П Р И С Ъ Д А

 

61

 

гр. Разград, 25.11.2016 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и пети ноември две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Стоев

                                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  А.М.

                                                                                                          М.Б.

 

секретар М. Н., с участието на прокурора О. Дамянов, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев нохд № 259 по описа за 2016 година,

 

П Р И С Ъ Д И :

 ПРИЗНАВА подсъдимия Г.Й., роден на *** г. в Република Турция, турски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в Република България, с основно образование, женен, шофьор в „***”, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 04.06.2016 г., по път IV-49014 (с. Побит Камък - с. Дянково), на км 16+147 метра, в землището на с. Побит Камък, при управлението на МПС - л.а.Ауди А8 с регистрационен № ***, е нарушил правилата за движение по пътищата по чл. 20, ал. 1 от ЗДвП, чл. 21, ал. 1 от ЗДвП и чл. 73, ал. 1 от ППЗДвП, като управлявал е посоченото МПС със скорост 155, 30 км.. и по непредпазливост е причинил смъртта на Т. Р. А., ЕГН **********, и на А. О.В., ЕГН **********,***, като деянието е извършено след употреба на алкохол, в пияно състояние, - с концентрация на алкохол 1, 99 на хиляда, с което е осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъплението по по чл. 343, ал. 3, предл. 1 и предл. 4, б.б във вр. ал. 1 във вр. чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 36 НК и чл. 54 НК го осъжда на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ СЕДЕМ ГОДИНИ, което на основание чл. 59, ал. 1 ЗИНЗС да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим.

Признава подсъдимия Г.Й. за невиновен и го оправдава по обвинението в частта му, че е извършил престъплението по чл. 343, ал. 3, предл. 1 и предл. 4, б. „б” във вр. ал. 1 във вр. чл. 342, ал. 1 от НК при нарушение на разпоредбата и на чл. 20, ал. 2 ЗДвП.

На основание чл. 343г НК налага на подсъдимия Г.Й. лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от десет години.

ОСЪЖДА подсъдимия Г.Й. да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата от  1 643, 35 лв. - разноски на досъдебното производство.

ОСЪЖДА подсъдимия Г.Й. да заплати по сметка на Разградски окръжен съд сумата 397, 85 лв. – разноски по съдебното производство.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

СЪДИЯ:                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                              2.

МН