О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер:    /09.10.2017 г.

Година 2017

град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на девети октомври

2017 г.

в закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Лазар Мичев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Емил Стоев

                                                                                       2.  Валентина Димитрова

 

като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев въззивно чн дело №360 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

           

Производството е по чл. 243, ал. 7 НПК, образувано по жалба от пострадала в наказателното производство.

Постъпила е жалба от Д.М.А.,*** против определение №153/18.09.2017 г. по чнд №179/2017 г. на РС Кубрат, с което е потвърдено постановление на прокурора за прекратяване на наказателното производство по ДП № 290ЗМ-87/ 2017 г. по описа на РУМВР – Кубрат.

            Оплакванията в жалбата са, че определението е незаконосъобразно, тъй като не са били налице условията за прекратяване на наказателното производство и разследването не е било всестранно и пълно – СМЕ била извършена повърхностно и не установявала достоверно здравословното й състояние. Твърди, че от травмата на главата, причинена при произшествието е настъпило усложнение – обездвижване и парализа.

Иска се насрочване на делото в открито съдебно заседание и назначаване на тройна СМЕ. Представени са копия от медицински протокол на ЛКК от 13.09.2017 г.

 С обжалваното определение РС Кубрат потвърдил Постановление за прекратяване на наказателно производство от 06.07.2017 год. по досъдебно производство № 290ЗМ-87/ 2017 г. по описа на РУМВР – Кубрат, вх. № 299/ 2017 г. на Районна прокуратура – Кубрат. Съдът приел, че с инкриминираното деяние по непредпазливост е причинена лека телесна повреда на пострадалата Д. А., поради което това деяние не съставлява престъпление по чл. 343, ал. 1, б. "б", пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1 НК.

 

Съставът на въззивния съд установи следното:

С постановление от 06.07.2017 г. прокурорът е прекратил наказателното производство срещу Ю.И. ***, за престъпление по чл. 343а, ал. 1, б. „б”, във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал. 1, предл. трето НК, тъй като приел, че пострадалата Д.А. е претърпяла лека телесна повреда.

Наказателното производство е образувано, по реда на чл. 212, ал. 2 НПК, с първото действие по разследването – оглед на местопроизшествието, извършен на 10.04.2017 г. против Ю.Ю.И. *** за извършено престъпление по чл. 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1, предл. трето НК, за това, че на 10.04.2017 г. в гр. Кубрат, по ул. „Цар Освободител” пред сграда № 12, при управление на моторно превозно средство - л.а. „Фиат”, модел „Стило”, с рег. № РР 6216 ВС, собственост на Севдие Сюлейманова Идаетова, при нарушение правилата за движение по пътищата – чл. 20, ал. 2 ЗДвП, допуснал пътно транспортно произшествие, при което причинил по непредпазливост средна телесна повреда на Д.М.А.,***, изразяваща се в разкъсно контузна рана на носа, охлузна рана на носа и подкожен хематом на челото. 

На 10.04.2017 г. е разпитана пострадалата.

На 13.05.2017 г. е изготвена СМЕ (л. 34), по данни от ДП и фиш за спешна медицинска помощ, в заключението по която съдебният лекар е приел, че посоченото във фиша за спешна медицинска помощ увреждане съставлява лека телесна повреда.

Прокурорът е прекратил наказателното производство, тъй като приел, че е причинена лека телесна повреда при ПТП и не е осъществен състава на престъплението по чл. 343а, ал.1, б. „а”, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б”, във вр. с чл. 342, ал.1 НК.

С жалбата срещу постановлението на прокурора жалбоподателката е представила епикриза от 10.05.2017 г. МБАЛ „Света Анна – Варна“ с диагноза паралитичен илеус, в която е посочено, че е блъсната от кола преди 5 дни и има болки в краката и корема и не е дефекирала от тогава.

Съставът на ОС Разград намира, че след като от показанията на свидетелите е установено съприкосновението между автомобила и пострадалата в резултат на което тя е паднала на земята и получила увреждания на главата – разкъсно контузна рана на носа, охлузна рана на носа и подкожен хематом на челото, то при изготвената експертиза по писмени данни, без преглед на пострадалата и представените с жалбата пред РС епикриза и медицински протокол пред ОС от който се установява, че е в тежко състояние, то са необходими специални знания в областта на медицината и назначаване на експертиза вещото лице по която да прецени, след преглед на пострадалата, дали състоянието й се дължи на ПТП, какви увреждания й са причинени и всички обстоятелства, които са необходими за установяване на вида и характера на полученото телесно увреждане.

Обжалваното определение е незаконосъобразно, тъй като в хода на разследването не са събрани всички доказателства. Съответно следва да се отмени, като незаконосъобразно. Разследването не е било обективно, всестранно и пълно, тъй като не е извършен преглед на пострадалата от вещото лице.

Поради това и не са били налице основания за прекратяване на наказателното производство. Налице са основания за отмяна на постановлението за прекратяване, тъй като проведеното разследване не е обективно и пълно и не са изяснени всички обстоятелства, които са от значение за преценка налице ли е престъпление, ако е налице каква е правната му квалификация.

След изясняване, по законосъобразен начин на обстоятелствата по делото, следва да се извърши нова преценка от прокурора на установените обстоятелства и реши налице ли е престъпление, по кой текст от закона.

По изложените съображения съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определение №153/18.09.2017 г. по чнд №179/2017 г. на Районен съд – гр. Кубрат, с което е потвърдено постановление на прокурора за прекратяване на наказателното производство по ДП№ 290ЗМ-87/ 2017 г. по описа на РУМВР – Кубрат. Отменя постановлението на прокурора и ВРЪЩА делото на прокурора за доразследване.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                           2.