ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Гр. Разград, 16.05.2017 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на шестнадесети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ИРИНА ГАНЕВА

Като разгледа материалите по ЧНД № 166 по описа за 2017 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 345 НПК.

  С Определение от 03.04.2017 г., постановено по ЧНД № 274/2017 г. Разградският районен съд е прекратил производството по делото поради недопустимост на жалбата на Й.Д.В. *** против постановление на РРП от 16.01.2017 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП № 330 ЗМ-401/2015 г. по описа на ОД на МВР-Разград, водено срещу неизвестно лице за престъпление по чл. 316 във вр. с чл. 308, ал. 1 НК.

Недоволен от определението е останал Й.Д.В. и чрез пълномощника си адв. Петър Ангелов Христов от АК – Шумен го обжалва с искане за отмяната му.

Разградският окръжен съд, след преценка на материалите по делото, констатира следното: Наказателното производство е било образувано срещу неизвестен извършител за това, че на 05.10.2012 г. в гр. Разград пред Районен съд – Разград съзнателно се е ползвал от неистински официален документ с невярно съдържание – справка от Генералното консулство СССР в гр. Русе, издадена на името на Терзи Еленой Феодоровной, като от него за самото съставяне на документа не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316, ал. 1 във вр. с чл. 308, ал. 1 НК.

С постановление от 16.01.2017 г. Разградската районна прокуратура е прекратила наказателното производство по делото, като е приела, че са налице деяния по чл. 314 НК и по чл. 316 във вр. с чл. 308, ал. 1 НК, наказателното преследване за които е погасено по давност, а последното деяние, извършено на 05.10.2012 г. е несъставомерно по чл. 316 във вр. с чл. 308, ал. 1 НК.

На 29.03.2017 г. Й.Д.В., чието съобщение е послужило като законен повод за образуване на наказателното производство, е депозирал в Районна прокуратура-Разград жалба до Районен съд – Разград против постановлението за прекратяване.

С обжалваното определение РРС е прекратил съдебното производство поради недопустимост на жалбата, приемайки, че жалбоподателят няма качеството на пострадал от престъплението и не е легитимиран да обжалва постановлението на РРП.

Определението е законосъобразно, а жалбата срещу него – неоснователна. Верен е изводът на РРС, че жалбоподателят Й.В. няма право да обжалва постановлението за прекратяване на наказателното производство, защото не е пострадал от разследваните деяния. Той не е претърпял преки имуществени или неимуществени вреди от тях. Производството по чл. 243 от НПК обезпечава интересите само на тези пострадали /физически лица/, които при предпоставките на чл. 76 и чл. 84, ал. 1 НПК могат да встъпят като частни обвинители и граждански ищци в наказателния процес. А доколкото Й.В. не е претърпял съставомерни вреди, той не може да се конституира в съдебната фаза на процеса като частен обвинител и граждански ищец. Следователно няма право на жалба срещу постановлението на прокурора за прекратяване на наказателното производство. В тази посока е последователната и безпротиворечива съдебната практика, посочена в обжалваното определение.

                По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                                 О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение от 03.04.2017 г., постановено по ЧНД № 274/2017 г. по описа на Разградския районен съд за прекратяване на производството по делото поради недопустимост на жалбата на Й.Д.В., подадена чрез адв. Петър Ангелов Христов от АК – Шумен.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.