П Р И С Ъ Д А 

№ 25

гр.Разград, 04.05.2017г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на четвърти май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.Б.

                                                           Р.Б.

                                                            

в присъствието на секретаря С.Л. и с участието на прокурора Тихомир Тодоров, като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева НОХД № 20 по описа за 2017г.

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Т.И.Т., роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 17 срещу 18.07.2015 година, в местността „Кайлията“ в землището на село Желязковец, община Самуил, чрез удушаване с ръце умишлено е умъртвил лицето Катя Андреева Асенова, ЕГН ********** *** – престъпление по чл. 115 от НК, поради което и на основание чл. 115 от НК и чл.36 НК определя наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ПЕТНАДЕСЕТ  ГОДИНИ  и  на основание чл.58а, ал.1 НК  го  НАМАЛЯВА с 1/3 и  го  ОСЪЖДА на наказание  ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА  за  срок  от ДЕСЕТ ГОДИНИ, което наказание да изтърпи при първоначален "строг" режим на основание чл. 57, ал.1, т.2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

На основание чл.25,ал.1, вр. с чл.23, ал.1 НК ОПРЕДЕЛЯ  и НАЛАГА на подсъдимия Т.И.Т., с посочена по - горе самоличност, ОБЩО НАКАЗАНИЕ за престъпленията по нохд № 345/2016г. по описа на Окръжен съд – Русе, по  нохд № 241/2016г. по описа на Районен съд  - Исперих и за престъплението по настоящото нохд № 20/2017г. по описа на Окръжен съд – Разград, в размер на най – тежкото от тях, а именно ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА  за  срок  от ДЕСЕТ ГОДИНИ, което наказание да изтърпи при първоначален "строг" режим на основание чл. 57, ал.1, т.2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.  

ПОСТАНОВЯВА отделно изтърпяване на наказанието три години лишаване от свобода, наложено на Т.И.Т., с присъдата по нохд № 53/2011г. по описа на Районен съд  - Исперих.

На основание чл.45 ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия Т.И.Т., с настоящ адрес:***, с ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ на гражданските ищци З.Ю.Б., с ЕГН ********** и А.А.Б., с ЕГН **********,***, суми в размер от по 80 000лева/осемдесет хиляди/лева за всеки един от тях, обезщетение за причинените им от престъплението по чл.115 НК неимуществени вреди, ведно със законната лихва за всяка сума, считано от 17.07.2015г. до окончателното изплащане на сумите, като исковете над посочения размер до размера от по 150 000лева за всеки от тях, ОТХВЪРЛЯ като недоказани.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 НПК подсъдимия Т.И.Т., с настоящ адрес:***, с ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на  Държавата, по сметка на ОД на МВР-Разград за разноски на досъдебното производство сумата  от  1077.88лева/хиляда и седемдесет и седем лева и осемдесет и осем стотинки/ и  в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Окръжен съд – Разград, сумата от 6400лева/шест хиляди и четиристотин лева/, представляваща държавна такса върху уважения размер на  гражданските  искове.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

- Парче текстилна дреха, подобна на сутиен в червен цвят;

- Част от шарена дреха, подобна на бельо или потник, в полуразложен вид;

- Част от дреха /бельо/, подобна на бикини, червени на цвят, полуразложен вид;

- Дамска платненка № 36, синя на цвят;

- Платненка /дясна/ силно зеленясала;

- Тъмносиня плетена жилетка, без ръкави;

- Черно шушлеково дамско яке с ластичен колан и метална катарама;

- Трикотажна блуза на черни, бели и кафяви ивици;

- Спирала за мигли марка „Маскара“ – 2 бр., едната сребриста, другата – златиста;

- Спирала за мигли марка „Лореал“ – 1 бр.;

- 1 бр. кост с дължина - 22 см;

- 1 бр. кост с дължина – 16 см;

- Плик с епителни клетки  от лигавицата на устна кухина, иззети

        със стерилен тампон от А.А.Б.;

- Плик с епителни клетки  от лигавицата на устна кухина, иззети със стерилен тампон от З.Ю.Б.;

- Плик с  косми от трикотажна блуза с къс ръкав на черна, бяла и кафява ивица;

- Плик с косми, иззети от черно шушлеково яке;

- Плик с косми, иззети от тъмносива плетена жилетка  - всички да се унищожат след влизане на присъдата в сила;

- Части от човешки скелет ( намиращи се в бял хартиен чувал и черен полиетиленов чувал, намерени и иззети при първоначален                   оглед на 27.03.2016г. и  допълнително  извършен  оглед  на                   28.03.2016г. в местността „Кайлията“ в землището на село                    Желязковец, община Самуил) – да се върнат на З.                    Ю.Б. и А.А.Б., родители на                    починалата Катя Андреева Асенова, след влизане на присъдата в сила.

- 1 бр. мобилен телефон, иззет на 23.03.2016год. от св. Ангел Ангелов/л. 189 от ДП/, да остане по делото, след влизане на присъдата в сила.

        Присъдата може да се обжалва и протестира в 15 – дневен срок от днес, пред Апелативен съд - гр.Варна.

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:              

 

               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                  2.