ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

гр. Разград  06.06.2017 г.

 

 

Разградски окръжен съд на шести юни две хиляди и седемнадесета година в закрито заседание в състав :

 

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                           

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

внох дело № 198 по описа за 2017 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

        Въззивното съдебното производство пред ОС-Разград е образувано по подаден протест от мл.прокурор при РП-Разград Д.Недкова, против присъда от 13.04.2017 г. по нох дело № 1050/2016 г. по описа на РС-Разград.

       Протеста е бланкетен. В същия се твърди, че към датата на изготвянето му (27.04.2017 г.), прокуратурата е запозната единствено с диспозитива на присъдата, поради което не са известни конкретните правни съображения за нейното постановяване. На прокурора не е ясно дали съдебният състав е приел, че описаните в обвинителния акт факти са недоказани от събрания в хода на съдебното следствие доказателствен материал, или макар и да са доказани фактите, те не са наказателно съставомерни mо възведеното обвинение. Прокурора сочи, че това го препятства да изложи допълнителни аргументи срещу атакувания съдебен акт, но такива ще бъдат посочени по реда на чл. 320, ал. 3 от НПК, след изготвяне на мотивите към присъдата. Иска се отмяна на присъдата и постановяване на нова,  с което подсъдимия да бъде признат за виновен по възведеното му обвинение.

      Съгласно чл. 323, ал. 1, т. 1 от НПК, първоинстанционният съд връща жалбата, ако тя не отговаря на изискванията на чл. 320, ал. 1 и ал. 2 от НПК, ако в 7-дневен срок от поканата, пропускът или несъотвествието не бъде отстранено.

      Очевидно е, че въззивната жалба не отговаря на изискванията на чл. 320, ал. 1, изр. 2 от НПК. РС-Разград не е изпълнил процедурата по чл. 323, ал. 1, т. 1 от НПК, поради което съдебното производство по настоящото дело следва да бъде прекратено, а същото изпратено на първоинстанционния съд за администриране на въззивната жалба, в съответствие с предвидената процедура.

       Предвид  изложеното,

 

                                             РАЗПОРЕЖДАМ:

 

       ПРЕКРАТЯВАМ съдебното производство по внох дело № 198/2017 г. по описа на ОС-Разград

      ВРЪЩАМ делото на Районен съд – Разград за изпълнение на указанията, дадени в обстоятелствената част на разпореждането.

      Разпореждането не подлежи на обжалване.

 

                                                                                          Съдия: