РАЗПОРЕЖДАНЕ

град Разград, 26.07.2017г.

 

           Окръжен съд-Разград, наказателно отделение, на двадесет и шести юли две хиляди  и седемнадесета  година,  в  закрито съдебно  заседание, Теодора Нейчева , съдия-докладчик по НОХД  № 264 по описа за 2017г. на Окръжен съд – Разград, като взе предвид, че съм била в отпуск по болест от 17 – 19 юли 2017г.вкл, през който период ми е разпределено настоящото дело, след като обсъди материалите/които са в значителен обем/12 тома ДП, ведно с наказат.дела, с общо и над 2663 листа и   делото се отличава с фактическа и правна сложност/, съдържащи се в ДП № 330 – ЗМ-320/2015г. по описа на ОД МВР-Разград, прокурорска преписка № 389/2015г. на Окръжна прокуратура - Разград, НОХД № 220/2016 г. на ОС - Разград, ВНОХД № 191 / 2017 г. на АС -Варна, с решението по което е отменена постановената присъда по НОХД № 220/2016 г. и делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, направи следните КОНСТАТАЦИИ:

        По повод внесен в Окръжен съд -Разград обвинителен акт е било образувано НОХД № 220 / 2016 г. Във връзка с предходното, по отношение на подсъдимите В. и П., Окръжна прокуратура – Разград е повдигнала обвинение за продължавано данъчно престъпление, извършено в условието на съучастие, защото:

        1. В периода от 11.06.2014 г. до 28.02.2015 г. в гр. Разград, подс.В. при условията на продължавано престъпление, в качеството на собственик и управител на „Двама братя” ЕООД гр. Разград, сам и в съучастие като извършител с  помагача Р.В.П., избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за превозни средства по ЗМДТ в големи размери - 5481, 91 лева, като не подал пред Община Разград данъчни декларации по чл. 54 от ЗМДТ, за придобитите в собственост през 2014 г. от „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград осемдесет моторни превозни средства - престъпление по чл. 255, ал. 1, т.1 вр. чл.20, ал. 2 вр. чл.26, ал. 1 от НК;

         2. В периода от 16.06.2014 г. до 28.02.2015 г. в гр. Разград, подс.П. при условията на продължавано престъпление, в съучастие като помага с извършителя И.С.В., избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за превозни средства по ЗМДТ в големи размери - 5227. 55 лева,  като не подал и не уведомил И.С.В. *** на данъчни декларации по чл. 54 от ЗМДТ за придобитите през 2014 година в собственост от „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград и регистрирани лично от него и чрез преупълномощаване на Владимир Бисеров Георгиев от гр. Русе и Теодор Георгиев Димитров от с. Николово, Област Русе, общо седемдесет и осем моторни превозни средства - престъпление по чл. 255, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 20, ал.4 вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

         С първоинстанционната присъда № 19/05.04.2017г., постановена  по посоченото по – горе НОХД № 220 / 2016 г. по описа на Окръжен съд –Разград, подсъдимите Р.В.П.  и И.С.В.  са признати както следва:

         Подсъдимият И.С.В. е признат за невиновен в това, че в периода от 11.06.2014 г. до 28.02.2015 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в качеството на собственик и управител на „Двама братя” ЕООД гр. Разград, сам и в съучастие като извършител с Р.В.П. ***, който е действал като помагач и в качеството на упълномощено лице за „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград по търговско пълномощно рег. № 2716/13.06.2014г.,с нотариална заверка на нотариус № 215 на НК в района на Районен съд - гр. Русе, е избягнал установяването и плащането на данъчни задължения за превозни средства по Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) в големи размери - 5481,91 лева /пет хиляди четиристотин осемдесет и един лева и деветдесет и една стотинки/, дължими на основание чл. 52, т. 1 и чл. 53 от ЗМДТ и определени на основание Наредба № 18 на Общински съвет - Разград, като в 2-месечен срок от първоначалната им регистрация не е подал пред Община Разград данъчни декларации, изискуеми по чл. 54 от ЗМДТ, за придобитите в собственост през 2014 г. от „Двама братя“ ЕООД - гр.Разград, 80 моторни превозни средства и го оправдава по повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 255, ал. 1, предл. 1 и 2, т.1 във вр. чл. 20, ал. 2 и във вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

        Подсъдимият Р.В.П. е признат за виновен в това, че в периода от 16.06.2014 г. до 28.02.2015 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в качеството на упълномощено лице за „Двама братя“ ЕООД — гр. Разград, по търговско пълномощно per. № 2716/13.06.2014 г. на нотариус Пеню Шилков, с № 215 в район Районен съд - гр. Русе избягнал установяването и плащането на данъчни задължения за превозни средства по Закона за месните данъци и такси (ЗМДТ) в големи размери – 4 497, 35 лв., дължими на основание чл. 52, т. 1 и чл. 53 от ЗМДТ и Наредба № 18 на Общински съвет - Разград, като в 2- месечен срок от първоначалната регистрация в България не подал пред Община Разград данъчни декларации, изискуеми по чл. 54 от ЗМДТ за придобитите през 2014 г. от „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград и регистрирани лично от подсъдимия Р.П. и чрез преупълномощения от него Владимир Бисеров Георгиев от гр. Русе и Теодор Георгиев Димитров от с. Николово, Област Русе, 78 моторни превозни средства, с което е осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъплението по чл. 255, ал. 1, предл. 1 и 2, т. 1 НК, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 36 НК и чл. 54 НК го осъжда на една година лишаване от свобода, чието изпълнение отлага на основание чл. 66 НК за срок от три години и на глоба в размер на 100 лв.

        Със същата присъда подсъдимият Р.В.П. е признат за невиновен по повдигнатото обвинение за това, че извършил престъплението като помагач в съучастие с подсъдимия И.С.В. и е оправдаван относно квалификацията по чл. 20, ал. 4 НК и по обвинението за сумата 730, 20 лв. – представляваща недължим данък върху МПС, поради право на данъчно облекчение за част от регистрираните автомобили.

        Съдията - докладчик по настоящото дело констатира, че  обвинителният акт по повод на който е образувано настоящото дело не отговаря на изискванията на чл. 246, ал.2 и ал.3 от НПК -  налице е съществен изначален порок при съставянето на обвинителния  акт, рeспективно допуснато е съществено процесуално нарушение от прокурора при внасянето му. В този смисъл е и решение на Апелативен съд –Варна, постановено по ВНОХД № 493/2016г. по напълно идентичен казус, този по НОХД № 222/2016г. по описа на Окръжен съд – Разград, решението по което е било предмет на въззивна проверка от Варненския апелативен съд.

        В контекста на изложението, следва да бъде посочено следното:

        Срещу двамата подсъдими И.С.В.  и Р.В.П. е внесен обвинителен акт за деяния по чл.255, ал.1, предл.1 и 2, т.1, вр. чл. 20 ал.2 от HK, вр. чл.26 aл.1 от HK - за първия подсъдим  и  по чл.255, ал.1, предл.1 и 2, т.1, вр. чл. 20 ал.4 от HK, вр. чл.26 aл.1 от HK – за втория подсъдим.

        B обстоятелствената част на обвинителния акт е изложена фактология във връзка с отделните действия на двамата подсъдими И.С.В.  и Р.В.П., свързани с реализиране на печалба чрез регистрация на MПC в КАТ-Разград. При така формулираното фактическо обвинение срещу двамата подсъдими в обвинителния акт се констатират непълноти, неясноти, несъответствия, включително и противоречия, които не позволяват недвусмислени извoди за неговата рамка и предмет на доказване. В този аспект, нa лист 12-14 от нохд № 220/2016г./стр.7-9 от обвинителния акт/  се прави правен анализ на правните действия на съставомерните действия на двамата подсъдими, с оглед правата и задълженията им, на подсъдимия И.С.В.  в качеството му на едноличен собственик и управител на „Двама братя“ EOOД-гр.Разград  и  на подсъдимия  Р.В.П. като упълномощено лице от подс. И.С.В.   с права да придобива за сметка на търговското дружество автомобили, да сключва договори за тях, да ги регистрира, да ги декларира и плаща данъци за тях, с представителни функции пред KAT и данъчните органи. C оглед естеството на представителната власт на подсъдимия  Р.В.П., предоставена мy от подсъдимия И.С.В., държавното обвинение на лист 13 от нохд № 220/2016г./стр.8 от обвинителния акт/ е направило извод, че ,,...изрично задължение за обв. П. да реализира тези права не е установено, поради което той не би могъл да бъде извършител на престъпление по  чл. 255, ал.1, т.1 от НК..." Последващите изводи за съставомерност на действията на двамата подсъдими / форма на съучастие и последици/ пo посочения по-горе текст oт HK от субективна страна, прокурорът гради върху общото задължение на подсъдимия И.С.В.  в качеството му на едноличен собственик и управител на „Двама братя“ EOOД-гр.Разград по деклариране на регистрираните МПС по ЗМДТ, квалифицирайки ги като съучастници по смисъла на чл. 20 oт HK – обв.П., действащ като помагач на извършителя В., последният от своя страна „...не е контролирал умишлено извършената от пълномощника/обв.П./ дейност, обективно съгласявайки се с целия обем и с общественоопасния резултат от същата".

        Следователно, се предпоставя извода, че е налице допуснато непреодолимо вътрешно противоречие между посочените факти и обстоятелства и юридическата им интерпретация. Съгласно разпоредбата на чл. 55 от НПК първостепенно и неотменимо право на обвиняемия е да разбере в извършването на какво точно престъпление е обвинен. Затова обвинителният акт следва да съдържа пълнa, ясна и точна фактическа и юридическа формулировка на обвинението, трябва конкретно и без вътрешни противоречия да уточнява и индивидуализира престъплението, за което на дееца се търси наказателна oтгoвopнoст, по време, място, начин на извършване, фактически състав, правна квалификация. Единствено и само след изпълнение на това изискване привлеченото към наказателна отговорност лице може да реализира пълноценно правото си на защита и да участва ефективно в наказателния процес. Тези нeпълнoти в съдържанието на обвинителния акт, възпрепятстват установяването на елементи от състава на престъплението, за кoeтo обвиняемия е обвинен и са в отклонение от задължителните указания дадени в TP на OCHK при BKC № 2/2002 година и винаги съставляват съществено процесуално нарушение, рефлектиращо върху пpaвoтo на защита, защото задължение на прокурора е при изготвянето на обвинителния акт  да формулира и конкретизира твърдяното от него обвинение в съответствие с разпоредбата на чл. 246 от НПК по начин, даващ възможност на обвиняемия да разбере в какво точно е обвинен, като обвинителната теза следва да е ясно и конкретно формулирана. Описаните по –горе  съществени процесуални нарушения рефлектират върху  възможността   на обвиняемите дa разберат тoчнo обвинението и накърняват правото им на защита. Тези допуснати процесуални нарушения не могат да бъдат санирани от съда в съдебната фаза на процеса, тъй като с евентуалното разглеждане на делото в съдебно заседание по внесения  изначално непълноценен обвинителен акт, допуснатите при изготвянето му процесуални нарушения, съществени по смисъла на разпоредбата на чл.348, ал.3, т.1 НПК, директно биха рефлектирали и върху правилността на съдебния акт, независимо дали е в осъдителната или в оправдателната му част, което от своя страна отново би предпоставило впоследствие отмяна на първоинстанционната присъда от въззивния съд. В този аспект, когато прокурорският акт не съдържа обстоятелствата, индивидуализиращи престъпното деяние, тoй не може да изпълни процесуалната си роля не само защoтo е изготвен в разрез с предписанията на чл. 246 oт HПK, нo и защото всяка друга констатация на съда ще съставлява нарушение за забраната за съществено изменение нa обстоятелствената част нa обвинението. Такова всякога е налице, когато на подсъдимия се вменяват в отговорност нoви факти, извън конкретно описаните в обвинителния акт. Te нe ca му били известни като включени в обхвата нa нeгoвoтo обвинение и затова тoй не се е защитавал по тях.

       Предвид изложеното, внесеният обвинителен акт, по повод на който е образувано настоящото съдебно производство, не може да бъде разгледан в съдебно заседание, тъй като при изготвянето му, са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения, които ограничават процесуалните права на обвиняемите и техните защитници.

         Констатираните нарушения са отстраними, обуславят прекратяване на настоящото съдебно производство в разпоредително заседание от съдията - докладчик и връщане на делото на прокурора за отстраняване на допуснатите, обсъдени по - горе пороци чрез изготвянето на нов обвинителен акт. 

         Водим от изложените съображения и  на основание чл. 249, ал. 1 и 2, вр. с чл. 248, ал. 2, т. 3 от НПК, съдията - докладчик:

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по настоящото НОХД № 264/2017г. по описа на Окръжен съд – Разград.

         ВРЪЩА делото на Окръжна прокуратура - Разград за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения, описани в мотивите на настоящото разпореждане.

         Разпореждането може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Варна, с частна жалба и частен протест в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                         СЪДИЯ - ДОКЛАДЧИК: