О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер:79/... .09.2017 г.

Година 2017

град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на четвърти септември

2017 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Анелия Йорданова

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Емил Стоев

                                                                                       2. Диляна Николова

 

секретар Дияна Георгиева, с участието на прокурор Ива РА., като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев въззивно чн дело №290 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Постъпила е жалба от Д.М.А.,*** против определение №129/26.07.2017 г. по чнд №179/2017 г. на РС Кубрат, с което е върната жалбата й, подадена против постановление на прокурора за прекратяване на наказателното производство по ДП № 290ЗМ-87/ 2017 г. по описа на РУМВР – Кубрат.

Оплакванията са, че определението е неправилно и незаконосъобразно, тъй като съобщение за постановлението на прокурора е връчено на съпруга й на 21.07.2017 г. в присъствие и на други лица, посочени в жалбата. Моли съда да отмени определението.

Прокурорът счита жалбата за допустима. Намира, че определението е законосъобразно и правилно, тъй като следва да бъде прието за установено, че съобщението е връчено на 10.07.2017 г. , което е отразено и в разносната книга. Моли съда да потвърди определението.

Съдът установи следното:

С постановление от 06.07.2017 г. прокурорът е прекратил наказателното производство срещу Ю.И. ***, за престъпление по чл. 343а, ал. 1, б. „б”, във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал. 1, предл. трето НК, тъй като приел, че пострадалата Д.А. е претърпяла лека телесна повреда.

Към ДП са приложени разписки на които е удостоверено връчване на постановлението на 10.07.2017 г. на Ю. И. и на С.А. – съпруг на пострадалата Д.М..

Според отбелязаното в ръкописно водената Разносна книга, извлечение от която е представено от РП Кубрат разписките са връчени на 10.07.

От приложената медицинска документация – епикриза от МБАЛ „Света Анна-Варна“, както и от свидетелските показания и представената в съдебно заседание мед.документация се установява, че Д.А. е с вложшено здравословно състояние, неподвижна, същото е отразено и на призовка от 27.07.2017 г. (л. 14чнд №179/17 г. РС Кубрат).  Св. С.А. – съпруг на Д.А. и получател на разписката, според отразеното в нея, твърди, че е с влошено здравословно състояние, влошено зрение, което се установява и от представената за справка медицинска документация.

От показанията на свидетеля се установява, че на 10.07.2017 г. не е получавал и предал на жалбоподателката постановление за прекратяване на наказателното производство, а това е станало на 21.07.2017 г., след което подали и жалба.

От отразеното в разносната книга се потвърждават показанията на свидетеля, че са му връчвани различни книжа. Свидетелят твърди, че не е получавал и не е предавал постановление за прекратяване на наказателното производство на съпругата си на 10.07., а на 21.07.2017 г.

Пъровинстанционният съд правилно, с оглед наличните доказателства е приел, че след като е отразено връчване на постановлението на 10.07.2017 г. на пострадалата, то жалбата е депозирана след изтичане на предвидения от закона срок.

При събраните от въззивния съд доказателства и установеното, относно връчване на постановлението, това определение се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Съставът на ОС Разград установи, че постановлението за прекратяване на наказателното производство не е съобщено на пострадалата на посочената в разписката дата, а на 21.07.2017 г. Съответно жалбата е подадена в срок и определението на РС Кубрат за връщането й следва да бъде отменено. Съдът намира, че с оглед установените обстоятелства, относно връчване на постановлението на пострадалата, чрез съпруга й  - св. Ангелов, възрастта и здравословното състояние на съпрузите, са налице основания за отмяна на обжалваното определение, тъй като от представените пред въззивния съд доказателства се установява, че жалбата срещу постановлението е подадена в срок.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Отменя определение №129/26.07.2017 г. по чнд №179/2017 г. на Районен съд – гр. Кубрат. Връща делото на РС Кубрат за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:                                     Членове: 1.                        2.

ДГ