Р          Е          Ш         Е          Н         И          Е     

 

                                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

                     Гр.Разград, 10. 05. 2017 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на десети май през две хиляди и седемнадесета година в състав:

Съдия: Анелия Йорданова

   

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова т. д.  № 38 по описа за 2017 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е с правно основание чл. 25 от ЗТР.

            Производството по делото е образувано въз основа на Жалба вх. 1767/ 28. 04. 2017 г. подадена чрез Агенцията по вписванията от Н.Е. от гр. Разград, представлявана от пълномощник адв. Чобанов против Отказ № 20170411090507/ 13. 04. 2017 г. на Длъжностно лице от Агенцията по вписванията за вписване на промени по партидата на „Фактори 2” ООД гр. Разград по Заявление вх. № 20170411090507/ 11. 04. 2017 г., а именно заличаването на вписания съдружник Нуртен Ерйелмаз, поради едностранно прекратяване на членственото правоотношение с писмено предизвестие на осн.  чл. 125, ал.2 от ТЗ и заличаването й като управител на осн. чл. 141, ал. 5 от ТЗ. В жалбата се твърди, че отказът е незаконосъобразен, поради противоречието му с материалния закон.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок от надлежна страна против акт, подлежащ на съдебен контрол. Разгледана по същество е основателна.

            Длъжностното лице по регистрацията е било сезирано със заявление за вписване на обстоятелства по партидата на „Фактори 2” ООД – заличаване на съдружника Нуртен Ерйелмаз, поради едностранно прекратяване на членственото правоотношение на осн. чл. 125, ал. 2 с писмено предизвестие и заличаването й като управител с писмено уведомление до дружеството на осн. чл. 141, ал. 5 от ТЗ. Към заявлението са представени молба – писмено предизвестие до дружеството, с което Н.Е. е заявила желанието си за прекратяване участието си в дружеството, декларация, относно истинността на заявените за вписване обстоятелства и приемането на представените за обявяване актове, извлечение от Входящ дневник на дружеството. Длъжностното лице по регистрацията е приело, че следва да бъде представено  решение на общото събрание на съдружниците, относно разпределение на дяловете на напускащия съдружник, както и свързаните с това промени в дружествения договор, както и актуален дружествен договор, съдържащ промените. По отношение искането за заличаването й като управител, длъжностното лице е приело, че от приложените към заявлението документи не се установява да е представено уведомление по чл. 141, ал. 5 от ТЗ, респ. такова да е получено от дружеството. По тези съображения е постановен обжалвания отказ за вписване на заявените промени.

            Въз основа на така изложеното, съдът приема, че разгледана по същество, жалбата е основателна.

Прекратяването на членственото правоотношение в конкретния случай е настъпило по силата на закона - с изтичането на тримесечния срок по  чл. 125, ал.2 от Т З и поради това законът не поставя като условие за възникване на правните последици от реализирането му наличие на решение на общото събрание за освобождаване на съдружника, респ. за приемане на измененията в дружествения договор. За вписване на заличаване на съдружник при хипотезата на  чл. 125, ал.2 от ТЗ не е необходимо да се представят доказателства, че имуществените последици от прекратяване на участието на този съдружник са уредени. Доколкото се касае за автоматично настъпване на прекратяването на членството за съдружника, при изпълнена процедура по  чл. 125, ал.2 от ТЗ, уреждането на имуществените отношения има последващ характер, без да влияе върху настъпилото вече прекратяване на членствените правоотношения. В случая, заявлението за вписване е подадено от  оправомощено лице, налице е писмено предизвестие от молителката, отправено до дружеството и получено от него на 05. 01. 2017 г. Към момента на подаване на заявлението е изтекъл  тримесечния срок, предвиден в закона и прекратяването на членственото правоотношение е настъпило автоматично. Поради това са налице предпоставките на  чл. 125, ал.2 от ТЗ и отказът за вписване е незаконосъобразен.

Неоснователно длъжностното лице по регистрацията е отказало вписване на поисканото от молителката заличаване като управител на дружеството. В  чл. 141, ал. 5 ТЗ е предвидено правото на управителя на дружеството да прекрати едностранно представителното правоотношение, което е възникнало между него и самото дружество, което представлява. За да бъде надлежно упражнено това право и да породи правни последици по прекратяване на представителната власт на избрания управител, следва да бъде доказано отправяне на писмено уведомление от управителя до дружеството. Видно от приложеното извлечение  от Входящ дневник на дружеството, с вх. № 05/ 06. 03. 17 г. е регистрирана получена молба от Нуртен Ерйълмаз за заличаване като управител. Длъжностното лице по регистрация е следвало да съобрази този факт и на осн. чл. 22, ал. 5 от ЗТР да даде на заявителя указания да представи молбата - уведомление. Вместо това, е приело, че към заявлението не е представено уведомление от Н. Е., респ.  същото да е получено от дружеството. Уведомлението е представено с частната жалба и от него е видно, че същата е заявила желанието си да бъде заличена като управител. С получаването на писменото уведомление от дружеството са настъпили и целените с него правни последици по прекратяване на представителното правоотношение, изтекъл е едномесечния срок, поради което и тази промяна следва да бъде вписана в регистъра, така както е поискано със заявлението.

Предвид изложеното, отказът следва да бъде отменен като незаконосъобразен и на осн.чл. 25, ал.5 от ЗТР длъжностното лице следва да бъде задължено да извърши вписване и регистрация на поисканите промени.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд 

 

Р         Е          Ш         И     :

 

ОТМЕНЯ отказ с рег. № 20170411090507/ 13. 04. 2017 г. на длъжностното лице по регистрацията при Агенция по вписванията, Търговски регистър.

            УКАЗВА на длъжностното лице да извърши регистрацията на заявените със Заявление Вх. № 20170411090507/ 11. 04. 2017 г.  промени в обстоятелствата по партидата на Фактори 2” ООД ЕИК 203849676  гр. Разград, обл. Разградска.

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията.

 

 

 

                                                                                    Съдия: