П Р И С Ъ Д А № 47

 

гр. Разград, 27.07.2017 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и седми юли две хиляди и седемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Д.Г.В.В.

С участието на секретаря Н. Р. и прокурора АНТОНИЯ ДОНЕВА, като разгледа докладваното от съдия Робева НОХД № 270 по описа за 2017 г.,

 

                                                  П Р И С Ъ Д И :

ПРИЗНАВА подсъдимия Е.И.А., роден на *** ***, област Разградска, български гражданин, с основно образование, женен,  неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 15.07.2017 г. на път III-205 /с. Самуил - гр. Разград/, в района на бензиностанция „Туурсуна“ - с. Самуил, област Разградска, е предложил и дал подкуп – една банкнота с номинал от 2 лева и 2 монети с номинал от по 2 лева, съставляващи облага общо за 6 лева, на полицейски орган - младши полицейски инспектор М.И.М.– служител в Районно управление  на МВР – гр. Исперих, за да не извърши действие по служба – да не му съставя Глоба с фиш, серия „М“, бланков № 0272971/15.07.2017 г. за установено административно нарушение по чл. 70, ал. 3 от Закона за движение по пътищата, поради което и на основание чл. 304а, пр. 1 и 3 във вр. с чл. 304, ал. 1 НК, чл. 373, ал. 2 НПК и чл. 55, ал. 1, т. 2, б.”б” НК ГО ОСЪЖДА на ПРОБАЦИЯ като му НАЛАГА следните пробационни мерки:

1. Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА с периодичност два пъти седмично; и

2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 307а НК ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА предмета на престъплението – 1 банкнота с номинал 2 лева и две монети от по 2 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                   2.

 

 

 

 

 

МОТИВИ към Присъда № 47/27.07.2017 г., постановена по НОХД № 270/2017 г. по описа на Разградския окръжен съд:

 

Производството е по реда на чл. 359 НПК.

Постъпил е обвинителен акт срещу Е.И.А. ***, ЕГН **********, който е обвинен в това, че на 15.07.2017 г. на път  III-205 /с. Самуил - гр. Разград/, в района на бензиностанция „Туурсуна“ - с. Самуил, област Разградска, е предложил и дал подкуп – една банкнота с номинал  от 2 лева и 2 монети с номинал от по 2 лева , съставляващи облага общо за 6 лева, на полицейски орган - младши полицейски инспектор М.И.М.– служител в Районно управление  на МВР – гр. Исперих, за да не извърши действие по служба – да не му съставя  Глоба с фиш, серия „М“, бланков № 0272971/15.07.2017 година за санкциониране  на   установено административно нарушение по чл. 70, ал. 3 от Закона за движение по пътищата – престъпление по чл. 304 „а”, предл. 1 и 3 във вр. с чл. 304, ал. 1 НК.

Наказателното производство в съдебната му фаза се развива като съкратено съдебно следствие при условията на чл. 371, т. 2 НПК.

Подс. Е.А. се признава за виновен, признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласява да не се събират доказателства за тях.

Прокурорът поддържа обвинението и предлага да бъде реализирана смекчената отговорност по чл. 55, ал. 1, т. 2, б.”б” НК с налагане на наказание пробация, съдържащо двете задължителни пробационни мерки.

Защитникът на подс. А. – адв. Е.С. *** също моли за прилагане на института по чл. 55, ал. 1, т. 2, б.”б” НК и неналагане на наказанието глоба.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Неоспорените факти по обвинителния акт са следните:

На 15.07.2017 г. около 12.20 часа по обяд подс. Е.А. се движел с личния  си  автомобил – микробус „Форд Транзит“ с д.к. № РР 93-04 ВС по път III-205 /с. Самуил – гр. Разград/ в посока към гр. Разград, в района на с. Самуил, област Разградска.

 По същото време и в същия район, в изпълнение на служебните за задължения съгласно седмичния график (л. 28), полицейските служители от РУ на МВР – гр. Исперих - св. М. М. и С.М. (удостоверение л. 20) осъществявали в екип по единна разстановка дейност по контрол на пътното движение и по опазване на обществения ред.

Служебният автомобил на полицейските служители бил спрян в ляво от пътя, пред бензиностанция „Туурсуна“ в с. Самуил. 

В качеството му на младши полицейски инспектор в група „Охранителна полиция“ на РУ на МВР – гр. Исперих (длъжностна характеристика л. л. 22-23), св. М. М. имал правомощия по осигуряване на безопасността на движението, а в тази връзка и съгласно т. 1.4 от Заповед № 8121 з-746/01.06.2017 година на Министъра на вътрешните работи /л. л. 29-31/ да осъществява контролна дейност по  Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, да издава фишове за налагане на глоби и да съставя актове за установяване на административни нарушения по ЗДвП .

Св. М.М. осъществявал правомощията си във взаимодействие със св. С. М., който, като „младши автоконтрольор първа степен“ в група „Охранителна полиция“ в РУ на МВР – гр.Исперих, имал такива по предотвратяването и пресичането на нарушенията по пътищата и на обществения ред (длъжностна характеристика л. л. 25 и 26).

При приближаване на автомобила на подс. А. полицейските служители установили, че се движи в нарушение на чл. 70, ал. 3 от ЗДвП без  включени светлини и св. Маринов му подал сигнал да спре за проверка.

Подс. А. спрял автомобила в дясно на пътното платно по посока на движението си, на около 20 м. пред полицейския автомобил.

Св. Маринов се легитимирал се пред подсъдимия по надлежния ред и поискал документите му за проверка.

Установил самоличността му, уведомил го за установеното допуснато от него нарушение на правилата за движение и го поканил да отиде до полицейския автомобил, тъй като ще го санкционира за това нарушение.

След това св. М. отишъл зад служебния автомобил, отворил капака на багажника и приготвил върху кората му папката с бланки, за да напише „Глоба с фиш“ за санкциониране на подсъдимия за извършеното от него административно нарушение.

В това време подс. А. също отишъл зад полицейския автомобил и се приближил до св. М.

Протегнал ръка и подпъхнал нещо под папката с бланките, при което се обърнал към св. Маринов с думите: “Вземете да се почерпите с колегата си и недей да пишеш глобата“.

Тогава св. М. вдигнал папката и видял пъхнати под нея от подсъдимия една банкнота и две монети, всички от по 2 лева, на обща стойност 6 лева.

Уведомил подсъдимия, че току що е извършил престъпление и  съставил „Глоба с фиш“, серия „М“, бланков № 0272971/15.07.2017 г., в който вписал извършеното административно нарушение от подсъдимия по чл. 70, ал. 3 от ЗДвП и следващата се за него глоба от 10 лева /л.10/.

След това известил за извършеното от подсъдимия престъпление дежурния в РУ на МВР - гр. Исперих, който разпоредил оглед на местопроизшествието, при който  били иззети банкнотата и двете монети, дадени от подсъдимия в дар на полицейските служители.

В съставения за огледа протокол било вписано изявлението на подс. А., че парите са негови и ги е оставил на полицаите за почерпка и да не го глобяват /л.л.7-9/.

Дадената от подсъдимия като дар банкнота с номинал от 2 лева и 2 монети с номинал от по 2 лева били приобщени като веществени доказателства по образуваното срещу него производство (л. 11).

Изложените фактически обстоятелства се признават изцяло от подс. Е.А.. Направеното самопризнание се подкрепя от писмените и гласните доказателства от бързото производство. Те са събрани по реда и начините, указани в НПК, и съставляват годни източници на доказателствена информация.

Фактическите положения по обвинителния акт са подкрепени от приложените по делото протокол оглед на местопроизшествие и фотоалбум оглед (л. 7-л. 9), удостоверение (л. 20), длъжностни характеристики (л. 22-л. 23 и л. 25-л. 26),   график (л. 28), Заповед № 8121з-748/01.06.2017г. (л. 29- л. 31), Глоба  с фиш за санкциониране на установено  административно нарушение,серия „М“,  бланков № 0272971/15.07.2017г. (л. 10), протокол за и веществени доказателства - банкнота с номинал 2 лева и 2 моенети с номинал от по 2 лева /л. 11/.

Доказателствената съвкупност е последователна и безпротиворечива и по еднопосочен начин установява времето, мястото и начина на извършване на деянието.

Подс. Е.А. е на 42 години, женен е, има две пълнолетни деца, безработен е. Притежава два недвижими имота и лек автомобил. Осъждан е през 2009 г., но е бил реабилитиран по право.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

Обвинението е доказано по изискуемия от чл. 303, ал. 2 НПК несъмнен начин. Събраните по делото доказателства формират категоричния извод, че подс. А. е автор на престъплението, в което е обвинен. Предложил е и е дал подкуп – сумата 6 лева на полицейски орган, за да не му бъде съставен фиш за допуснато административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Действал е с пряк умисъл – със знанието, че дава подкупа на полицейският служител с цел той да не изпълни задължението си по служба. По този начин се обосновава обективна и субективна съставомерност по чл. 304а във вр. с чл. 304, ал. 1 НК.

При определяне на наказанието на подс. А. съдът констатира, че са налице единствено смекчаващи отговорността му обстоятелства: самопризнанието; чистото му съдебно минало; семейната му ангажираност; фактът, че е безработен и ниската стойност на предмета на престъплението. Тези многобройни смекчаващи отговорността му обстоятелства обуславят несъразмерна тежест на минималното предвидено наказание лишаване от свобода, поради което по реда по чл. 55, ал. 1, т. 2, б.”б” НК то следва да се замени с пробация. Съгласно чл. 42а, ал. 4 НК съдът наложи задължителните пробационни мерки задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител, и двете за срок от 6 месеца. Първата мярка, съобразно чл. 42б, ал. 1 НК, следва да е с периодичност два пъти седмично. С това съдържание наказанието пробация е съответно на извършеното престъпление и достатъчно за постигане целите на наказанието.

На основание чл. 55, ал. 3 НК съдът не наложи предвиденото в чл. 304а НК кумулативно наказание глоба.

 Веществените доказателства по делото – банкнота от 2 лв и две монети по 2 лева следва да се отнемат в полза на държавата, на основание чл. 307а НК.

В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

                                    СЪДИЯ - ДОКЛАДЧИК:                             

НР