установено, че то от 6 месеца въобще не е влизало и не се намира на територията на Република България, камо ли в гр. Исперих. Поради което считам, че ОС-Разград не е компетентен да разглежда настоящото производство съгласно чл.15, ал.5 това е СГС, поради което ви предлагам да прекратите производството по делото и да го изпратите на компетентния съд.

          Адв.Г.: Подкрепям изцяло становището изразено от държавното обвинение, тъй като за седалище на юридическо лице имаме данни в ТР, съответно справки, но по отношение на  физическото лице, санкцията е на физическо лице така, че считам, че не са налице условията на чл.30, ал.3 нито има обичайно местоживеене, нито постоянен адрес това физическо лице, нито пък имаме данни да получава доходи. Така, че считам, че изцяло трябва да се съобразите с предложението на държавното обвинение.

          СЪДЪТ се оттегли на съвещание.

          След тайно съвещание, СЪДЪТ намира възражението по даване ход на делото за основателно. От проведеното от окръжният съд издирване на Бедирхан Кьоседаг се установява, че същият е гражданин на Нидерландия, не е бил регистриран на посочения адрес в гр. Исперих, живял е на семейни начела с лице, пребиваващо на адреса, но от 5-6 години по данни от МВР не е посещавал адреса. С оглед на това съдът намира, че не е установено обичайното местопребиваване на лицето да е на посочения в удостоверението адрес и съгласно чл.31, ал.3 във вр. с чл.15, ал.5 от ЗПИИРКОРНФС компетентен да се произнесе по искането е Софийски градски съд. Поради това, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРЕКРАТЯВА производството пред Разградския окръжен съд.

          ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Софийски градски съд.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                      ЧЛЕНОВЕ:  1.                 2.

 

 

          Протоколът изготвен в съдебно заседание, което завърши в 11,20 часа.  

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                      СЕКРЕТАР: