П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 04 септември 2017 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

четвърти септември 2017 г. в следния състав:

 

Председател:    ЕМИЛ СТОЕВ

 

Съдебни заседатели: А.М.

                          М.К.

                         

 

Секретар: Дияна Георгиева                                         

 

Прокурор: ИВА РАНГЕЛОВА

сложи за разглеждане докладваното  от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ чн. дело

№ 292/2017 година

          На именното повикване в 16,00 часа се явиха:

           

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА РАЗГРАД се явява ПРОКУРОР РАНГЕЛОВА.

ОСЪДЕНИЯТА Х.Ю.Х. се явява лично и със защитник адв.ДОБРОМИР Д..

          СЪДЪТ разясни на страните правото им на отводи

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото, нямам искания за отводи.

          Адв.Д.: Да се даде ход на делото, нямам искания за отводи.

          СЪДЪТ намира, че няма процесуални пречки да разгледа постъпилото искане

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА постъпилото предложение от прокурор в ОП-Разград за определяне на общо наказание на осн. чл.25 НК по споразумение по нохд. №272/2014 г., споразумение от 02.10.2015 г. по нохд. №368/2015 г. и по споразумение по нохд. №254/2017 г. всички на ОС-Разград, с които на Х.Ю.Х. е наложено наказание за престъпление, които според прокурора са осъществени преди да е влязъл в сила някой от съдебните актове. Прокурорът прави искане за увеличение на общото наказание определено по посочените споразумения с ½ като се определи наказание 9 месеца лишаване от свобода.

          ПРОКУРОРЪТ: Поддържам предложението, няма да соча други доказателства.

          Адв.Д.: Поддържам това, което е внесено от адв. С.Д. като молба-становище от 25.08.2017 г. Ще спомена само възражението за приложението на чл.24 НК. Считаме, че този член, както и посочва практиката на ВС е приложим за рецидив, а настоящия случай не е такъв. И другото, което ви моля да имате предвид да не увеличавате така поисканото наказание, че дееца е бил на почти 18 г. възраст, когато е извършил деянията, парите ги е харчил за дрехи, за плащане на телефонни сметки, момчешки глупости е сторил на тази възраст, моля да го имате предвид. Нямаме доказателствени искания.

          СЪДЪТ връчи препис от молбата на прокурора.

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам доказателствени  искания.

          СЪДЪТ намира делото за изяснено

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

         ПРОКУРОРЪТ: Поддържам направеното предложение от прокурор при ОП-Разград. Видно от изложеното в обстоятелствената част на предложението извършените деяния от Х.Ю.Х. се намират помежду си в съотношение на съвкупност, тъй като същите са извършени преди да бъде влязъл в сила съдебен акт, за което и да е от тях. Считам, че са налице предпоставките по смисъла на чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 НК и по посочените осъждания следва да се определи едно общо наказание. В този смисъл ви предлагам да групирате наказанията наложени по нохд. №272/2014 г. по описа на РОС, по нохд. №368/2015 г. по описа на РОС и по нохд. №254/2017 г. по описа на РОС. Считам, че на осн. чл.24 НК така определеното общо наказание, в размер на най-тежкото от тях следва да бъде увеличено с ½, а именно с три месеца, като определеното наказание бъде в размер 9 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване на осн. чл.66, ал.1 НК бъде отложено за изпитателен срок от три години. Предвид гореизложеното, моля за вашия съдебен акт.

          Адв.Д.: Това, което казах по-рано, това беше моето становище, моля да имате предвид съдебната практика по приложението на чл.24 НК и младата възраст на лицето, факта, че вече е променен човек и е готов да бъде активна част от обществото. Моля да не увеличавате наказанието така, както е поискано от прокуратурата.

          ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ Х.Ю.Х.: Нямам какво да добавя.

          СЪДЪТ се оттегли на тайно съвещание.

След тайно съвещание, СЪДЪТ се произнесе с определение обявено в съдебно заседание.

Производството е по чл. 306, ал. 1,  т. 1 НПК образувано по предложение от прокурор от Окръжна прокуратура - Разград за определяне на общо наказание, на основание чл. 25 НК, по отношение на Х. ***, ЕГН **********.

Съдът установи от приложената към предложението справка за съдимост и приложените дела на ОС-Разград, че Х.Ю.Х. е осъждан по сключени споразумения с ОП-Разград, одобрени от съда съответно с Определение от 25.11.2014 г. по нохд. № 272/2014 г. на по описа на Разградски окръжен съд за престъпление по чл. 249, ал. 1 НК извършено на 16.03.2013 г. Споразумение одобрено с Определение от 02.10.2015 г. по нохд. № 368/2015 г. на по описа на Разградски окръжен съд за престъпление по чл.249, ал.1 НК извършено в периода 09.01.2014 г. – 24.03.2014 г. и по споразумение одобрено с Определение  одобрено от 21.07.2017 г. по нохд. № 254/2017 г. на по описа на Разградски окръжен съд за престъпление по чл. 249, ал. 1 НК извършено в периода 04.07.2013 г. – 22.07.2013 г.

Наложените наказания за извършените престъпления и по трите дела на ОС-Разград са 6 месеца лишаване от свобода, определени при условията на чл.55 НК под минималния размер предвиден за престъплението, като изпълнението на наказанието е отложено по чл.66 НК за минималния изпитателен срок - 3 години.

Съдът счита, че предложението на прокурора е основателно, тъй като Х.Ю.Х. е извършил няколко отделни престъпления преди да е имало влязло в сила, за което да е от тях и съответно с оглед разпоредбата на чл.25 във вр. с чл.23 НК следва да му бъде определено общо наказание в размер на най-тежкото от наложените, а именно 6 месеца лишаване от свобода.

С оглед броя на деянията, интензитета на извършваната престъпна дейност, с оглед на това, че са наложени наказания от един и същи вид лишаване от свобода, съдебния състав намира за основателно и предложението за увеличаване на определеното общо наказание с ½. Действително осъденият Х.Ю.Х. е бил в млада възраст при извършване на деянията, но дори и след увеличението, те няма да надвиши минималния размер предвиден за това престъпление, съответно достатъчно снизхождение е проявено и съдът намира, че с оглед възпитателния ефект и върху осъденото лице  и предупредителността към обществото са налице основания за увеличаване на определеното общо наказание. С оглед това, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 На осн. чл.25, ал.1 НК във вр. с чл.23, ал.1 НК определя на осъдения Х.Ю.Х., ЕГН ********** общо наказание по наложените по споразумение, одобрено с Определение от 25.11.2014 г. по нохд. № 272/2014 г. по описа на Разградски окръжен съд, по споразумение одобрено с Определение от 02.10.2015 г. по нохд. № 368/2015 г. по описа на Разградски окръжен съд, по споразумение одобрено с Определение от 21.07.2017 г. по нохд. № 254/2017 г. по описа на Разградски окръжен съд в размер на най-тежкото от тях 6 (шест) месеца лишаване от свобода.

На осн. чл.24 НК увеличава определеното общо наказание с три месеца или определеното наказание на Х.Ю.Х. е 9 (девет) месеца лишаване от свобода.

На осн. чл.66 НК отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от 3 (три) години.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране пред АпС-Варна в 15-дневен срок от днес.

         

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:       1.

 

                                                                                                              2.

 

 

          Протоколът изготвен в съдебно заседание,което продължи до 16,30 часа.

 

 

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                            СЕКРЕТАР: