П Р И С Ъ Д А  № 3

гр.Разград, 25.01.2017г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и пети януари две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: В.С.

                                                           Р.Б.     

    

в присъствието на секретаря Н. Р. и с участието на прокурора Антония Донева, като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева НОХД № 381 по описа за 2016г.

 

П Р И С Ъ Д И :

      ПРИЗНАВА подсъдимата С.С.В., родена на ***г***, област Разград, етническа туркиня, българска гражданка, с основно образование, неомъжена, безработна, пенсионер по болест, неосъждана, ЕГН **********, за  ВИНОВНА в това, че за времето от 01.01.2009 година до 30.04.2012 година в град Разград,в условията на продължавано престъпление , в качеството си на данъчно задължено местно физическо лице по силата на чл.6 от Закон за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/: „ Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Република България и в чужбина”,  е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери, като не е подала годишни данъчни декларации в срока по чл.53, ал.1 от ЗДДФЛ: „Годишната данъчна декларация се подава до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода”, изискуеми по чл.50, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДДФЛ:„Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа” за облагаемите си доходи на основание чл.35, т.6 от ЗДДФЛ /„ Облагаемият доход е брутната сума на облагаемите доходи, придобити през данъчната година от всички други източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени с окончателни данъци по реда на този закон или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане/ доходи от източници в чужбина, както следва:  за данъчен период на 2009 година – в размер на 244.67 лв.,за данъчен период на 2010 година – в размер на 89.97 лв.,за данъчен период на 2011 година – в размер на 3529.96 лв.,при общ размер на данъчните задължения 3 864.60 лева/три хиляди осемстотин шейсет и четири лева и шейсет стотинки/ – престъпление  по чл. 255, ал. 1,  т. 1,  във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК,  поради което и на основание чл.255, ал.1, т.1 във вр. с чл.26, ал.1 НК  и чл.36 НК определя наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ЕДНА  ГОДИНА  и  на основание чл.58а, ал.1 НК  го  НАМАЛЯВА с 1/3 и  я  ОСЪЖДА на наказание  ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА  за  срок  от  ОСЕМ  МЕСЕЦА, както  и на наказание ГЛОБА в размер на 100/сто/лева.

      На  основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в законна сила.

   ОСЪЖДА на основание  чл.45 ЗЗД подсъдимата С.С.В.,***, с ЕГН **********, да заплати на Държавата, представлявана от Министъра на финансите, чрез ТД НАП - Варна, ИРМ – Разград, сумата в размер на 3 864.60 лева/три хиляди осемстотин шейсет и четири лева и шейсет стотинки/, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението по чл. 255, ал. 1,  т. 1,  във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, ведно със законната лихва, считано от 30.04.2012г. до окончателното изплащане.

   ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 НПК подсъдимата С.С.В.,***, с ЕГН **********, да заплати в полза на  Държавата, по сметка на ОД на МВР-Разград за разноски на досъдебното производство сумата  от 270.91 лева/двеста  и седемдесет лева и деветдесет  и една стотинки/ и  в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Окръжен съд – Разград, сумата от 154.59лева/сто петдесет и четири лева и петдесет и девет стотинки/, представляваща държавна такса върху уважения размер на  гражданския  иск.

              Присъдата подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:               

 

                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.             

 

                                                                                 2.

 

 

НР