МОТИВИ към Присъда № 32/15.06.2017г. по НОХД № 174/2017г. по описа на Разградския окръжен съд:

 

 

Постъпил е обвинителен акт срещу  Т.Н.С. и  Б.Я.С.,***, както следва:

Т.Н.С., с ЕГН **********, която е обвинена в извършването на три престъпления:

          1. в това, че за времето от 01.01.2011 година до 30.04.2016 година в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на данъчно задължено местно физическо лице по силата на чл.6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/: „ Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Република България и в чужбина”,  е избягнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери, като не е подала годишни данъчни декларации, в срока по чл.53, ал.1 от ЗДДФЛ („Годишната данъчна декларация се подава до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода”), изискуеми по чл. 50, ал. 1, т. 1, пр. 1 от ЗДДФЛ („Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа”) за облагаемите си на основание чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ („Облагаемият доход е брутната сума на облагаемите доходи, придобити през данъчната година от всички други източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени е окончателни данъци по реда на този закон или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане“) доходи от източници в чужбина, както следва:  за данъчен период на 2010 година – за дължим данък в размер на 42.36 лв.,за данъчен период на 2011 година – за дължим данък в размер на 333.64 лв., за данъчен период на 2012 година – за дължим данък в размер на 1614.19 лв., за данъчен период на 2013 година – за дължим данък в размер на 1845.31 лв.,за данъчен период на 2014 година – за дължим данък в размер на 1913.11 лв. и за данъчен период на 1015 година – за дължим данък в размер на 311.35 лв., при общ размер на данъчните задължения 6059.96  лв. – престъпление  по чл. 255, ал. 1, предл.1 и 2, т. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК;

2. в това, че за  периода от 06.01.2014 година до 31.12.2014 година в гр. Кубрат, Област Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на документ  с невярно съдържание- Молба-декларация с вх. № 4/06.01.2014 година за получаване на месечни помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, подадена на основание чл. 7, ал. 1 и чл.10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/  до  Дирекция „Социално подпомагане“ гр.Кубрат, е получила без правно основание,с намерение да  присвои, чуждо движимо имущество - пари в общ размер на  420.00 лева, собственост на Агенция „Социално подпомагане“ – София – Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било върнато - престъпление по чл. 212“б“, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1, пр. 1 и във вр. с чл.26,ал.1  от НК;

3. в това, че на 06.01.2014 година в гр. Кубрат, Област Разград в съучастие, като съизвършител с Б.Я.С. ***, е затаила истина относно получения брутен доход от семейството ѝ за периода  от м.януари до м.декември 2013 година, в писмена Молба-декларация вх. К-4/06.01.2014 година, която по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/ се дава пред орган на властта –Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства – престъпление по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

Б.Я.С., с ЕГН **********, който е обвинен в извършване на престъпление в това, че на 06.01.2014 година в гр. Кубрат, Област Разград, в съучастие, като съизвършител с Т.Н.С. ***, е затаил истина относно получения брутен доход от семейството  му за периода от м.януари до м.декември 2013 година, в писмена Молба-декларация вх. № К-4/06.01.2014 година, която по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца/ЗСПД/ се дава пред орган на властта – Дирекция „Социално подпомагане“ – гр.Кубрат,за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства – престъпление по чл. 313, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

Наказателното производство в съдебната му фаза се развива като съкратено съдебно следствие по реда на чл.371, т.2 и сл. НПК.

Подсъдимата Т.Н.С. се признава за виновна, признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласява да не се събират доказателства за тях.

Подсъдимият  Б.Я.С. се признава за виновен, признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласява да не се събират доказателства за тях.

         Представителят на Окръжна прокуратура–Разград поддържа обвиненията, така както са предявени против двамата подсъдими. Предлага по отношение на обвинението против подсъдимата Т.Н.С., при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства, да  бъде определено на подсъдимата едно общо наказание за трите престъпления, в размер на най-тежкото от тях/след като бъде определено за всяко от трите деяния/, а именно наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца, чието изпълнение да бъде отложено на чл.66, ал.1 НК. Предлага по отношение на обвинението против подсъдимия Б.Я.С., при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства, да му бъде определено наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца, чието изпълнение да бъде отложено на чл.66, ал.1 НК. Предлага да бъде уважен изцяло като основателен и доказан предявеният от държавата граждански иск.

Гражданският ищец – Държавата, представлявана от Министъра на финансите, чрез ТД НАП - Варна, ИРМ – Разград, в исковата си молба моли за уважаване на иска в размера, в който е предявен, тоест да бъде осъдена подсъдимата Т.Н.С. да заплати на Държавата, сумата в размер на 6059.96  лева/ шест  хиляди   петдесет и девет лева и деветдесет и шест стотинки/,  представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението по чл. 255, ал. 1, предл.1 и 2, т. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, ведно със законната лихва, считано от 30.04.2016г. до окончателното изплащане.

         Защитникът на двамата подсъдими - адв.Вели изразява становище, че  обвиненията срещу двамата подсъдими са доказани. Пледира за налагане на едно общо наказание по отношение на Т.Н.С. за трите престъпления, в размер на най-тежкото от тях/след като бъде определено за всяко от трите деяния/, а именно наказание лишаване от свобода в размер към минимума, предвиден в закона, чието изпълнение да бъде отложено на чл.66, ал.1 НК, при превес на  смекчаващи отговорността  й обстоятелства. Пледира за налагане на наказание лишаване от свобода в размер към минимума, предвиден в закона, чието изпълнение да бъде отложено на чл.66, ал.1 НК по отношение на подсъдимия Б.Я.С.,  при превес на  смекчаващи отговорността  му обстоятелства.

Относно предявеният граждански иск изразява становище, че предоставя на съда.

         Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установени същите факти, посочени в обстоятелствената част на обвинителния акт и признати от двамата подсъдими, а именно:

         Подсъдимата Т.Н.С., родена на ***г***, Област Разград, българска гражданка, с основно образование, омъжена, безработна, неосъждана, ЕГН **********.

Подсъдимият Б.Я.С., роден на *** ***, Област Разград, български гражданин, с основно образование, женен, осъждан, ЕГН **********.

         По делото е установено, че подсъдимите Т.С. и Б.С. са съпрузи и живеят  в с. Равно, Община Кубрат.От  брака си имат  едно дете,родено през месец август 2011 година . Нямат постоянни   доходи от трудова дейност, нито такива от  предоставяне за възмездно ползване на притежавано  движимо или недвижимо имущество.

Досежно  престъплението  по чл. 255, ал. 1, предл.1 и 2, т.1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Установено е, че за да си осигури необходими парични средства  през  2010 година подсъдимата  е  започнала да установява случайни контакти с различни граждани от Франция, Великобритания, Кипър, Дания, Норвегия, Ирландия, Швеция, Гърция, ОАЕ, Белгия. Под различни предлози  е успявала да ги склони да я подпомогнат с парични средства. Новите ѝ познати превеждали в нейна полза различни суми,предимно в евро,а в отделни случаи и в щатски долари и в български левове, чрез Международните системи за бързи разплащания Уестърн Юнион и Мъни Грам“ . За тази цел подс.Т.С.  е предоставяла данни за личността си на платеца на сумата, а след извършване на превода, той ѝ съобщавал универсалния код на този превод. След получаване на кода, подсъдимата лично  е посещавала офиси-съконтрахенти  на Системите „Уестърн Юнион  и „Мъни Грам“ у нас. Там е съобщавала универсалния код, името на изпращача и сумата на превода. Представяла е и документ за удостоверяване на самоличността си. При съвпадение на съобщените данни с наличните в системата, последната автоматично е разпечатвала разписка по образец. В разписката подсъдимата С. се е подписвала саморъчно като получател на сумата по превода, след което лично е получавала тази сума в съответната валута или по нейно желание - в  левова равностойност.

По описания начин в периода от месец януари  2010 г. до месец октомври  2015 година,  подс. Т.С. системно е усвоявала парични суми от чуждестранни преводи, които е получавала от офиси на  „Лозина“ ЕООД, „Тренд“ ООД – гр. Русе, ЕТ „Динчер Сабриев“ - гр. Търговище, „Натурела Десита“ ЕООД, „М Център“, „Джи Ес Кеш“ ЕООД, както и на „РайфайзенБанк“ АД, „ЦКБ“АД, „Уникредит Булбанк“АД, „Алианц Банк България“АД. 

1.        През 2010 година подсъдимата е получила три превода общо  за 235.40 евро с левова равностойност 460.40 лв. /т. 1, л. л. 323, 326 и 329 и икон. екс-за т. 1, л. 52/:

 

MTCN

Документ

EUR

евро

USD

щат.

долар

BGN

левова

равност/ст

Държава

Фирма, изплатила

пар.средства

Лице изпращач

Дата

1

190-790-2759

6.1.2010

39,00

 

 

76,28

Кипър

ПИБ Тексим

M.S.J.

2

642-290-1580

5.2.2010

40,00

 

 

78,23

Кипър

Ц К Б

M.A.H.

3

324-844-6085

15.2.2010

156,40

 

 

305,89

Обедн.   

кралство

АСЕТ БАНК

R.J.

 

2.        През 2011 година подсъдимата е усвоила парични средства от пет чуждестранни превода /т. 1, л. л. 99, 121, 280, 284 и 288/, в т.ч.:

 

MTCN

Документ

EUR

евро

USD

щат.

долар

BGN

левова

равност/ст

Държава

Фирма, изплатила

пар.средства

Лице изпращач

Дата

1

61334509

16.5.2011

550,00

 

 

1075,71

 

Уникредит Булбанк

H.K.

2

957-292-2114

24.11.2011

85,00

 

 

166,25

Кипър

Рум-Румен Димитров

M.Y.A.

3

60178210

7.12.2011

58,37

 

 

113,83

Франция

Алианц Банк Б-я

M.I

4

24319921

16.12.2011

 

 

1513,81

1513,81

Франция

Уникредит Булбанк

M.I

5

87231213

16.12.2011

 

 

756,91

756,91

Франция

Уникредит Булбанк

M.I

Видно от заключението на съдебно-икономическата  експертиза/т.1, л. 50 – 69 от ДП/ получените през 2011 година суми от подсъдимата Т.С. възлизат общо на 693.37 евро  и 2270.72 лв., с обща левова равностойност  3626.50лв.

3.        През 2012  година подсъдимата С.  е получила тридесет и осем  чуждестранни превода  общо за 8970.87евро /т. 1, л. л. 138, 139, 174, 175, 179, 181, 189, 193, 194, 199, 200, 201, 205, 207, 221, 227, 228, 230, 232, 233, 234, 240, 241, 243, 244, 246, 250, 253, 257, 259, 260, 262, 315, 331, 334, т. 2, л. л. 120 и 122/, както следва :

 

MTCN

Документ

EUR

евро

USD

щат.

долар

BGN

левова

равност/ст

Държава

Фирма, изплатила

пар.средства

Лице изпращач

Дата

1

628-821-6919

2.5.2012

50,00

 

 

97,79

Кипър

М ЦЕНТЪР

H.  S.

2

060-530-7639

9.6.2012

65,00

 

 

127,13

Ирландия

М ЦЕНТЪР

W.  E.

3

697-864-7990

15.6.2012

130,00

 

 

254,26

Ирландия

М ЦЕНТЪР

W.  E.

4

846-989-3759

22.6.2012

780,00

 

 

1525,55

Ирландия

М ЦЕНТЪР

W.  E.

5

419-882-3082

9.7.2012

400,00

 

 

782,33

Ирландия

М ЦЕНТЪР

E.A.

6

161-353-3824

9.7.2012

300,00

 

 

586,75

Ирландия

М ЦЕНТЪР

E.A.

7

655-800-9028

9.7.2012

600,00

 

 

1173,50

Ирландия

М ЦЕНТЪР

E.A.

8

568-295-9660

4.8.2012

45,10

 

 

88,21

Кипър

М ЦЕНТЪР

N.A.

9

640-867-3840

10.8.2012

80,00

 

 

156,47

Кипър

Натурела-Десита  ЕООД

N.A.

10

747-407-0469

18.8.2012

100,00

 

 

195,58

Дания

ЕТ Динчер Сабриева

T.N.L.

11

877-891-8580

24.8.2012

100,00

 

 

195,58

Дания

Натурела-Десита  ЕООД

T.N.L.

12

488-962-4780

27.8.2012

50,00

 

 

97,79

Норвегия

ЕТ Динчер Сабриева

A. M. A.

13

202-503-5746

28.8.2012

169,70

 

 

331,90

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

B.  S.

14

798-450-6655

30.8.2012

250,02

 

 

489,00

Норвегия

М ЦЕНТЪР

A. M. A.

15

559-471-8066

31.8.2012

146,81

 

 

287,14

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

S.  S.

16

712-804-0277

3.9.2012

300,00

 

 

586,75

Норвегия

М ЦЕНТЪР

A. M. A.

17

709-364-7775

3.9.2012

300,00

 

 

586,75

Норвегия

М ЦЕНТЪР

A. M. A.

18

078-280-0766

24.9.2012

120,00

 

 

234,70

Норвегия

М ЦЕНТЪР

E. W.

19

570-061-7816

2.10.2012

41,50

 

 

81,17

Холандия

М ЦЕНТЪР

M. M. K.

20

558-308-0770

10.10.2012

227,71

 

 

445,36

Катар

М ЦЕНТЪР

M. S. A. D.I

21

773-890-4931

13.10.2012

150,00

 

 

293,37

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A.M.

22

049-897-6029

20.10.2012

50,00

 

 

97,79

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A.M.

23

683-717-6740

23.10.2012

100,00

 

 

195,58

Швеция

Ц К Б

G. K. M.

24

929-590-1309

24.10.2012

300,00

 

 

586,75

Швеция

М ЦЕНТЪР

G. K. M.

25

075-788-6836

24.10.2012

150,00

 

 

293,37

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A.M.

26

618-798-3122

25.10.2012

700,00

 

 

1369,08

Швеция

М ЦЕНТЪР

G. K. M.

27

662-205-7981

26.10.2012

200,00

 

 

391,17

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A.M.

28

184-728-5466

28.10.2012

400,00

 

 

782,33

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A.M.

29

242-921-5461

30.10.2012

120,00

 

 

234,70

Ирландия

Ц К Б

M.  L.

30

521-291-2829

31.10.2012

350,00

 

 

684,54

Ирландия

М ЦЕНТЪР

M.  L.

31

741-386-5135

1.11.2012

45,03

 

 

88,07

Норвегия

М ЦЕНТЪР

E.  W.

32

019-303-8622

5.11.2012

650,00

 

 

1271,29

Ирландия

М ЦЕНТЪР

M. L.

33

586-935-0853

5.11.2012

350,00

 

 

684,54

Ирландия

М ЦЕНТЪР

M.  L.

34

435-920-2280

14.11.2012

100,00

 

 

195,58

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A.M.

35

009-905-6365

14.11.2012

500,00

 

 

977,92

Обедн.кралство

М ЦЕНТЪР

A.M.

36

19392323

15.11.2012

200,00

 

 

391,17

 

Лозина ЕООД

N.  K.  O.

37

26223781

15.11.2012

200,00

 

 

391,17

 

Лозина ЕООД

N.  K.  O.

38

959-403-7588

13.12.2012

150,00

 

 

293,37

Финландия

БООБ  ЕООД

I. I.

Следователно, левовата  равностойност на получените през 2012 година преводи възлиза на 17545.50 лв. /вж закл.на СИЕ, на л.53, т.1 ДП/.             

4.        През  2013 година подсъдимата е  получила петдесет и осем превода за 10216.51 евро и един  превод за 50 щатски долара /т. 1, л. л. 111, 140, 141, 172, 173, 176, 177, 178, 182, 184, 185, 187, 188, 190, 191, 192, 195, 196, 197, 198, 202, 203, 204, 206, 208, 209, 212, 213, 214, 215, 216, 218, 219, 222, 223, 225, 229, 231, 235, 236, 238, 239, 242, 245, 247, 248, 247, 251, 252, 255, 256, 258, 261, т. 2, л. л. 94, 96,  и 98/   с обща левова равностойност за 20057.76 лв. /вж закл. на СИЕ, на л.54, т.1 ДП/, както следва:

 

MTCN

Документ

EUR

евро

USD

щат.

долар

BGN

левова

равност/ст

Държава

Фирма, изплатила

пар.средства

Лице изпращач

Дата

1

667-942-1830

14.1.2013

50,00

 

 

97,79

Кипър

М ЦЕНТЪР

C.  T.

2

578-527-5170

15.1.2013

50,00

 

 

97,79

Кипър

Натурела-Десита  ЕООД

G.  S.

3

002-462-1257

16.1.2013

64,59

 

 

126,33

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

4

044-873-5550

21.1.2013

47,00

 

 

91,92

Финландия

М ЦЕНТЪР

Y. A. Q.

5

526-930-2738

21.1.2013

100,00

 

 

195,58

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

6

308-827-5439

25.1.2013

100,00

 

 

195,58

Дания

Натурела-Десита  ЕООД

E.B.

7

900-346-5606

28.1.2013

194,05

 

 

379,53

Норвегия

Натурела-Десита  ЕООД

N.I.

8

682-299-1093

30.1.2013

324,47

 

 

634,61

Норвегия

М ЦЕНТЪР

N.I.

9

924-807-2790

1.2.2013

323,92

 

 

633,53

Норвегия

М ЦЕНТЪР

N.I.

10

546-820-9136

1.2.2013

150,00

 

 

293,37

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

11

893-609-9271

8.2.2013

50,00

 

 

97,79

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

12

533-649-7105

9.2.2013

100,00

 

 

195,58

Дания

ЕТ Динчер Сабриева

E.B.

13

466-021-3831

15.2.2013

100,00

 

 

195,58

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

14

918-061-9035

19.2.2013

50,00

 

 

97,79

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

15

037-702-8194

22.2.2013

50,00

 

 

97,79

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

16

196-042-4207

25.2.2013

60,00

 

 

117,35

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

17

872-074-9064

28.2.2013

300,00

 

 

586,75

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

M.  F.

18

557-557-7249

1.3.2013

900,00

 

 

1760,25

Обеднралство

М ЦЕНТЪР

M. A. K.

19

011-482-7067

4.3.2013

650,00

 

 

1271,29

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

M.  F.

20

985-587-4294

6.3.2013

 

50,00

 

76,00

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

21

823-724-1769

11.3.2013

50,00

 

 

97,79

Дания

М ЦЕНТЪР

E.B.

22

318-312-0655

16.3.2013

50,00

 

 

97,79

Гърция

М ЦЕНТЪР

S. A.

23

052-427-0090

20.3.2013

120,00

 

 

234,70

Гърция

М ЦЕНТЪР

S. A.

24

193-598-0646

21.3.2013

250,00

 

 

488,96

O A E

М ЦЕНТЪР

M. A. M. M.A.

25

837-084-4241

21.3.2013

400,00

 

 

782,33

O A E

М ЦЕНТЪР

M. A. M. M A.

26

110-800-5093

23.3.2013

159,44

 

 

311,84

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A.  A.

27

633-126-0142

25.3.2013

120,00

 

 

234,70

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

M.U.

28

463-654-7705

26.3.2013

120,00

 

 

234,70

Обедн.кралство

М ЦЕНТЪР

M.  N.

29

146-684-6795

29.3.2013

80,00

 

 

156,47

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

M.  U.

30

225-763-9913

30.3.2013

120,00

 

 

234,70

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

M. A. M. M A.

31

567-178-8317

3.4.2013

550,00

 

 

1075,71

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

M.U.

32

748-178-1551

10.4.2013

120,00

 

 

234,70

Холандия

М ЦЕНТЪР

A. A.I

33

147-036-2488

29.4.2013

150,00

 

 

293,37

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

M. N.

34

196-497-8344

30.4.2013

100,00

 

 

195,58

Белгия

М ЦЕНТЪР

W.  I.

35

845-046-6988

2.5.2013

50,00

 

 

97,79

Финландия

М ЦЕНТЪР

Z. A.  A.

36

588-163-0430

3.5.2013

100,00

 

 

195,58

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

M.  N.

37

439-335-2737

14.5.2013

49,13

 

 

96,09

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A.  N.

38

801-162-1694

16.5.2013

120,00

 

 

234,70

O A E

М ЦЕНТЪР

M. A. M. M A.

39

736-443-2652

17.5.2013

49,36

 

 

96,54

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A. N.

40

931-727-9966

18.5.2013

200,00

 

 

391,17

O A E

ЕТ Динчер Сабриева

W. A. R.

41

888-287-7041

20.5.2013

48,12

 

 

94,11

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A. N.

42

576-044-7857

8.6.2013

120,00

 

 

234,70

Холандия

М ЦЕНТЪР

A.  K.

43

503-918-3305

12.6.2013

50,00

 

 

97,79

Обедн. кралство

ТРЕНД  ООД

N.  A.

44

526-111-5492

12.6.2013

650,00

 

 

1271,29

Холандия

М ЦЕНТЪР

A.  K.

45

952-686-7228

28.6.2013

36,56

 

 

71,51

Норвегия

М ЦЕНТЪР

A.  A. M.

46

134-585-2799

1.7.2013

150,00

 

 

293,37

Обедн.кралств о

М ЦЕНТЪР

A.Q.

47

374-603-8560

4.7.2013

100,00

 

 

195,58

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

A.Q.

48

662-440-7967

5.7.2013

50,00

 

 

97,79

Белгия

М ЦЕНТЪР

Q.  Z.

49

543-277-6759

8.7.2013

300,00

 

 

586,75

Белгия

М ЦЕНТЪР

Q.   Z.

50

532-305-2904

9.7.2013

1000,00

 

 

1955,83

Ирландия

М ЦЕНТЪР

E.A.

51

467-202-3560

10.7.2013

250,00

 

 

488,96

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

K. T. A.

52

211-064-4409

15.7.2013

70,00

 

 

136,91

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

K. T. A.

53

006-099-8131

15.7.2013

52,00

 

 

101,70

Швеция

М ЦЕНТЪР

F.  K.

54

204-297-4676

7.8.2013

120,00

 

 

234,70

Франция

М ЦЕНТЪР

A.  T.

55

588-499-4148

9.8.2013

150,00

 

 

293,37

Франция

М ЦЕНТЪР

A.  T.

56

680-582-5344

20.8.2013

150,03

 

 

293,43

Швеция

М ЦЕНТЪР

A. H. S.

57

488-577-7741

24.8.2013

50,00

 

 

97,79

Кипър

М ЦЕНТЪР

A.  A.

58

003-084-5498

27.8.2013

247,84

 

 

484,73

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

K. T. A.

 

5. През 2014 година подсъдимата е  реализирала приходи от деветнадесет чуждестранни превода, общо 10473.65 евро и два превода, общо за  218.06 щатски долара /т. 1, л.  л. 112 – 118, 180, 183, 186, 210, 211, 217, 220, 224, 237, 254, 265, 266, 267, 338/, както следва:

 

MTCN

Документ

EUR

евро

USD

щат.

долар

BGN

левова

равност/ст

Държава

Фирма, изплатила

пар.средства

Лице изпращач

Дата

1

831-653-4450

16.1.2014

250,00

 

 

488,96

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

I.E.

2

512-604-0138

17.1.2014

50,00

 

 

97,79

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

I.E.

3

854-476-8859

21.1.2014

 

86,07

 

123,94

Австралия

Ет Кутю Георгиев

M.  R.

4

891-692-3602

21.1.2014

180,00

 

 

352,05

Обедн.кралство

Ет Кутю Георгиев

I.E.

5

351-650-3622

23.1.2014

230,00

 

 

449,84

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

I.E.

6

422-754-1344

30.1.2014

3000,00

 

 

5867,49

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

I.E.

7

211-447-6203

20.2.2014

 

131,99

 

186,10

Австралия

М ЦЕНТЪР

Q. A.  S.

8

853-611-8577

12.3.2014

200,00

 

 

391,17

Обедн. кралство

ТРЕНД  ООД

K.S.

9

866-012-3393

17.3.2014

900,00

 

 

1760,25

Обедн. кралство

ИВАС  ЕООД

K.S.

10

227-739-5567

27.3.2014

170,00

 

 

332,49

O A E

ТРЕНД  ООД

T. R. Z. G.

11

524-207-1558

31.3.2014

600,00

 

 

1173,50

O A E

ТРЕНД  ООД

T. R. Z. G.

12

307-642-9538

3.4.2014

900,00

 

 

1760,25

O A E

ТРЕНД  ООД

T. R. Z. G.

13

226-319-4740

3.4.2014

292,37

 

 

571,83

Австралия

ТРЕНД  ООД

A. R. R. R.

14

213-818-6467

3.4.2014

500,00

 

 

977,92

Обедн. кралство

М ЦЕНТЪР

T. A. R. Z. G.

15

676-750-4411

3.4.2014

700,00

 

 

1369,08

O A E

М ЦЕНТЪР

T. A. R. Z. G.

16

674-100-4511

4.4.2014

1051,29

 

 

2056,14

О А Е

ТРЕНД  ООД

T. R. Z.G.

17

074-339-1237

4.4.2014

250,00

 

 

488,96

О А Е

Юнайтед КМ ЕООД

M. K. Y. K.

18

55025175

10.11.2014

147,74

 

 

288,95

 

Лозина ЕООД

H.  H.

19

59170956

11.11.2014

302,25

 

 

591,15

 

Джи Ес Кеш ЕООД

H.H.

20

18565338

12.11.2014

450,00

 

 

880,12

 

Джи Ес Кеш ЕООД

H.H.

21

97787821

12.11.2014

300,00

 

 

586,75

 

Джи Ес Кеш ЕООД

H.H.

 

Следователно, левовата равностойност за преводите, получени от подсъдимата през 2014 година възлиза на 210794.72 лв. /вж закл. на СИЕ,на л. 55, т.1 ДП/.

6.През 2015 година Подсъдимата Т.  С.  е усвоила  суми от три чуждестранни превода /т. 1, л. 104 и т. 3, л. л. 88 и 89/, общо за 1549.31 евро и 200  щатски долара, с обща левова равностойност за 3384.21 лв. / вж закл. на СИЕ,на л. 55, т.1 ДП/, както следва:

 

 

MTCN

Документ

EUR

евро

USD

щат.

долар

BGN

левова

равност/ст

Държава

Фирма, изплатила

пар.средства

Лице изпращач

Дата

1

51232550

24.7.2015

349,31

 

 

683,19

 

Лозина ЕООД

S.  A.

2

87452829

10.8.2015

1200,01

 

 

2347,02

Обедн.

кралство

Райфайзенбанк

U.  A.

3

68443136

3.10.2015

 

200,00

 

354,00

 

Лозина ЕООД

N. S.

Подсъдимата Т.  С.  има качеството на местно физическо лице по смисъла на чл. 4, ал.1, т. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и задължение да плаща данъци за придобитите от нея доходи от източници както у нас, така и в чужбина, съгласно чл. 6 от ЗДДФЛ.

Получените парични преводи от чужбина за всяка една от посочените в предходното изложение шест календарни години - 2010г., 2011г., 2012г., 2013г., 2014г. и 2015г., съставляват доходи за подсъдимата С. по смисъла на чл. 10, ал. 1, т. 6 във вр. с чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ. По делото не са налице доказателства те да са обложени с данъци в страната на произхода им или у нас. При това тези парични средства съставляват облагаем доход по смисъла на чл. 12, ал. 1 от ЗДДФЛ. Придобиването на облагаеми доходи е породило задължение за подсъдимата Т.С. да ги декларира ежегодно, като подава изискуемата по чл. 50, ал. 1, т. 1  от ЗДДФЛ годишна данъчна декларация в срок от 01.01. до 30.04. включително на следващата календарна година, в ТД на НАП – Офис Разград, като такава по постоянното ѝ местоживеене, както и в същия срок да плати дължимия върху тях данък. Подсъдимата Т.С. не е  изпълнила това си задължение за нито един от шестте/2010г., 2011г., 2012г., 2013г., 2014г. и 2015г./инкриминирани календарни годишни периода. Като не е подавала изискуемите по закон годишни данъчни декларации, подсъдимата е възпрепятствала  своевременното установяване на данъчните си задължения по ЗДДФЛ и не извършила плащане на същите в законоустановените срокове.

Видно от  заключението на съдебно  - икономическата експертиза (т. 1, л. 58 ДП /данъчните задължения на подсъдимата Т.С., определени по реда на чл. 48 от ЗДДФЛ, възлизат на:

-             42.36 лв. – за 2010г.

-           333.64 лв. – за 2011г.

-        1614.19 лв. – за 2012г.

-        1845.31 лв. –  за 2013г.

-        1913.11 лв. -   за 2014 г.

-           311.35 лв. –  за 2015г.

Съгласно заключението на съдебно  - икономическата експертиза (т. 1, л. 67 ДП/ се установява, че общият размер на укритите и неплатени от подсъдимата данъци по ЗДДФЛ, дължими за периода 2010г. – 2015г. включително, възлиза на 6059.96 лв.

Видно от служебно изисканата от съда справка за съдимост на подсъдимата Т.С., се установява, че същата е неосъждана.

         С оглед изложените по –горе факти, съдът намира за установено, че не съществува възможност друго лице да получи изпратените парични средства чрез международните системи за парични преводи, освен посоченото в крайния платежен документ, поради което всички изпратени суми са били предназначени и получени от подсъдимата Т.С., което обстоятелство не се оспорва и от подсъдимата.

Изложените фактически обстоятелства се признават изцяло от подсъдимата Т.С.. Направеното самопризнание се подкрепя от писмените/оригинални разписки за изпращане на парите, виж /л. 99, 100, 104, 111-118, 121, 138-141, 172-262, 265-267, 278-289, 315-317, 323-336, 338, всички от том 1,  л. л. 94, 96, 98, 120 и 122, всички от том 2 и л. л.88 и 89 от том 3 ДП/; писма на НАП-София, ТД на НАП - Варна, офис Разград, виж л.73-74, том. I/, писма, ведно с приложения от ОББ/ л.78-96, том. I/, писма, ведно с приложения  от АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ АД/ л.98-100, том. I/, писма, ведно с приложения от Райфайзенбанк/ л.102-108, том. I/, писма и отговори до институции и банки, гласните доказателства/показанията на св. Севинч Абтулова, виж л. 22 – 27, том І ДП/ и заключението заключението на съдебно-икономическата  експертиза/т.1, л. 50 – 69 от ДП/, всички от досъдебното производство. Те са събрани по реда и начините, указани в НПК, и съставляват годни източници на доказателствена информация. Между тях не са налице противоречия, не са налице и противоречиви факти и обстоятелства по делото относно това престъпление.

Обстоятелствата относно времето и мястото на получаване на паричните преводи, относно изпращачите и размера на сумите се доказват от приложените по делото специални бланки „Получаване на пари” в оригинал/виж оригинални разписки за изпращане на парите, виж /л. 99, 100, 104, 111-118, 121, 138-141, 172-262, 265-267, 278-289, 315-317, 323-336, 338, всички от том 1, л. л. 94, 96, 98, 120 и 122, всички от том 2 и л. л.88 и 89 от том 3 ДП/, които са били оформяни в съответните финансови институции и от заключението на съдебно-икономическата  експертиза/т.1, л. 50 – 69 от ДП/. Подсъдимата Т.С. не отрича, че е получила горепосочените парични преводи.

Фактът, че подсъдимата не е подавала данъчни декларации по ЗДДФЛ през инкриминирания период се доказва от приложените по делото писмени документи- съответните писма на  ТД на НАП–Варна, офис Разград.

Размерът на дължимите данъци е установен от заключението на съдебно-икономическата  експертиза/т.1, л. 50 – 69 от ДП/, чието заключение като компетентно, относимо и неоспорено от страните се възприема от съда изцяло. Показанията на горепосочената свидетелка, съдът кредитира изцяло с доверие, тъй като са логични, последователни относно релевантни за предмета на доказване обстоятелства,а и кореспондират както с писмените, така и с гласните доказателства по делото.

Досежно престъпленията по чл. 212“б“, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1, пр. 1 и във вр. с чл.26,ал.1  от НК и по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

За да осигурят средства за семейството си, подсъдимите Т.С. и Б.С. са решили да се възползват   и от възможността за подпомагане със средства от държавните социални фондове. Като майка на непълнолетно дете, което отглежда в страната, подсъдимата има право на помощи, разписани в нормите на чл. 2 и чл.3 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/. Това право, обаче е обвързано с условия, установени в чл. 4 от ЗСПД, в т. ч. с изискване средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на дохода, определен за целта в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната календарна година. За реализиране на правото е необходимо подаване на Молба-декларация по образец като документ, изискуем по чл. 10, ал. 1 от ЗСПД, от родителя до Дирекция „Социално подпомагане“ при съответната община по постоянно местоживеене на семейството на декларатора. С този документ, под страх от наказателна отговорност, се заявяват определени обстоятелства, в т.ч. брутния доход на семейството  през предходните 12 месеца. Достоверността на декларираните данни е основание за уважаване на искането и за отпускане на помощ.

На 06.01.2014 година двамата подсъдими са  подготвили по образец, на основание чл. 10, ал. 1 от ЗСПД, Молба-декларация за отпускане на месечна помощ за отглеждане на едно дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-година възраст. С Молбата  са декларирали, че за предходния 12-месечен период, от месец януари до месец декември 2013 година включително, тричленното им семейство не е имало никакви доходи. Това обстоятелство обаче е било невярно,тъй като за декларирания период подсъдимата Т.С.  е била реализирала приходи от чуждестранни преводи за 20057.76 лв. /вж закл. на СИЕ, т. 1, л. 64 от ДП/ и истината за съществуването на тези приходи  е била затаена от  двамата подсъдими в качеството им на декларатори.

Молбата-декларация  е била изготвена от името на подсъдимата Т.С. и  оформена с подписите на двамата подсъдими като родители на детето,за чието отглеждане се иска паричното подпомагане и като декларатори на обстоятелствата, вписани в същата , при изричната им известност  за  наказателната  отговорност по чл.313 от НК, която носят за посочени неверни данни в същата /вж заключение на съдебно –почеркова експертиза, т. 1, л.л. 40-45 ДП/.

Впоследствие подсъдимата Т.С.  е заявила искане за подпомагане по чл. 7, ал. 1 от ЗСПД, като  е подала в компетентната по местоживеенето ѝ Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат  Молбата-декларация и същата  е била заведена  с вх. № 4  (т. 1, л.343 ДП).Приходите на семейството на подсъдимата Т.С. за предхождащия подаването на Молбата-декларация 12-месечен период формират средномесечен доход   на член от семейството в размер на 557.16 лева. /вж закл. на СИЕ , т. 1, л. 64 ДП/.Същият надвишава  установения за 2014 г. праг за допустимост за подпомагане от 350 лв. и обуславя липса на правно основание за получаване на помощи от подсъдимата.

В резултат на процесното невярно деклариране,  със Заповед № К-4 от 08.01.2014 година  на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Кубрат /т. 1, л. 342 ДП/  на подсъдимата Т.С. е  била отпусната помощ за отглеждане на едно дете,  по 35 лв месечно, за времето от 01.01.2014 година до 31.12.2014 година включително . Въз основа на тази заповед на подсъдимата е била изплатена обща сума от 420 лв. (вж закл. на СИЕ, т. 1, л. 64 и Справка т. 1, л. 341 ДП). Тази сума подсъдимата е усвоила неправомерно, тъй като обективно липсвало правно основание за получаването ѝ. В хода на досъдебното производство неправомерно получената сума  е била възстановена от подсъдимата Т.С. /виж вносна бележка  - т. 1, л. 348 ДП/.

Видно от заключението на съдебно – почеркова експертиза/ т. 1, л.л. 40-45 ДП/се установява, че подписите, положени под №1  и № 2 за  „декларатор“ в Молби – декларации с вх. № К-2081/22.10.2012г. и № К-4/06.01.2014г., за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, са изпълнени от  Т.Н.С. и Б.Я.С..

Изложените фактически обстоятелства във връзка с подаването на Молба-декларация вх. № К-4/06.01.2014 година, която по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/ се дава пред орган на властта –Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, относно получения брутен доход от семейството  на подсъдимите за периода от м.януари до м.декември 2013 година, се признават изцяло от двамата подсъдими. А, изложените фактически обстоятелства във връзка с кандидатстването с Молба-декларация с вх. № 4/06.01.2014 година за получаване на месечни помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, подадена на основание чл. 7, ал. 1 и чл.10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/  до  Дирекция „Социално подпомагане“ гр.Кубрат, въз основа на което, подсъдимата С. е получила чуждо движимо имущество - пари в общ размер на  420.00 лева, собственост на Агенция „Социално подпомагане“ – София – Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, се признават от подсъдимата Т.С..

Направеното самопризнание от подсъдимата Т.С.  и от подсъдимия Б.С. се подкрепя от писмените доказателства - Молба-декларация /т. 1, л. 343 ДП /, Заповед /т. 1, л. 342 ДП/, гласните доказателства - показанията на св.Ирена Крумова, виж л. 28 – 30, том І ДП, на св.Ахмед Камбер, виж л. 31 – 33, том І ДП, от заключението заключението на съдебно-икономическата  експертиза/т.1, л. 50 – 69 от ДП/, от заключението на съдебно –почеркова експертиза/ т. 1, л.л. 40-45 ДП/ и от платежни нареждания за превод на отпуснатите помощи, които са били превеждани по банковата сметка на подсъдимата Т.С., всички от досъдебното производство. Те са събрани по реда и начините, указани в НПК, и съставляват годни източници на доказателствена информация. Между тях не са налице противоречия, не са налице и противоречиви факти и обстоятелства по делото относно това престъпление.

Съдебно-икономическата  експертиза/т.1, л. 50 – 69 от ДП/е изчислила и доходите на подсъдимата през периода на получаване на помощите. Съдът се съгласява изцяло и със заключенията на съдебно - почерковата експертиза и съдебно – икономическата експертиза, чиято правилност и обоснованост е безспорна. Показанията на горепосочените свидетели, съдът кредитира изцяло с доверие, тъй като са логични, последователни относно релевантни за предмета на доказване обстоятелства, а и кореспондират както с писмените, така и с гласните доказателства по делото.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

По отношение на престъплението  по чл. 255, ал. 1, предл.1 и 2, т. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Подсъдимата Т.С. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 255, ал. 1, предл.1 и 2, т. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. Изпълнителното деяние на престъплението е осъществено чрез бездействие. Подсъдимата С. е била задължена да подаде годишни данъчни декларации, в които да посочи получените от нея през периода 2010г. - 2015г.вкл. доходи – общо в размер на  66 162.46 лв., явяващи се облагаем доход. Като не е сторила това, тя е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери  -   6059.96 лв., съгласно чл. 93, т. 14 предл. 1 от НК/„данъци в големи размери” са тези данъци, които надхвърлят  три  хиляди лева /3000лв/.  Деянието е извършено от подсъдимата с пряк умисъл,  тъй като подсъдимата е съзнавала, че получава доходи, била е длъжна да ги декларира и не е сторила това, защото е искала да избегне плащането на дължимите данъци. Получените от подсъдимата суми е следвало да бъдат декларирани в годишна данъчна декларация в срока по чл. 53, ал. 1 от ЗДДФЛ „/Годишната данъчна декларация се подава до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода/, във връзка със срока за подаване на годишната данъчна декларация”, на основание чл. 50, ал. 1, т. 1, пр. 1 от същия закон „Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа/ за облагаеми доходи от източници в чужбина/ чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ „Облагаемият доход е брутната сума на облагаемите доходи, придобити през данъчната година от: т. 6 всички други източници, които не са изрично посочени в ЗДДФЛ и не са обложени с окончателни данъци по реда на този закон или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане и чл. 36 от ЗДДФЛ „Годишната данъчна основа за доходите от други източници се определя, като облагаемият доход по чл. 35, придобит през данъчната година, се намалява с вноските, които лицето е задължено да прави за данъчната година за своя сметка по реда на чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване”

Декларацията се подават в ТД на НАП по местоживеене на лицето в срок  до 30.04. на следващата календарна година за предходната данъчна.

Тези приходи от източници в чужбина, са облагаем доход съгласно българското законодателство, когато не са представени доказателства, че са били обложени с данък в страната на произхода им. Съгласно разпоредбите на ЗДДФЛ ГДД за съответната година се подава лично или чрез пълномощник.

Доходите, придобити от подсъдимата С., не са от източник в България и не могат да бъдат третирани като доходи от „стопанска дейност“ съгласно чл. 8 от ЗДДФЛ. Същите не са средства, получени като дарение и не подлежат на облагане като придобити по дарение по Глава 2, раздел ІІІ от Закона за местните данъци и такси с данък. Няма установени и приложени писмени доказателства - както пред НАП, така и в производство, че получените суми са дарение, което е декларирано и за което е платен данък във връзка със ЗМДТ.

Съгласно чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ „Облагаемият доход е брутната сума на облагаемите доходи, придобити през данъчната година от: т. 6 – всички други източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени с окончателни данъци по реда на този закон или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Фактът, че подсъдимата не е подавала данъчни декларации по ЗДДФЛ през инкриминирания период се доказва от приложените по делото писмени документи- съответните писма на  ТД на НАП–Варна, офис Разград.

Като не е подавала изискуемите по закон годишни данъчни декларации, подсъдимата С.   е възпрепятствала  своевременното установяване на данъчните си задължения по ЗДДФЛ и не  е извършила плащане на същите в законоустановените срокове. Както бе посочено по –горе, общият размер на укритите и неплатени от данъци по ЗДДФЛ, дължими за периода 2010г. – 2015г. включително, възлиза на 6059.96  лв. /вж закл на СИЕ, т. 1, л. 67 ДП/, като поотделно за всяка от посочените година ,същите възлизат както следва:

-             42.36 лв. – за 2010г.

-           333.64 лв. – за 2011г.

-        1614.19 лв. – за 2012г.

-        1845.31 лв. –  за 2013г.

-        1913.11 лв. -   за 2014 г.

-           311.35 лв. –  за 2015г.

Всяко едно от деянията на подсъдимата С., осъществено по избягване на установяването и плащането на данъчни задължения чрез неподаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, за всеки един от годишните данъчни периоди на календарните  2010, 2011, 2012, 2013, 2014 и 2015 години, съставлява самостоятелно такова и покрива елементите на изпълнителното деяние на престъплението по чл. 255, ал. 1,  т. 1 от НК.

Деянието е извършено при условията на продължавано престъпление /чл. 26, ал. 1 от НК/за времето от 01.01.2011 година до 30.04.2016г. - при идентичност на обстановката, еднородност на вината и чрез деяния, пораждащи един и същи престъпен резултат,  с обективна и субективна връзка между тях, при които общият престъпен резултат е над установения в чл.93, т.14, пр.1 НК критерий, а това ги определя като единно продължавано престъпление /вж. и ТР № 1/2009г. ОСНК на ВКС/.

По този начин от обективна и субективна страна подсъдимата Т.С. е осъществила престъпния състав по чл. 255, ал. 1, предл.1 и 2, т. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК,

         При индивидуализацията на наказанието за това престъпление съдът отчете като смекчаващи отговорността на подсъдимата обстоятелства: чистото й съдебно минало, затрудненото й материално положение като безработна, майка на едно малолетно дете, за което полага грижи, изразеното от подсъдимата разкаяние и съжаление за извършеното, конкретната стойност на предмета на  престъплението/6059.96лева/, която надвишава с два пъти  тази на  предвидената в  данъци  в големи размери/3000лева/, както и оказаното от нея пълно съдействие за разкриване на обективната истина по делото, на органите на ДП и в хода на съдебното производство. Отегчаващи отговорността й обстоятелства са завишения ръст на престъпленията от този вид и високите реализирани от подсъдимата доходи, въпреки които не е изпълнила задължението си да подаде годишни данъчни декларации, в които да посочи получените от нея доходи през календарните   2010г., 2011г., 2013г., 2014г. и 2015г.вкл. години – общо в размер на  66 162.46 лева.  При превес на посочените по - горе смекчаващи отговорността й обстоятелства и съгласно чл.54 НК съдът определи на подсъдимата наказание от една година/минимума, предвиден в закона за процесното деяние/ лишаване от свобода, което на основание чл.58а, ал.1 НК намали с една трета и наложи окончателно наказание от осем месеца лишаване от свобода, което счете за съответно на извършеното престъпление и достатъчно за реализиране целите на индивидуалната и генералната превенция, и чието изпълнение, съдът намери, че следва да отложи по реда на чл.66, ал.1 НК. Подсъдимата не е осъждана и за постигане на необходимия поправително-възпиращ и възпитателен ефект от наказанието не е наложително да бъде изолирана от обществото. Налице са формалните изисквания по чл.66, ал.1 НК и изпълнението на наказанието следва да се отложи за изпитателен срок от 3 години /към минимума, предвиден в закона/, като в този аспект, съдът отчете превес на смекчаващите отговорността на подсъдимата обстоятелства, /посочени по-горе/,  считано от влизане на присъдата в законна сила.

Освен наказанието лишаване от свобода, съдът наложи на подсъдимата и кумулативно предвиденото за процесното престъпление наказание -  глоба. При определяне размерът на глобата, съдът отчете затрудненото материално положение на подсъдимата и поради което наложи на същата наказание глоба в размер на 100лева.

         Съдът не установи наличието на многобройни  и/или  изключителни смекчаващи вината на подсъдимата обстоятелства, поради което намира, че не следва да се прилага привилегироващата норма на чл.55, ал.1, т.1 НК при реализиране на наказателна репресия по отношение на подсъдимата.

По отношение на престъплението  по чл. 212“б“, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1, пр. 1 и във вр. с чл.26,ал.1  от НК

Доказателствата по делото обуславят несъмнен извод, че подсъдимата Т.С. е автор и на второто престъпление, в което е обвинена. Подадената от нея в Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат,  молба-декларация за отпускане на помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца е била с невярно съдържание. В същата, тя е декларирала нулев брутен доход на семейството, което не е съответствало на действителното й финансово състояние. Подсъдимата е разполагала с паричните средства от чужбина – предмет на разглеждане по първото обвинение, поради което средномесечният доход на член от семейството й за същия период е бил над изискуемия максимум от 350 лв и тя не е отговаряла на изискванията за получаване на помощи по ЗСПД. По този начин тя е въвела в заблуждение длъжностните лица от Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, че има право на помощи и е получавала такива. С подадената от нея на 06.01.2014г. в Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, писмена молба–декларация с вх. № 4/06.01.2014 година за получаване на месечни помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, подадена на основание чл. 7, ал. 1 и чл.10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/  до  Дирекция „Социално подпомагане“ гр.Кубрат, в която е заявила, че за предходния 12-месечен период, от м.януари до м.декември 2013 година включително, 3-членното им семейство не е имало никакви доходи и като  не е декларирала получените от чужбина средства за същия период в размер на 20057.76лева и действителния средномесечен доход на член от семейството за същия период, който е бил в размер на 557.16лева, същата е действала  с пряк умисъл. Подсъдимата е съзнавала, че използва документ с невярно съдържание и, че няма основание да получи помощи. Предвиждала е, че чрез подаването на невярната декларация ще й бъдат отпуснати помощи и е целяла противозаконното им присвояване. Парите са били превеждани от Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат по банковата сметка на подсъдимата със съответните платежни нареждания/приложени по делото/. По този начин тя е получила без правно основание за времето от 06.01.2014 година до 31.12.2014 година чуждо движимо имущество – пари в размер на 420,00 лв., собственост на „Агенция за социално подпомагане“ – гр. София, с намерение да ги присвои. Сумата е сбор от получените през инкриминирания период от  подсъдимата С.  месечни помощи за дете.

         До приключване на съдебното следствие в първата инстанция, /конкретно в хода на досъдебното производство/получената сума от 420лева, ведно със законната лихва върху посочената сума е върната от Т.С. на Агенция за социално подпомагане“ – гр. София, което обстоятелство се установява от приложените по делото писмени доказателства - преводно нареждане/вносна бележка, находяща се на л. 348, том 1 ДП/. Така се обосновава обективна и субективна съставомерност по чл. 212“б“, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1, пр. 1 и във вр. с чл.26,ал.1  от НК. Ето защо, съдът призна подсъдимата за виновна в извършване на престъпление по чл. 212“б“, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1, пр. 1 и във вр. с чл.26,ал.1  от НК.

При определяне на наказанието за това престъпление съдът отчете като  смекчаващи отговорността на подсъдимата обстоятелства: чистото й съдебно минало, затрудненото й материално положение като безработна, майка на едно малолетно дете, за което полага грижи, изразеното от подсъдимата разкаяние и съжаление за извършеното, както и оказаното от нея пълно съдействие за разкриване на обективната истина по делото, на органите на ДП и в хода на съдебното производство. Като отегчаващи отговорността й обстоятелства съдът отчете завишения ръст на престъпленията от този вид и високите реализирани от подсъдимата доходи, въпреки които е поискала семейни помощи. При превес на посочените по - горе смекчаващи отговорността й обстоятелства и съгласно чл.54 НК, съдът определи на подсъдимата наказание от 6 месеца лишаване от свобода, което на основание чл.58а, ал.1 НК намали с една трета и наложи окончателно наказание от 4 месеца лишаване от свобода, което счете за съответно на извършеното престъпление и достатъчно за реализиране целите на индивидуалната и генералната превенция, и чието изпълнение, съдът намери, че следва да отложи по реда на чл.66, ал.1 НК. Подсъдимата не е осъждана и за постигане на необходимия поправително-възпиращ и възпитателен ефект от наказанието не е наложително да бъде изолирана от обществото. Налице са формалните изисквания по чл.66, ал.1 НК и изпълнението на наказанието следва да се отложи за изпитателен срок от 3 години.

Съдът не установи наличието на многобройни  и/или  изключителни смекчаващи вината на подсъдимата обстоятелства по смисъла на чл.55 НК, които да предпоставят определяне на наказание на подсъдимата при тези условия.

Доказателствата по делото обуславят несъмнен извод, че подсъдимата Т.С. е автор и на престъплението  по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, в което е обвинена. Подсъдимата е осъществила от обективна и субективна страна състава и на престъплението по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, защото на 06.01.2014 година в гр. Кубрат, Област Разград в съучастие, като съизвършител с Б.Я.С. ***, е затаила истина относно получения брутен доход от семейството ѝ за периода  от м.януари до м.декември 2013 година, в писмена Молба-декларация вх. К-4/06.01.2014 година, която по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/ се дава пред орган на властта –Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства – престъпление по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК. Декларациите са се подавали на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца: „Семейните помощи за деца се отпускат от Дирекция „Социално подпомагане” въз основа на молба-декларация по образец за всяка помощ, утвърден от министъра на труда и социалната политика” до Директорът на дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат. Той е част от  системата на органите на държавно управление, които съгласно чл. 93, т. 2 от НК, са орган на власт. Декларациите са се подавали за удостоверяване истинността на определени обстоятелства, в случая – размерът на брутния доход на семейството за предходните дванадесет месеца, с оглед правото да бъдат получавани съответните помощи.

Деянието по чл. 313, ал. 1 от НК е формално и, за да е осъществено е достатъчно в декларацията да са отразени неверни обстоятелства. Ето защо, следва да носи наказателна отговорност само за документно престъпление. От субективна страна подсъдимата е действала при форма на вина с пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК, като е съзнавала обществено – опасния характер на деянието, предвиждала е общественоопасните му последици и е искала настъпването на тези последици, тъй като на 06.01.2014 година в гр. Кубрат, Област Разград в съучастие, като съизвършител с Б.Я.С. ***, е затаила истина относно получения брутен доход от семейството ѝ за периода  от м.януари до м.декември 2013 година, в писмена Молба-декларация вх. К-4/06.01.2014 година, подадена по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/ се дава пред орган на властта –Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства, а именно, че през посочения период няма доходи.

По този начин от обективна и субективна страна подс.Т.С.  е осъществила престъпния състав по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

При определяне на наказанието за това престъпление съдът отчете като  смекчаващи отговорността на подсъдимата обстоятелства: чистото й съдебно минало, затрудненото й материално положение като безработна, майка на едно малолетно дете, за което полага грижи, изразеното от подсъдимата разкаяние и съжаление за извършеното, както и оказаното от нея пълно съдействие за разкриване на обективната истина по делото, на органите на ДП и в хода на съдебното производство. Като отегчаващи отговорността й обстоятелства съдът отчете завишения ръст на престъпленията от този вид и високите реализирани от подсъдимата доходи, въпреки които е поискала семейни помощи. При превес на посочените по - горе смекчаващи отговорността й обстоятелства и съгласно чл.54 НК, съдът определи на подсъдимата наказание от 6 месеца лишаване от свобода, което на основание чл.58а, ал.1 НК намали с една трета и наложи окончателно наказание от 4 месеца лишаване от свобода, което счете за съответно на извършеното престъпление и достатъчно за реализиране целите на индивидуалната и генералната превенция, и чието изпълнение, съдът намери, че следва да отложи по реда на чл.66, ал.1 НК. Подсъдимата не е осъждана и за постигане на необходимия поправително-възпиращ и възпитателен ефект от наказанието не е наложително да бъде изолирана от обществото. Налице са формалните изисквания по чл.66, ал.1 НК и изпълнението на наказанието следва да се отложи за изпитателен срок от 3 години.

Съдът не установи наличието на многобройни  и/или  изключителни смекчаващи вината на подсъдимата обстоятелства по смисъла на чл.55 НК, които да предпоставят определяне на наказание на подсъдимата при тези условия.

         Поради това, че трите престъпления, посочени по-горе, са извършени преди да има влязла в сила присъда за кое да е от тях, на основание чл.23, ал.1 НК, съдът определи и наложи на подсъдимата Т.С. едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ за трите престъпления в размер на най – тежкото от посочените по-горе, а именно ОСЕМ  МЕСЕЦА  лишаване от свобода. Така наложеното общо наказание не следва да се изтърпява ефективно.Подсъдимата не е осъждана и за постигане на необходимия поправително-възпиращ и възпитателен ефект от наказанието не е наложително да бъде изолирана от обществото. Налице са формалните изисквания по чл.66, ал.1 НК и изпълнението на наказанието следва да се отложи за изпитателен срок от три години, поради което съдът на основание чл.66, ал.1 НК отложи изпълнението на така наложеното общо наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в законна сила. На основание чл.23, ал.3 НК съдът присъедини към така определеното най-тежко наказание и наказанието ГЛОБА  в размер на100/сто/лева.

Доказателствата по делото обуславят несъмнен извод и, че подсъдимият Б.Я.С.  е автор на престъплението  по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, в което е обвинен. Подсъдимият Б.Я.С.  е осъществил от обективна и субективна страна състава  на престъплението по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, защото на 06.01.2014 година в гр. Кубрат, Област Разград в съучастие, като съизвършител с Т.Н.С. ***, е затаил истина относно получения брутен доход от семейството му за периода  от м.януари до м.декември 2013 година, в писмена Молба-декларация вх. К-4/06.01.2014 година, която по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/ се дава пред орган на властта –Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства – престъпление по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК. Декларациите са се подавали на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца: „Семейните помощи за деца се отпускат от Дирекция „Социално подпомагане” въз основа на молба-декларация по образец за всяка помощ, утвърден от министъра на труда и социалната политика” до Директорът на дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат. Той е част от  системата на органите на държавно управление, които съгласно чл. 93, т. 2 от НК, са орган на власт. Декларациите са се подавали за удостоверяване истинността на определени обстоятелства, в случая – размерът на брутния доход на семейството за предходните дванадесет месеца, с оглед правото да бъдат получавани съответните помощи.  

Деянието по чл. 313, ал. 1 от НК е формално и, за да е осъществено е достатъчно в декларацията да са отразени неверни обстоятелства. Ето защо, следва подсъдимият да носи наказателна отговорност само за документно престъпление. От субективна страна подсъдимият Б.С. е действал при форма на вина с пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК, като е съзнавал обществено – опасния характер на деянието, предвиждал е общественоопасните му последици и е искал настъпването на тези последици, тъй като на 06.01.2014 година в гр. Кубрат, Област Разград в съучастие, като съизвършител с Т.Н.С. ***, е затаил истина относно получения брутен доход от семейството му за периода  от м.януари до м.декември 2013 година, в писмена Молба-декларация вх. № К-4/06.01.2014 година, която по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/ се дава пред орган на властта –Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Кубрат, за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства, а именно, че през посочения период няма доходи.

По този начин от обективна и субективна страна подсъдимият Б.Я.С.  е осъществил престъпния състав по чл. 313, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

При определяне на наказанието за това престъпление съдът отчете като  смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства: чистото му съдебно минало, затрудненото му материално положение, баща на едно малолетно дете, за което полага грижи, изразеното от подсъдимия разкаяние и съжаление за извършеното, както и оказаното от него пълно съдействие за разкриване на обективната истина по делото, на органите на ДП и в хода на съдебното производство. Като отегчаващи отговорността му обстоятелства съдът отчете завишения ръст на престъпленията от този вид. При превес на посочените по - горе смекчаващи отговорността му обстоятелства и съгласно чл.54 НК, съдът определи на подсъдимия Б.С. наказание от 6 месеца лишаване от свобода, което на основание чл.58а, ал.1 НК намали с една трета и наложи окончателно наказание от 4 месеца лишаване от свобода, което счете за съответно на извършеното престъпление и достатъчно за реализиране целите на индивидуалната и генералната превенция, и чието изпълнение, съдът намери, че следва да отложи по реда на чл.66, ал.1 НК. Подсъдимият не е осъждан и за постигане на необходимия поправително-възпиращ и възпитателен ефект от наказанието не е наложително да бъде изолиран от обществото. Налице са формалните изисквания по чл.66, ал.1 НК и изпълнението на наказанието следва да се отложи за изпитателен срок от 3 години.

Съдът не установи наличието на многобройни  и/или  изключителни смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства по смисъла на чл.55 НК, които да предпоставят определяне на наказание на подсъдимия при тези условия.

Гражданският иск на Държавата, представлявана от Министъра на финансите, чрез ТД НАП - Варна, ИРМ – Разград, е основателен и доказан в размера, в който е предявен – 6059.96  лева/ шест  хиляди   петдесет и девет лева и деветдесет и шест стотинки/, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението по чл. 255, ал. 1, предл.1 и 2, т. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, ведно със законната лихва, считано от 30.04.2016г. до окончателното изплащане. Налице са кумулативно дадените предпоставки по чл.45, ал.1 ЗЗД: противоправно поведение на подсъдимата Т.Н.С. – процесното престъпление по чл. 255, ал. 1, предл.1 и 2, т. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК; имуществени вреди за Държавата, изразяващи се в установяването и неплащането на дължимите данъчни задължения от подсъдимата/като същата не е подавала изискуемите данъчни декларации, изискуеми  по чл.50 от ЗДДФЛ/; причинна връзка, при която вредите се явяват пряка и непосредствена последица от престъплението; и вина. Този фактически състав поражда  имуществена отговорност на подсъдимата Т.С., която следва да заплати на Държавата, представлявана от Министъра на финансите, чрез ТД НАП - Варна, ИРМ – Разград, сумата от 6059.96  лева/ шест  хиляди   петдесет и девет лева и деветдесет и шест стотинки/, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението по чл. 255, ал. 1, предл.1 и 2, т. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, ведно със законната лихва, считано от 30.04.2016г. до окончателното изплащане. Поради това, следва предявеният граждански иск да бъде уважен изцяло като основателен и доказан, в размера, в който е предявен.

С оглед изхода на делото и на основание чл.189, ал.3 НПК,  следва подсъдимите Т.Н.С., с ЕГН  ЕГН ********** и Б.Я.С., с ЕГН **********,***, да заплатят в полза на  Държавата, по сметка на ОД на МВР-Разград за разноски на досъдебното производство сумата  от  286.96лв./двеста осемдесет и шест лева и деветдесет и шест стотинки/, а подсъдимата Т.Н.С., с ЕГН  ЕГН **********,  да заплати и в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Окръжен съд – Разград, сумата от 242.40лв./двеста четиридесет и два лева и четиридесет стотинки/, представляваща държавна такса върху уважения размер на  гражданския  иск.

         В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

                                                                                  СЪДИЯ:                                                      

                                                                                        /Теодора Нейчева/

 

НР