П Р И С Ъ Д А № 15

 

гр. Разград, 02.03.2017 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на втори март две хиляди и седемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: В.С.Р.Б.

В присъствието на секретаря Н.Р. и с участието на прокурора ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ, като разгледа докладваното от съдия Робева НОХД № 35 по описа за 2017 година,

 

                                           П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия А.С.М., роден на *** ***, обл. Разград, български гражданин, с основно образование, пенсионер, женен, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 03.10.2016 г. в гр. Цар Калоян, на ул. „Изгрев" в рамките на нерегулирано Т-образно кръстовище с ул. „Места", при управление на моторно превозно средство - лек автомобил „Пежо 406" с peг. № РР 6143 АТ, е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в чл. 48, пр. 1 ЗДП: „На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна" и чл. 103, т. 1, пр. 1 ППЗДП: „На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна" и по непредпазливост е причинил смъртта на С. Шакир А. ***, поради което и на основание чл. 343, ал. 1, б.„в” във вр. с чл. 342, ал. 1 НК и чл. 54 НК, чл. 373, ал. 2 НПК във вр. с чл. 58а, ал. 1 НК МУ ОПРЕДЕЛЯ наказание от ДВЕ ГОДИНИ лишаване от свобода, което НАМАЛЯВА с една трета и МУ НАЛАГА окончателно наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА лишаване от свобода, като на основание чл. 66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението му за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

         На основание чл.343г НК ЛИШАВА подс. А.С.М. от правото да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА  И ШЕСТ МЕСЕЦА.

         ПРИЗНАВА подсъдимия А.С.М. за НЕВИНЕН в това да е извършил престъплението поради нарушение на правилата за движение по чл. 5, ал. 1, т. 1, чл. 20, ал. 1 и чл. 20, ал. 2  ЗДвП, поради което и на основание чл.304 НПК ГО ОПРАВДАВА по обвинението в тази му част.

 

ОСЪЖДА подс. А.С.М. да заплати по сметка на ОД на МВР - Разград за разноски на досъдебното производство сумата 779,42  лева.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         

 

                                              

                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                         2.

НР