П Р О Т О К О Л

 

гр. Разград, 06 декември 2017г.

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

шести декември 2017г. в следния състав:

 

                                   Председател:   ЛАЗАР МИЧЕВ                                            

                                 Членове:  ЕМИЛ СТОЕВ

                                                     ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

Секретар: Н.Р.

 

Прокурор: ЕМИЛ ЕНЧЕВ

сложи за разглеждане докладваното  от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ч.н. дело №409/2017 година

         На именното повикване в 15,00 часа се явиха:

        

За ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРАРазград се явява прокурор ЕМИЛ ЕНЧЕВ.

         Засегнатото лице  О.К., нередовно призован, не се явява. По отношение  на същия призовката се е завърнала в цялост, с отбелязване на призовкаря, че по сведение на собственик на счетоводна кантора от адреса лицето живее в Германия.

СЪДЪТ докладва и постъпило днес писмо от  РУ на МВР – Разград, видно от което в резултат на възложена проверка за установяване местоживеенето на О.К. ***, се установи, че лицето няма адрес на територията на област Разград.

         ПРОКУРОРЪТ: Ход на делото не следва да се даде. Настоящето производството е по реда на чл.31 във вр. с чл.30 от  Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по повод решение на административно наказващ орган- страна членка на Европейския съюз, с което е наложена влязла в сила  финансова санкция по отношение на О.К., с  посочен  на територията адрес гр.Разград, ул. „Иван Вазов“ №21.  Безспорно по делото са приложени писмени доказателства, които удостоверяват, че това лице  не е пребивавало на този адрес, както и че изобщо не е пребивавало на  съдебния район принадлежащ към Окръжен съд- Разград, гр.Разград,  което пък възпрепятства подсъдността на РОС да разглежда настоящето дело, тъй като попада в хипотезата на чл.31, ал.3, която от своя страна препраща към общите правила на цитирания закон чл.15, ал.5, тъй като  може да се приеме категорично, че лицето не е с местоживеене и постоянно пребиваване на територията на РОС, поради което компетентен да се произнесе  относно  признаване и изпълнението на решение за наложена финансова санкция е Софийски градски съд. По тези съображения считам, че  производството  следва да бъде прекратено и делото изпратено на Софийски градски съд .

         След тайно съвещание заседанието продължи в 15,09ч. с участието на прокурор Енчев.

         СЪДЪТ след като обсъди наличните по делото данни прие, че е сезиран с удостоверение по чл.4 от Рамково решение №2005/2014/ ПВР на Съвета на Европейския  съюз относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, за признаване на решение на несъдебен орган- Полицейски президиум Райнпфалц – Федерална република Германия, с което на лицето О.К. с адрес ***, роден на ***г. в гр.Разград е наложена финансова санкция в размер на 110 евро за извършено административно  нарушение по чл.41, ал.1,  вр. с Приложение 2, чл.49 от Правилника за движение по пътищата, чл.153а от Федерален каталог за финансови санкции и 28,50 евро разноски. По разпореждане на съда е извършена справка в НБД  относно установяване на пълните данни на засегнатото лице, имена, ЕГН и заявен   постоянен и настоящ адрес. На 04.12.2017г. е изготвена справка, видно от която след извършена справка в НБД „Население“ няма данни за лицето О.К., роден на ***г. Към справката са приложени  кратки данни  за избрани лица, видно от която няма такова лице  по посочените данни за дата, месец и година на раждане. Изпратената до лицето призовка на посочения по делото адрес: гр. Разград, ул. „Иван Вазов“ №21, етаж 1, ап.3 се е завърнала  в цялост с отбелязване на връчителя, че по сведение на собственик на  счетоводна кантора от адреса лицето живее в Германия. Незабавно е възложено на РУ на МВР-Разград да извърши проверка дали лицето  има местоживеене *** от 06.12.2017г. по делото е постъпило писмо от РУ на МВР- Разград, видно от което след извършена справка е установено, че лицето няма адрес на територията на област Разград.

 С чл.15, ал.1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции е определена подсъдността, съгласно която  разпоредба в случай, че местоживеенето или обичайното пребиваване  на лицето е на територията на съдебния район  на Окръжен съд гр. Разград, би следвало  компетентен да е Окръжен съд гр. Разград. От данните по делото се установява, че не може да бъде установено  местоживеене или обичайно пребиваване на лицето на територията на  област Разград, поради което и съгласно чл.15, ал.5 от същия закон компетентен да разгледа решението се явява Софийски градски съд.  На същото основание делото веднъж вече  е било прекратявано и изпращано  по компетентност на СГС, който за да повдигне спор за подсъдност е приел, че Разградският окръжен съд не е изпълнил задълженията си да направи всичко възможно да установи местоживеенето или обичайно пребиваване на лицето на територията на съдебния район на Окръжния съд. В настоящото производство  съдът положи дължимите усилия, в резултат на което резултата е отново същия, лицето няма местоживеене и няма обичайно пребиваване на територията на  съдебния район на Окръжен съд Разград. При това положение ход на делото не следва да се дава. Не са налице основания за разглеждане на делото по същество. Воден от горните съображения и на основание чл.15, ал.5 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции СЪДЪТ

 

                            О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ЧНД №409/2017г. по описа на Разградски окръжен съд

ИЗПРАЩА същото по компетентност на  Софийски градски съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                        ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                           

                                                                         2.

 

 

ЗАСЕДАНИЕТО продължи до 15:15ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЕКРЕТАР:

НР