РЕШЕНИЕ №

гр. Разград  24.03.2017 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на двадесет и четвърти март две хиляди и седемнадесета година в закрито заседание в състав :

 

                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ    

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

т. дело № 116 по описа за 2012 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по чл. 632, ал. 4 от ТЗ.

         С Решение № 11/ 15.03.2013 г., постановено по т.дело № 116/2012 г. по описа на ОС-Разград, на основание чл. 632, ал. 1 от ТЗ е обявена неплатежоспособността на “ Кълвача Газ “  АД, ЕИК 123000334, , със седалище и адрес на управление в гр. Кубрат, обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ No 47, с начална – 15.09.2011 г.; открито е производство по несъстоятелност “ Кълвача Газ “  АД, ЕИК 123000334; постановена е обща възбрана на запор на имуществото на  “ Кълвача Газ “  АД, ЕИК 123000334; постановено е прекратяване дейността на предприятието на “ Кълвача Газ “  АД, ЕИК 123000334; обявена е несъстоятелността на “ Кълвача Газ “  АД, ЕИК 123000334 и производството по делото е спряно, с указания до длъжника и неговите кредитори, че спряното производство по несъстоятелност може да бъде възобновено в срок от една година от вписването на решението, по молба на длъжника или на кредитор, ако те удостоверят, че е налице достатъчно имущество или ако депозират необходимата сума за предплащане на началните разноски по чл. 629б от ТЗ, определена в размер на 5000 лева.

         По искане на синдика с доклад вх. № 03.11.2015 г., на основание чл. 629б вр. чл. 632, ал. 5 от ТЗ, с определение от 10.11.2015 г. кредиторите на “ Кълвача Газ “ АД гр. Кубрат, ЕИК 123000334 са поканени в двуседмичен срок от съобщението, да предплатят сумата от 17 000 /седемнадесет хиляди лева /, съставляваща досега сторени разноски за счетоводител, за пощенски разходи, преписи и за възнаграждения на синдика, както и бъдещи такива за текущи разноски и за евентуални разноски по бъдещи дела.

         С доклада си синдика сочи, че в хода на производството и след извършени справки в АВ, установил, че не са налице собствени недвижими имоти. Междувременно кредитора НАП също му предоставил доказателства, че посочените в молбата му за възобновяване 4 бр. недвижими имоти, не са собственост на длъжника. В тази връзка синдика представя 20 стр. писмени доказателства.

         При горните обстоятелства синдика сочи, че не са налице недвижими имоти, които биха могли да бъдат осребрени в производството.

         По отношение на притежавани от длъжника МПС, синдика сочи, че след извършени проверки установил, че не са налице притежавани от длъжника МПС, които биха могли да бъдат осребрявани в производството по несъстоятелност.

         При тези обстоятелства синдика счита, че измежду наличните активи, с възможност за осребряване са единствено вземания на длъжника, за които има данни по счетоводните записвания. По искане на синдика му били предоставени частично фактури, обосноваващи вземанията на длъжника, а за липсващите позиции, последния му съобщил, че не са налице счетоводни документи. По наличната информация изпратил 24 бр. покани за доброволно изпълнение до длъжниците. Голяма част от поканите се върнали, неполучени, а по отношение на останалите, макар и получени, не постъпили плащания. Някои от поканените се свързали със синдика и оспорили съществуването на задължения.

         Синдика счита, че евентуална възможност за развитие на производството, е единствено воденето на дела за попълване масата на несъстоятелността, а именно завеждане на дела срещу длъжниците по счетоводни данни. Това би било възможно, в случай, че са налице суми за разноски, като освен текущите такива, ще са необходими и суми за разноски по делата.

         В указания срок не е изпълнено указанието за привнасяне на определената от съда сума, поради което с определение от 21.01.2016 г. производството по делото отново е спряно. Определението е влязло в сила на 29.01.2016 г. До момента няма данни за привнасяне на определената сума и искане за възобновяване на производството по делото.

         Съгласно разпоредбата на чл. 632, ал. 2 от ТЗ, спряното производство по несъстоятелност може да бъде възобновено в срок до една година, считано от вписване на решението по ал. 1, по молба на длъжник или кредитор. Този срок се явява изтекъл към 29.01.2017 г. По делото липсват данни, преди изтичане на едногодишният срок, да е постъпвало искане от длъжника или от кредитор за възобновяване на производството по несъстоятелност.

         При тези констатации съдът прие, че са налице предпоставките на чл. 632, ал. 4 от ТЗ за прекратяване на производството по несъстоятелност и постановяване заличаване на длъжника от ТР.

         По делото е депозирано  удостоверение за предаване на разплащателните ведомости за времето от м.февруари 1990 г. до м. март 2013 г., изх. № 5516-23-122#1 от 16.03.2017 г. на ТП на НОИ- гр. Стара Загора, което е задължително условие за постановяване на решението за заличаване на дружеството от търговския регистър.

         Воден от горното и на основание чл. 643, ал. 4 от ТЗ съдът

 

РЕШИ:

 

         ПРЕКРАТЯВА  производството по т. дело № 116 / 2012 г. по описа на ОС – Разград.

         ПОСТАНОВЯВА заличаване от търговският регистър на “ Кълвача Газ “  АД, ЕИК 123000334, , със седалище и адрес на управление в гр. Кубрат, обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ No 47.

         На основание чл. 633, ал. 1 от ТЗ, решението подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд в 7-дневен срок от вписването му в търговският регистър.

         Препис от решението да се изпрати служебно на Агенцията по вписванията за вписването му в търговския регистър, на основание чл. 622 от ТЗ.

         Препис от решението да се изпрати на “ Кълвача Газ “  АД, ЕИК 123000334, , със седалище и адрес на управление в гр. Кубрат, обл. Разград, ул. “ Цар Борис I “ No 47. 

                                                                                                          Съдия: