П Р О Т О К О Л

 

гр.Разград, 28.06.2017г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на   двадесет и осми юни   2017г. в следния състав:

 

                                               

Председател: ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

                                               

Съдебни заседатели:  В.С.

                                                                                      Р.Б.

 

Секретар:   Н.Р.

 

Прокурор:  ТИХОМИР ТОДОРОВ

сложи за разглеждане докладваното от съдия НЕЙЧЕВА ч.н.дело №203/2017 г.

На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

 

Вносителят на предложението Председателят на Пробационен съвет, с район на действие Районен съд-Кубрат, редовно призован,  явява се  инспектор С.К..

За РОП, редовно призована,  явява се окръжния прокурор ТИХОМИР ТОДОРОВ.

ОСЪДЕНОТО ЛИЦЕ Д.Р.М., чиято замяна на наказанието  пробация” с “лишаване от свобода” се иска, нередовно призован, не се явява и не се представлява.

По отношение на осъденото лице Д.М. са изпратени две съобщения за призоваването му  на неговия постоянен адрес *** и на неговия настоящ адрес ***, след като бе направена служебно справка в НБД “Население”. И двете съобщения са се върнали в цялост. Съобщението изпратено на настоящия му адрес в гр. Стара Загора, ул. Мусала №32 се е върнало в цялост с отбелязване, че лицето е напуснало адреса по сведение на П.Б., директор на дом “Българка”. Съобщението изпратено на осъденото лице на постоянния му адрес в гр.София, ул. 258-ма, №13, район Сердика, община Столична, се е върнало в цялост с отбелязване, че по сведение на Виолета  С., съсед от №18, лицето  М. е задържано в СЦЗ.

СЪДЪТ предостави възможност на страните да изразят становище по даване ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Основанието, Пробационния съвет да Ви сезира с настоящото предложение е обстоятелството, че осъденият след като е бил с наложено наказание “пробация” и  е имало групиране на пробационни мерки, и се е стигнало до определяне на общо наказание са сметнали, че заради виновното му поведение, следва да изтърпи следващото по тежест наказание “лишаване от свобода”. Очевидно ОС”ИН” са се водили от принципа на териториална компетентност на почитаемия РОС. Към момента на изготвяне, внасяне и входиране на предложението  осъденият се е намирал във ВУИ- Завет. Нищо  към настоящия момент не го обвързва с нашия съдебен район. Както имахте честта да докладвате,  предлагам да прекратите това производство и да го изпратите на Окръжен съд- Стара Загора.

С. К:  Наше  задължение е да сезираме за замяна на наказанието. От Районна прокуратура – Кубрат ни е възложено ние да изпълняваме наказанието. Според ЗИН  наказанието се осъществява по настоящ адрес на осъденото лице. След като има решение на съд, с което е настанен във ВУИ Завет.

Съдът се оттегли на тайно съвещание.

След тайно съвещание съдът се произнесе с определение.

Относно предложението на представителя на Окръжна прокуратура- Разград, настоящото производство да бъде прекратено и да бъде изпратено по компетентност на Окръжен съд-Стара Загора и след като  взе предвид становището на председателя на Пробационен съвет, с район на действие Районен съд-Кубрат, съдът намира същото за основателно. Съгласно чл.205, ал.1 от ЗИНС пробационните мерки се изпълняват по настоящ адрес на осъдения. Вярно е, че  преди време, преди датата на настоящото съдебно заседание, когато осъденото лице е било още непълнолетно и с настоящ адрес ВУИ “Никола Йонков Вапцаров”–Завет, ул. Освобождение №4 изпълнението на наказанието ”пробация” по отношение  на Д.М. се е изпълнявало от Пробационен  съвет,  с район на действие Районен съд-Кубрат. По делото са налице данни, че на 11.04.2017г. в РС “ИН”- Разград е постъпило писмо от директора на ВУИ- Завет, с което е уведомил Пробационния съвет, че с решение на педагогическия съвет при ВУИ ученикът Д.М. е освободен от училище, поради навършване на пълнолетие, както и че осъденият е депозирал молба, в която е изразил желанието си да бъде променено местоизпълнението  на наложеното наказание “пробация” на основание чл.205, ал.2 ЗИНС от адрес ВУИ “Никола Йонков Вапцаров”, ул. Освобождение №4 на адреса на лицето в гр. София,  ул. 258-ма, №13, който  адрес е посочен от осъденото лице М., че е настоящ.

Предвид наличните  данни по делото на осъденото лице е указано от Пробационния съвет да представи в съответния срок удостоверение за настоящ адрес съгласно изискванията на ЗИНС за промяна местоизпълнението на наложените пробационни мерки. Установено е, че осъденото лице М.  не е представило в указания срок такова удостоверение. Но, според настоящия съдебен състав е нямало пречка  Пробационният съвет да направи служебно справка в НБД “Население”, както бе направено от съда, от която  справка се установява кой е актуалния настоящ, респективно постоянен адрес на осъденото лице. 

Към настоящия момент безспорно е установено, че осъденото лице Д.  М., с ЕГН **********, роден на ***г. е пълнолетно.

Видно от направената от съда служебно справка в НБД “Население”, по отношение на осъденото лице Д.М. се установява, че настоящият му адрес е гр.Стара Загора, секция 118, ул. Мусала №32, който е такъв от 02.06.2015г. Към настоящия момент не са налице каквито и да е било доказателства за друг настоящ  адрес, различен от посочения в процесната справка, настоящ адрес ***, който да обвързва РОС да разгледа предложението на Пробационния съвет, с район на действие Районен съд- Кубрат.

Ето защо, настоящият съдебен състав счита, че следва производството по настоящото  дело да бъде прекратено и  да бъде изпратено на съответния компетентен съд, който в случая се явява Окръжен съд- Стара Загора.  

Водим от горното, съдът

                            

                    О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ЧНД №203/2017г. по описа на окръжен съд -Разград и ИЗПРАЩА делото по компетентност на Окръжен съд - Стара Загора.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                                                                                     2.

 

 

Протоколът изготвен в с.з., което продължи до 12,00ч.

 

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          СЕКРЕТАР:

НР