Делото е образувано по внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура Разград по ДП №330-Зм-320/2015 г. по описа на ОД на МВР Разград, постъпил с вх. №3151/15.07.2016 г., против:

1.         И.С.В. от гр. Вятово, ЕГН **********, по обвинение в това, че в периода от 11.06.2014 г. до 28.02.2015 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в качеството на собственик и управител на „Двама братя” ЕООД гр. Разград, сам и в съучастие като извършител с Р.В.П. ***, който е действал като помагач и в качеството на упълномощено лице за „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград, по търговско пълномощно рег. № 2716/13.06.2014 г., с нотариална заверка на нотариус № 215 на НК в района на Районен съд - гр. Русе, е избягнал установяването и плащането на данъчни задължения за превозни средства по Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) в големи размери - 5481, 91 лева, дължими на основание чл. 52, т. 1 и чл. 53 от ЗМДТ и определени на основание Наредба № 18 на Общински съвет - Разград, като в 2-месечен срок от първоначалната им регистрация не е подал пред Община Разград данъчни декларации, изискуеми по чл. 54 от ЗМДТ, за придобитите в собственост през 2014 г. от „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград, 80 МПС, описани в обвинителния акт - престъпление по чл. 255, ал. 1, предл. 1 и 2, т.1 във вр. чл. 20, ал. 2 и във вр. чл. 26, ал. 1 от НК и против

2.         Р.В.П. ***, ЕГН ********** по обвинение в това, че периода от 16.06.2014 г. до 28.02.2015 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в качеството на упълномощено лице за „Двама братя“ ЕООД гр. Разград по търговско пълномощно peг. № 2716/13.06.2014 г. с нотариус № 215 в района на Районен съд - гр. Русе и в съучастие като помага, с И.С. ***, който действал като извършител и в качеството си на едноличен собственик и управител на „Двама братя“ ЕООД гр. Разград, избягнал установяването и плащането на данъчни задължения за превозни средства по Закона за месните данъци и такси (ЗМДТ) в големи размери - 5227. 55 лева, дължими на основание чл. 52, т. 1 и чл, 53 от ЗМДТ и определени на основание Наредба № 18 на Общински съвет - Разград, като в 2- месечен срок от първоначалната им регистрация в България не подал и не уведомил И.С. *** на данъчни декларации, изискуеми по чл. 54 от ЗМДТ за придобитите през 2014 година в собственост от „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград и регистрирани лично от него и чрез преупълномощаване на В.Б.Г. *** и т. Г.Д. ***, общо 78 МПС, описани в обвинителния акт, престъпление по чл. 255, ал. 1, предл. 1 и 2, т. 1 във вр. с чл. 20, ал. във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

В съдебно заседание прокурорът поддържа обвинението против подс. В. и подс. П., с изключение на размера на данъчното задължение, като намира, че с оглед, назначената в хода на съдебното следствие комплексна експертиза, следва да се коригира размера на данъка, дължим от подсъдимия В. на 4 751, 71 лв. и по отношение на подсъдимия П. на 4 497, 35лв.

 Прокурорът намира, че от събраните доказателства се установява извършвана регистрация на множество автомобили от подсъдимия П., под изрично генерално пълномощно, дадено му от подсъдимия Велчев и на два автомобила от подс. В., което е породило задължения за деклариране на регистрираните автомобили, по силата на ЗМДТ, в двумесечен срок от регистрацията и съответното задължение, в същия срок, да се плати дължимият за тези автомобили данък. След като за нито един от регистрираните автомобили не е подавана данъчна декларация, а двамата подсъдими са съзнавали, че от съвместната дейност, за която В. е упълномощил П., ще възникнат данъчни задължения, но нито са имали намерения, нито последващо са осъществили действия  по отношение на тези данъчни задължения, то е обективирана общност на умисъла на двамата подсъдими за избягване на декларирането и плащането на данъчните задължения и извършеното осъществява състав на престъплението, в което са обвинени. Прокурорът предлага да се наложи наказание под долната граница на предвиденото от закона лишаване от свобода, като по отношение на подсъдимия П. са налице основания и за отлагане изпълнението на това наказание и към долната граница на предвиденото наказание глоба.

Подсъдимият В. дава обяснения в съдебно заседание на 05.04.2017 г. Твърди, че му се обадил св. П., с когото се познават, тъй като са от един град и със сина му са баджанаци, тъй като чул, че има фирма и поискал даде пълномощно, за да могат да регистрират коли на „името на фирмата“. При срещана с П. се запознал с подс. П. и след като го упълномощил повече не се срещали, не са разговаряли, не е получавал информация за регистрираните коли, а на 03.09. влязъл в затвора.

В последната си дума подс. В. моли съда да бъде оправдан.

Защитникът на подс. В.адв. В. моли съда да постанови оправдателна присъда. Защитникът излага доводи, че без да се оспорват фактическите обстоятелства, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, относно хронология на регистриране на автомобили на румънски граждани, то при правилен анализ на тази фактическа обстановка, се обуславя извод,  че В. не е извършил съставомерно деяние по чл. 255 НК. Защитникът счита за установено, че след като на 11.06.2014 г. подсъдимия В., с посредничеството на свидетеля П. - основна движеща сила във всички сделки, е извършил регистрацията на тези два автомобила, впоследствие не е извършвал каквато и да е дейност и на 03.09. - около два месеца, след упълномощаването на втория подсъдим е постъпил в затвора в гр. Ловеч. Не е установена общност на умисъл между подсъдимите, тъй като не са имали контакт след упълномощаването на П., В. не е знаел за регистрираните автомобили, съответно не е осъществил състав на престъплението, в което е обвинен.

Подс. П. дава обяснения в съдебно заседание на 04.11.2016 г. и в съдебно заседание на 05.04.2017 г. П. твърди, че от 2012 г. със св. П. регистрират автомобили на територията на Русе, за което получавал възнаграждение (15-20 лв. на автомобил). Тъй като в Русе се чакало много търсели вариант да се преместят в друг град и в тази връзка П. го запознал със подс. В., който му „направил“ пълномощно, за да може да регистрира автомобилите (П. и В. отишли до нотариус, направили пълномощното и му го донесли пред КАТ-Русе). Нямал предварителни уговорки с никого, за каквото да било, видял В. един единствен път. П. осигурявал клиенти, тъй като знаел румънски, предимно румънски граждани, те звънели на него, а П. придвижвал документите. Задачата му била в КАТ да оформя документите и да ги придвижа, не е имал уговорки да пуска данъчни декларации и да прави каквото и да е друго.

Защитникът на подс. П.адв. П. моли съда да постанови оправдателна присъда, тъй като намира обвинението за недоказано. Излага доводи, че няма данни в доказателствата по делото за взаимоотношения и съвместна дейност между двамата подсъдими. Защитникът счита, че подс. П. е нямал задължение да подава, каквото й да било в местната данъчна администрация, нито да уведомява подс. В.. Няма доказателства, че подс. П. се е съгласил с подс. В. да не подават данъчни декларации, нито че се е съгласил, чрез бездействие, да улесни бездействието на В.. Дейността е извършвана под инициаторството на свидетеля П. и при създадена от него организация, а тези, които са получили изгодата, са румънските граждани, които ползват автомобилите и не плащат данъци за тях. Поради това единствено свидетеля П. би могъл да бъде обвинен за някакво престъпление, като подбудителство и помагачество, за укриване на данъци. Защитата счита, че следва да бъде произнесена оправдателна присъда.

По отношение на В., който на 09.09.2014 г., а в периода 11.06. – 08.07.2014 г. са регистрирани 16 автомобила и съответно е нямал възможност обективна страна да извърши престъплението, в което го обвиняват за останалите автомобили, а данъкът за тези 16 автомобила не надхвърля 3 000 лв.

В последната си дума подс. П. заявява, че не се признава за виновен, тъй като между него и И.В. не е имало никаква уговорка, са се виждали един път. Поддържа изложените в обясненията му доводи, че е технически изпълнител и поради неграмотността на свидетеля П., придвижвал документите в КАТ. Не е имал уговорки с никого, включително и с румънските граждани. Излага доводи, че има доста пълномощници, срещу които няма повдигнати обвинения, които имат не  по-малко регистрирани автомобили от него, а обвиненията срещу него са тъй като пуснал жалба в окръжна прокуратура за редица безредици, които се извършват на територията на КАТ — Разград, за корупция, прилагане на двоен стандарт - определени лица и фирми могат да регистрират, а на него му било забранено по телефона от Стефан Бойков, неправомерно му били отнети документи на 6 автомобила, а св. П. е организатор на всичко и раздавал пари. Моли да бъде оправдан.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият  И.С.В. е роден на *** г. в с. Писанец, български гражданин е, с постоянен адрес *** и живее в същия град.  В. има основно образование, разведен е и е безработен. Осъждан е няколкократно за престъпления, извършени в периода 1997 г. - юли 2014 г. и е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“ (справка за съдимост на л. 35, т. 1 от ДП). На 09.09.2014 г. е постъпил в затвора за изтърпяване на присъда и е освободен на 16.08.2016 г.

Подсъдимият Р.В.П. е роден на *** г. в гр. Ботевград, български гражданин е, който е с постоянен адрес *** и живее в същия град. П. е с основно образование, женен е, с две деца, безработен и неосъждан.

Р.П.  се занимавал с регистрации на автомобили в КАТ Русе и КАТ Разград срещу заплащане. (обяснения на подсъдимия П. в съдебно заседание, показания на св. П. и характеристична справка на л. 151, т. 1).

Подсъдимият В. и св. П. се познавали, тъй като са от един град – Ветово и освен това П. и сина на В. са баджанаци.

Подс. П. и св. П. се познавали. П. знаел, че П. е „регистратор“ в КАТ – че съдейства за регистриране на автомобили, срещу заплащане в КАТ, тъй като се „оправя“ с документите за регистрация в КАТ.

Св. Д.И.П. съдействал на румънски граждани, за да регистрират автомобили в България, според твърденията му, с цел да избегнат таксите по регистрация, които в Румъния били високи. За тези „услуги“ получавал възнаграждение. Поради това, че не бил „компетентен документално“, П. потърсил подс. П. за съдействие, за да могат да регистрират колите на румънските граждани в КАТ.

През април 2014 г. подс. В. закупил ЕООД „Двама братя“ с първоначална регистрация от 20.10.2008 г. и ЕИК 200431233. Придобивайки собствеността, подс. В. поискал вписването си като собственик и управител и формално вписване на седалище и адрес на управление на дружеството в гр. Разград, ж.к. „Освобождение“ № 33-34 (л. 92 и 93, т. 1).

Св. П. знаел, че подс. В. има фирма и за да може да се извършва регистрация на автомобилите, потърсил В. и поискал от него да упълномощи П., за да може да извършва регистрация.

Няколко регистрации подс. В. извършил лично. След като, с посредничеството на св. П., установил контакти с румънски граждани, които предоставили, осигурени от тях автомобили „Форд Фокус“ и „БМВ 532 И“ и подс. В. подготвил и подписал Заявления за първоначална регистрация в България, които на 11.06.2014 г. представил в Сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР - гр. Разград. Към заявленията били представени и необходимите приложения, в това число и договори за придобиване в чужбина на собствеността на автомобилите от „Двама братя“ ЕООД — гр. Разград и договори за предоставяне на ползването им на лизинг на съответните румънски граждани (л. 1- 31, т. 4). Въз основа на заявленията на 11.06.2014 г. била извършена регистрация на двата автомобила като собствени на „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград.

Подс. В., след като получил уверения, че нищо не го застрашава се съгласил да упълномощи друго лице да представлява дружеството, срещнал се и се запознал, чрез св. П., с подс. П.. В. и св. П. организирали изготвяне и заверили пред нотариус пълномощно, с което на 13.06.2014 г. В., в качеството на управител и едноличен собственик на „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград, упълномощил подс. П. с пълномощно, нотариално заверено с peг. № 2716 на нотариус № 215 в района на Районен съд — гр. Русе, генерално да представлява търговското дружество (л. 83, т. 4). В кръга на правомощията на упълномощения били включени представителни функции пред всички държавни, общински и областни административни, изпълнителни, финансови и контролни органи, в т.ч. Национална агенция по приходите, данъчните служби към общините, КАТ, които функции могат да бъдат осъществявани чрез съставяне, подаване и получаване на документи, молби и декларации, сключване на договори, издаване и получаване на платежни документи, плащане на дължими данъци. В пълномощното било изрично записано правото на упълномощения да закупува и продава автомобили, да сключва договори за лизинг, да закупува от името на дружеството моторни превозни средства и да заплаща всички данъци и такси за тях, да представлява дружеството пред КАТ във връзка с регистрацията за движение на превозните средства, включително като подписва изискуемите в тази връзка декларации, да подава молби, заявления и декларации в данъчната служба при съответната община и да заплаща данъци, дължими от фирмата. Със същите права упълномощеният можел да преупълномощава други лица.

След това до 15.12.2014 г. П. извършил в сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР - гр. Разград множество регистрации на автомобили, с посочена придобита първоначална собственост в чужбина от „Двама братя“ ЕООД.

„Клиентите“, които желаят да ползват, осъществяваната от П. услуга, били осигурявани предимно от св. П., той се свързвал с тях. Автомобилите се осигурявали от румънски граждани, които сключвали договор за лизинг с „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград и така получавали ползването на автомобила. П. се занимавал с набавяне на клиенти и контактувал с тях, П. извършвал регистрацията на автомобилите, като в известен период бил подпомаган от св. Г.. П. присъствал при регистриране на автомобилите.

В края на юли и началото на август 2014 г. подс. П. няколкократно ползвал помощта на св. В.Г., като го преупълномощил. П. се обърнал към св. Г., тъй като не бил правоспособен водач на МПС, а се налагало да се местят автомобилите. Това станало със заверено пред нотариус пълномощно, с peг. № 3704 от 30.07.2014 г., на нотариус № 215 в района на Районен съд — гр. Русе, с което св. Г. бил овластен генерално да представлява търговското дружество. В кръга на правомощията на упълномощения били включени представителни функции пред всички държавни, общински и областни административни, изпълнителни, финансови и контролни органи, в т.ч. Национална агенция по приходите, данъчните служби към общините, КАТ, които функции могат да бъдат осъществявани чрез съставяне, подаване и получаване на документи, молби и декларации, сключване на договори, издаване и получаване на платежни документи, плащане на дължими данъци. В пълномощното било изрично записано правото на упълномощения да закупува и продава автомобили, да сключва договори за лизинг, да закупува от името на дружеството моторни превозни средства и да заплаща всички данъци и такси за тях, да представлява дружеството пред КАТ във връзка с регистрацията за движение на превозните средства, включително като подписва изискуемите в тази връзка декларации, да подава молби, заявления и декларации в данъчната служба при съответната община и да заплаща данъци, дължими от фирмата. Със същите права упълномощеният можел да преупълномощава други лица.

Г. извършил регистрация за движение на 10 автомобила (т. IX, л. 60-142, т. XI, л. 22-101 и т. ХII л. 1-43). Регистрацията била извършена от св. Г., от името и за сметка на собственика им „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград, в Сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР - гр. Разград в периода от 30.07.2014 г. до 05.08.2014 г.:

 

Регистр.

номер

Марка

 

Дата

 

РР9543ВА

БМВ 525 ТДС

30.7.2014

РР9547ВА

ОПЕЛ АСТРА

30.7.2014

РР9548ВА

АУДИ А 4

30.7.2014

РР9561ВА

КРАЙСЛЕР ВОЯДЖЕР

30.7.2014

РР9671ВА

РЕНО ЛАГУНА

04.8.2014

РР9674ВА

ФОРД ТРАНЗИТ

04.8.2014

РР9676ВА

ФОЛКСВАГЕН ПАСАТ

04.8.2014

РР9677ВА

ПЕЖО 306

04.8.2014

РР9703ВА

МЕРЦЕДЕС А 170 ЦДИ

05.8.2014

РР9704ВА

МЕРЦЕДЕС ВИТО 220 ЦДИ

05.8.2014

Възможност за такава регистрация П. предоставил еднократно, като услуга, и на своя познат, св. Тодор Д. (т. IV, л. 91-112). т. Д. бил помолен от негов приятел – гражданин на Румъния да съдейства за регистриране на автомобила. Понеже имал регистрация в друго населено място, Д. помолил познатия си Р.П. да му предостави пълномощно от име на фирма. Регистрацията на лек автомобил „Форд“ „Ц-Макс“ с рег. № РР8782ВА била извършена от св. Д. на името на „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград в Сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР - гр. Разград на 24.02.2014 г. За целта било представено и писмено пълномощно от управителя на дружеството, с което овластил Д. за регистрация на посочения автомобил (л. 104, т. IV). За извършеното Д. не е заплащал на подс. П., нито получавал възнаграждение.

През юни 2014. Р.П. подготвил и подписал лично, като пълномощник, от името и за сметка на „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград, Заявления за първоначална регистрация за движение в България на 6 автомобила, осигурени от различни румънски граждани, окомплектовал ги с необходимите приложения, включително договори за ползване на лизинг от румънските граждани и копие от пълномощно per. № 2716/13.06.2014 г. и ги представил за регистрация в Сектор „Пътна полиция“ на ОД МВР - гр. Разград (т. IV, л. 32-157 и т. V, л. 1-20). Заявленията послужили като основание за надлежна първоначална регистрация за движение у нас на съответните автомобили, извършена от името и за сметка на „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград в периода от 16.06.2014 г. до 30.06.2016 г. включително:

Регистр.

номер

Марка, модел на автомобила

Дата

РР8657ВА

РЕНО МЕГАН

16.6.2014

РР8658ВА

НИСАН ТЕРАНО 2

16.6.2014

РР8741ВА

АУДИ А6

19.6.2014

РР8813ВА

ФОЛКСВАГЕН ПОЛО 1,4

26.6.2014

РР8814ВА

ПЕЖО 807

26.6.2014

РР8829ВА

ФОЛКСВАГЕН ШАРАН

30.6.2014

 

По аналогичен начин през юли 2014 г. П., действайки като пълномощник на „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград, заявил за първоначална регистрация за движение у нас 47 автомобила, посочени като придобити в собственост от дружеството в чужбина (т. V, л. 21-167, т. VI, л. 1-235, т. VII, л. 1-213, т. VIII, л. 1-191, т. IX, л. 1- 163, т. X, л. 1-83). Регистрацията била извършена на името на това търговски дружество в Сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР - гр. Разград в периода от 02.07. до 31.07.2014 г.:

Регистр.

номер

Марка, модел на автомобила

Дата

РР8901ВА

РЕНО МАСКОТ

2.7.2014

 

РР8905ВА

МЕРЦЕДЕС Е 270 ЦДИ

2.7.2014

 

РР8937ВА

РЕНО КАНГО

4.7.2014

 

РР8970ВА

ФОЛКСВАГЕН ПАСАТ

7.7.2014

 

РР9053ВА

ОПЕЛ МОВАНО

8.7.2014

 

РР9057ВА

ОПЕЛ ЗАФИРА

8.7.2014

 

РР9058ВА

ПЕЖО 607

8.7.2014

 

РР9070БА

ФОЛКСВАГЕН ТРАНСП.

9.7.2014

 

РР9089ВА

АЛФА РОМЕО 156

9.7.2014

 

РР9118ВА

ФОРД ТРАНЗИТ

10.7.2014

 

РР9120ВА

ФОЛКСВАГЕН КАРАВЕЛ

10.7.2014

 

РР6059ВА

ЛАНД РОВЕР ФРИЛАНДЕР

11.7.2014

 

РР9146ВА

ОПЕЛ ВЕКТРА

11.7.2014

 

РР9147ВА

АУДИ А 6

11.7.2014

 

РР9152ВА

БМВ 320 Д

11.7.2014

 

РР9153ВА

ФИАТ СТИЛО

11.7.2014

 

РР9170ВА

ОПЕЛ КОРСА

14.7.2014

 

РР9172ВА

ФОЛКСВАГЕН ШАРАН

14.7.2014

 

РР9173ВА

МЕСЦЕДЕС СПРИНТЕР 413

цди

14.7.2014

 

РР9210ВА

ФИАТ ДУКАТО

15.7.2014

 

РР9212ВА

ТОИТО КОРОЛА ВЕРСО 2,0 ТД

15.7.2014

 

РР9297ВА

ДЖИП ГРАНД ЧЕРОКИ

18.7.2015

 

РР9310ВА

ОПЕЛ ВЕКТРА

21.7.2014

 

РР9330ВА

БМВ X 5

21.7.2014

 

РР9389ВА

РЕНО МЕГАН

23.7.2014

 

РР9390ВА

ФОЛКСВАГЕН

ТРАНСПОРТЕР

23.7.2014

 

РР9403ВА

ОПЕЛ АСТРА

23.7.2014

 

РР9429ВА

ИВЕКО ДЕЙЛИ

24.7.2014

 

РР6067ВА

ЛАНД РОВЕР ФРИЛАНДЕР

24.7.2014

 

РР9432ВА

ФИАТ УЛИСЕ

24.7.2014

 

РР9433ВА

ПЕЖО 806

24.7.2014

 

РР9434ВА

ФОЛКСВАГЕН ПАСАТ

24.7.2014

 

РР9447ВА

БМВ 320 И

25.7.2014

 

РР9448ВА

ФИАТ ДУКАТО

25.7.2014

 

РР9481ВА

ФИАТ МУЛТИПЛА

28.7.2014

 

РР9516ВА

БМВ 316 И

29.7.2014

 

РР9519ВА

ОПЕЛ ВЕКТРА

29.7.2014

 

РР9521ВА

ФОЛКСВАГЕН ПАСАТ

29.7.2014

 

РР9525ВА

СЕАТ ЛЕОН 2,0

29.7.2014

 

РР9526ВА

ФОЛКСВАГЕН ПАСАТ

29.7.2014

 

РР9531ВА

БМВ 330 Д

29.7.2014

 

РР9580ВА

ФОЛКСВАГЕН ПАСАТ

31.7.2014

 

РР9581ВА

НИСАН ТРАДЕ

31.7.2014

 

РР6071ВА

МИЦУБИШИ ПАДЖЕРОО

31.7.2014

 

РР9605БА

МИЦУБИШИ Л300

31.7.2014

 

РР9582ВА

БМВ 316 И

31.7.2014

 

РР9586ВА

ФОРД ТРАНЗИТ

31.7.2014

 

 

 

 

През август 2014 П., в качеството си на надлежно упълномощен представител на „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград заявил, за регистрация за движение в България от името на търговското дружество в Сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР — гр. Разград 10 автомобила (т. X, л. 84-175, т. XI, л. 1-165):

Регистр.

номер

Марка

Дата

РР9620ВА

ФОЛКСВАГЕН ГОЛФ

1.8.2014

РР9622ВА

МЕРЦЕДЕС ВИТО 108 ЦДИ

1.8.2014

РР9623ВА

ДЖИП ЧЕРОКИ

1.8.2014

РР9626ВА

ФОЛКСВАГЕН ПАСАТ ТДИ

1.8.2014

РР9433ВА

ПЕЖО 807 2,2Д

1.8.2014

РР9660ВА

БМВ 525 ТД

4.8.2014

РР9661ВА

БМВ 523 И

4.8.2014

РР9664ВА

БМВ 523 И

4.8.2014

РР9668ВА

ШКОДА ОКТАВИЯ

4.8.2014

РР9735ВА

ПЕЖО 807

6.8.2014

 

През декември 2014 г. П., като пълномощник на „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград, заявил и представил за регистрация, като придобити в собственост от дружеството, 4 автомобила (т. XII, л. 68-149). Същите били надлежно регистрирани за движение у нас в Сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР — гр. Разград в периода 12.12. -15.12.2014 г.:

Регистр.

номер

Марка, модел на автомобила

Дата

РР2252АХ

ФОЛКСВАГЕН КАДИ

15.12.2014

РР2253АХ

МЕРЦЕДЕС ВИТО 108 Д

12.12.2014

РР2254АХ

ВОЛВО С 40

15.12.2014

РР2257АХ

ВОЛВО С 60

15.12.2014

 

Регистрацията за движение на автомобили е регламентирана с чл. 12а от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства и се извършва по постоянния адрес на собственика - физическо лице или на седалището на собственика - юридическо лице. За регистрация се изисква подаване на заявление, което се подписва и подава лично от собственика на превозното средство - физическо лице или юридическо лице или от негов упълномощен представител с представяне на нотариално заверено пълномощно. Както и представяне на документи, в т.ч. оригинален талон за регистрация на съответния автомобил в 2 части, фактура или договор за закупуването му в оригинал и в превод на български език, декларация за придобиването, декларация за оползотворяване на отпадъци и документ за платена продуктова такса, валидна полица за застраховка „Гражданска отговорност“. Когато при регистрацията се заявява вписване на ползвател на превозното средство, се прилага и договор за лизинг.

При регистрация служителите на Пътна полиция устно предавали на лицата, подали заявление за регистрация, че следва в едномесечен срок да се явят в Община Разград, за да  регистрират автомобила.

След регистрация на автомобилите за движение юридическите лица, собственици на превозни средства, следва да декларират пред общината по седалището си притежаваните от тях превозни средства в 2-месечен срок от придобиването им или ако не са били регистрирани до момента в България — в 2-месечен срок от датата на регистрацията им за движение. С придобиване на автомобила, съгласно разпоредбите на ЗМДТ, възниква и задължение за плащане на данък за превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, което следва да се изпълни, съгласно чл. 60, ал. 2 от ЗМДТ, в 2-месечен срок.

Процесните сделки и автомобили не са декларирани в Община Разград и не са заплащани дължимите данъци.

Според заключението, прието в съдебно заседание на 05.04.2017 г., без да е оспорвано от страните, размерът на дължимите данъци е 4 497, 36 лв., след като са отчетени и обстоятелствата, даващи възможност на собствениците да ползват данъчни облекчения. Съответно това е неплатената сума на данъчните задължения по ЗМДТ за автомобилите, регистрирани от подс. П., като собственост на ЮЛ, което представлява.

Описаната фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на показанията на свидетелите Д., Г., К. и Д., както и обясненията на подсъдимите, писмените доказателства по делото и заключенията на вещите лица.

Няма противоречия между събраните доказателства по съществените въпроси от предмета на доказване.

Но от тях не се установява приетото от прокурора, че подс. В., след като разбрал от св. П., че много румънски граждани желаят да регистрират за движение в България ползвани от тях автомобили в чужбина, по съвет на П. регистрирал дружество и поискал както вписване като седалище и адрес на управление на дружеството, такива в гр. Разград, ж.к. „Освобождение“ № 33-34, тъй като  разчитал, че след като няма реално отношение към този адрес, трудно би могъл да бъде намерен за реализиране на задълженията му като собственик на търговското дружество. Съответно уведомил св. П., че ще започне да се занимава с регистрация на автомобили за движение и поискал да го свърже с човек,който да го подпомага в тази дейност, а П. го свързал с П..

Съдът приема за установено от показанията на св. Г., обясненията на подсъдимите В. и П., а и от показанията на св. П., че инициативата за осъществяване на тази дейност, организацията й, както и идеята да се ползва фирмата на В. и познанията на П., относно необходимите документи и процедури по регистрация на автомобили е на П.. Всички събрани доказателства сочат, че и набавянето на клиенти е резултат на неговите контакти. Според неговите показания и разпределението на полученото възнаграждение също е извършвано от него – „От парите плащах на Р.“ (л. 166, т. 1).

От събраните доказателства не се установява съпричастност на подс. В. към извършваното престъпление. Нито се установява, че е знаел за регистрираните автомобили, нито че е осъществявал някаква фактическа, организационна или управленска дейност (с изключение на двата регистрирани автомобила), тъй като само тогава може да се изследва дали действията му са престъпление – дали е избегнал установяване или плащане на данъчни задължения. След като се установява, че В. не е запознат с дейността на дружеството, като управител и данъчно-задължено лице, то не би могъл да носи и наказателна отговорност, при липсата на положителни доказателства за наличие на умисъл за осъществяване на данъчно престъпление от негова страна. И подс. П., и св. П., а и св. Г. заявяват, че В. не е имал какъвто и да е принос към осъществяваната дейност.

Съдът намира за несъстоятелен извода, че след като В. не е контролирал умишлено извършваната от пълномощника дейност, обективно се е съгласил с целия обем и с обществено- опасния резултат от същата и това е основание да понесе наказателна отговорност. Липсата на грижа на „добрия търговец“ или немарливост при осъществяване на търговска дейност в случая не е основание за възникване на наказателна отговорност. За това поведение би могло да се носи административна и друга отговорност по данъчните закони.

Поради това съдът призна подс. В. за невиновен.

Данъчните задължения са законоустановени, тъй като фактическите състави, които пораждат данъчните задължения, са уредени в закон, в случая - в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Като юридическо лице ЕООД „Двама братя“ е носител на данъчни задължения. В чл. 1, ал. 1, т. 5 от ЗМДТ е предвидено данъчно задължение към общинския бюджет върху придобитите в собственост от физически и юридически лица превозни средства, а размерът на това задължение се определя с наредба, предвидена в чл. 1, ал. 2 от ЗМДТ и съобразно нормите на чл. 55 от ЗМДТ. Данъкът върху превозните средства, регистрирани за движение на територията на Община Разград, се определя съобразно разпоредбите на чл. 14-16 от Раздел IV на Наредба № 18 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Разград, приета от Общински съвет - гр. Разград ( л. 196 и 197, т. 1).

С данък върху превозните средства се облагат тези, които са регистрирани за движение по пътната мрежа у нас и данъкът се заплаща от техните собственици. Нормата на чл. 54, ал. 1 от ЗМДТ, в редакцията му към 2014 г., предвижда задължение за юридическите лица, собственици на превозни средства, да декларират пред общината по седалището си притежаваните от тях превозни средства в 2-месечен срок от придобиването им или ако не са били регистрирани до момента в България — в 2-месечен срок от датата на регистрацията им за движение у нас. Задължението за плащане на дължимия данък за превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, следва да се реализира, съгласно чл. 60, ал. 2 от ЗМДТ в 2-месечен срок, съразмерно на оставащите до края на календарната година месеци.

Посочените норми пораждат задължение за представителя на дружеството „Двама братя“ ЕООД - гр. Разград, да декларира пред Община Разград и плати в приход на бюджета й определен данък върху всяко едно превозно средство от посочените по-горе, като придобити в собственост от търговското дружество и заявени за регистрация за движение у нас.

Това задължение е възникнало от момента на регистрацията на автомобила – за първия от 11.06.2014 г. и максимално допустимият срок за деклариране и плащане на дължимия данък за последния, регистриран за движение на 15.12.2014 г., автомобил е изтекъл към края на февруари 2015 г.

За описаните по-горе и регистрирани МПС не е подавана декларация по чл. 54, ал. 1 от ЗМДТ през Община Разград и не е плащан дължимия тях данък (справка л. 88, т. 1).

Съдът счита, че е налице извършено деяние, което осъществява състав на престъплението, описано в обвинителния акт и извършител е подсъдимия П., който е действал при пряк умисъл.

В посоченият период са регистрирани значителен брой автомобили, придобити от „Двама братя“ ЕООД въз основа на писмени договори, представени при регистрацията и приложени по делото (без да бъде установено от кого са съставени, от кого са подписани, къде са съставени). Автомобилите са регистрирани и предоставени на румънски граждани по договори за лизинг (без да бъде установено договорите от кого са съставени, от кого са подписани, къде са съставени), с цел, според св. П., румънските граждани да избегнат заплащане на високи такси по регистрацията им в Румъния. В резултат на сделките, извършени от „Двама братя“ ЕООД, чрез упълномощения представител П., е възникнало задължение за заплащане на данък по ЗМДТ.

Подс. П., като търговски пълномощник на юридическо лице е осъществявал дейността самостоятелно, макар и в сътрудничество с подс. П., могъл е да взема самостоятелни решения – предоставил пълномощно на св. Д., за да извърши регистрация на МПС, привлякъл, за да му сътрудничи, св. Г. и съдът намира, че извършеното от подс. П. осъществява от обективна и субективна страна състав на престъплението по чл. 255 НК. П. не е подал декларация за регистрираните автомобили и по този начин е осуетил установяването и плащането на данъчни задължения за превозни средства по Закона за месните данъци и такси в големи размери – 4 497, 35 лв. Декларирането на автомобилите и съответно внасяне на дължимите данъци по ЗМДТ би довело до намаляване на приходите от дейността или преустановяването й.

Съдът намира, че обстоятелството че от упълномощаването не възникват задължения, не обуславя извод, че пълномощник не може да е извършител на престъпление по чл. 255 НК. Няма съмнение, че П. е осъществявал фактически дейност и функции на данъчно задълженото лице – търговец, а и е разполагал с пълни права за това. Упълномощаването не е ограничено единствено до извършване на действия пред КАТ. Овластяване в такъв обем не е било необходимо ако дейността на П. би се състояла единствено в това да чака на опашките пред гишетата за регистрация. Собственика В. се е дезинтересирал от дейността на дружеството и не е имал принос или каквато и да е материална изгода от извършваното от подс. П. и св. П.. Въпросът с приноса на св. П. е от компетентността на прокуратурата и не е от значение по настоящото наказателно производство за отговорността на подс. П.. В случая са налице данни за принос на св. П., при осъществяване на инкриминираната дейност, но обвинението е функция единствено на прокурора и липсата на обвинение не е основание за липса на отговорност на конкретно лице, при установено в хода на наказателното производство деяние, което осъществява състав на престъпление по НК.

Изпълнителното деяние на престъплението е осъществено чрез неподаване на декларации по чл. 54, ал. 1 от ЗМДТ за регистрираните от името на търговското дружество автомобили и неплащане на дължимия за тях данък.

Дружеството „Двама братя“ ЕООД е съществувало единствено, за да бъде възможно регистрирането на автомобили, които след това се предоставят на румънските граждани. Установената по делото цел на съществуване на дружеството е - да могат румънските граждани да избегнат високите такси по регистрация на автомобилите. Единствен, който е действал от името на дружеството и осъществявал дейността по регистрация е подс. П..

От показанията на св. К. се установява, че е предавано на лицата, извършвали регистрация в Пътна полиция Разград, че следва да се явят в Община Разград и да регистрират автомобила.

П. е действал при пряк умисъл – съзнавал е, че е извършил действия – регистрация на МПС за движение в България, съответно има обстоятелства, които подлежат на деклариране, съгласно съответния данъчен закон, в указан срок, но бездейства, като съзнава че постига съставомерния престъпен резултат - избягването на установяването и плащането на данъчно задължение в големи размери. Обяснението на подс. П., че не е знаел, че трябва да подава декларации за регистрираните от него, като пълномощник превозни средства, не може да го освободи от наказателна отговорност. Никакви действия за подаване на декларации по чл. 54, ал. 1 от ЗМДТ, не са предприети дори и след образуване на ДП и е ясно демонстрирано, че няма намерение да спази закона, с цел да избегне установяването на данъчни задължения. П. е бил наясно с броя на извършените регистрации, с всички обстоятелства, които подлежат на деклариране. И по отношение на регистрираните от св. Г. автомобили се установява, че това е станало със знанието и под контрола на подс. П.. По делото е установено, че Г. е ангажиран от подс. П. и само го е подпомагал. Поради това отговорност за това, че е избегнато установяване и плащане на данъчни задължения и по отношение на регистрираните от Г. автомобили следва да се носи от П..

По отношение на подс. П. съдът приложи закон за същото наказуемо престъпление, без съществено изменение на обстоятелствената част на обвинението. Единствената отлика от изложеното в обвинителния акт, произтича от извода на съда, че пълномощникът е възможен субект на престъпление по чл. 255 НК и съответно на това и оценката на дейността на П. като на извършител, а не като на помагач. Съдът призна подсъдимия П. за виновен в това, че е осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъплението по чл. 255, ал. 1, предл. 1 и 2, т. 1 НК, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Деянията са осъществени в кратък период от време, осъществяват един и същ престъпен състав и имат един и същ престъпен резултат - избягване плащането на данъчни задължения. Налице е продължавано престъпление по чл. 26 НК, с оглед законоустановения период на деклариране и плащане на данъците по ЗМДТ. Поради изложеното, в обхвата на състава на престъплението по чл. 255 НК, се включват и всички деяния, макар всяко едно да е значително под 3 000 лв., тъй като са част от продължавана престъпна дейност и при общ съвкупен резултат, осъществяват състава на посоченото престъпление.

Съдът призна подсъдимия П. за невиновен относно това, че престъплението е извършено в съучастие с подсъдимия В. и относно качеството му на помагач. Съдът постанови оправдателна присъда относно размера на данъчното задължение, предвид установеното от назначената в хода на съдебното следствие експертиза, според която, след приспадане на данъчните преференции по чл. 59 ЗМДТ, данъчното задължение е в размер на 4  497, 36 лв., а не както е по първоначалното обвинение -  5 227, 55 лв.

 

По наказанието.

За престъплението по чл. 255, ал. 1 НК се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години.

Прокурорът счита, че наказанието следва да се определи към долната граница на предвиденото.

Защитниците считат, че следва да се постанови оправдателна присъда.

Подсъдимият П. не е осъждан. Не работи и не са установени източници на доходи, освен оказваните услуги по регистрация на МПС. Има две непълнолетни деца. Подсъдимият има добро процесуално поведение и според характеристиката, изготвена от МВР, не е известен с противообществени прояви.

Съдът намира, че при превес на смекчаващите обстоятелства и като се отчете приноса на П. при осъществяване на престъплението следва да се наложи наказание към минимума. При наличие на условията на чл. 66 НК не е необходимо ефективно изтърпяване на наказанието за постигане на целите по чл. 36 НК. Протеклият наказателен процес, факта на осъждането и възможността да се приведе в изпълнение наложеното наказание лишаване от свобода са достатъчни, за да се окаже поправително въздействие върху подсъдимия.

При установеното за имотното състояние на подсъдимия съдът наложи глоба в минимален размер – 100 лв.

В тежест на подс. П. са присъдени направените по делото разноски на основание чл. 189 НПК.

  ДГ                                            Съдия: