РЕШЕНИЕ №18

                                              18.07.2017г., гр.Разград

                                               В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд

На пети юли, две хиляди и седемнадесета година

В открито съдебно заседание в следния състав

                         СЪДИЯ: Валентина Димитрова

При секретаря Светлана Лазарова,като разгледа докладваното от съдията търговско дело №47 по описа за 2017 година , за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.625 и сл. ТЗ.

Делото е образувано по подадена молба от „Варош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.”Мидия“№4а ,представлявано от управителя Марин Георгиев Маринов,с която се иска откриване производство по несъстоятелност на  дружеството,с начална дата на неплатежоспособност-датата на подаване на молбата.Към същата са приложени препис от последния  годишен финансов отчет, заверен от дипломиран експерт счетоводител и счетоводен баланс към 31.12.2016г. , опис и оценка на активите и пасивите към същата дата,посочени са кредиторите на дружеството с техните адреси и обезпеченията на техните вземания, представено и   уведомление по чл.78,ал.2 от ДОПК.

Поддържа се в молбата,че са налице предпоставките за образуване на съдебно производство, в рамките на което да се открие производство по несъстоятелност на молителя,тъй като са налице всички законови предпоставки за това.

 Търговецът е в невъзможност за изплащане на изискуеми парични задължения по търговски сделки.

 Твърди се в молбата,че търговецът се намира в състояние на неплатежоспособност и свръхзадлъженост.

 Не са налице финансови средства и приходи от дейността за покриване, както на ликвидните и изискуеми вземания,така и на текущите такива.Твърди се,че към подаване на молбата задълженията на търговеца на стойност над 400 000 лв.,което е видно от баланса към датата на подаване на молбата за несъстоятелност,които представляват ликвидни и изискуеми публични и частни задължения.

 Молителят поддържа,че не разполага с активи към момента на подаване на молбата съгласно баланса на дружеството към 30.04.2017 г., а структурата на пасивите е следната:задължения към кредитори, в това число и публични задължения  в размер на 45 473.15 лв..Поддържа,че няма практическа възможност за продължаване дейността на търговеца и погасяване на съществуващите задължения.Налице е значителен по размер пасив.Затрудненията на молителя имат траен и необратим характер.

 Въз основа на гореизложеното,поддържа,че е налице хипотезата на неплатежоспособност и свръхзадълженост по смисъла на чл. 608 и чл. 742, ал.1 от ТЗ. Съгласно чл. 607а, ал.1 и ал.2 от ТЗ неплатежоспособността, съответно свръхзадължеността на един търговец е основание за откриване на производство по несъстоятелност. За целта по реда на чл. 78 от ДОПК е уведомена и ТД на НАП - Варна. Съгласно чл. 626, ал.1 от ТЗ, длъжник, който стане неплатежоспособен или свръхзадължен, е длъжен в 30-дневен срок да поиска откриване на производство по несъстоятелност.

При така изложеното,пълномощникът на дружеството поддържа,че липсва налично имущество за покриване на началните разноски за откриване на производство по несъстоятелност. По тази причина и на основание чл. 629б, ал.1 от ТЗ моли да се определи сума, която да бъде предплатена в даден от съда срок от лицата по чл. 625 или от друг кредитор.

 В случай, че разноските не бъдат предплатени, моли на основание чл. 632, ал.1 от ТЗ да се постанови решение, с което, да се обяви неплатежоспособността, съответно свръхзадължеността на Варош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.“Мидия“ №4а,представлявано от управителя  Марин Георгиев Маринов и да се определи началната й дата, да се открие производство по несъстоятелност за същото дружество, да се допусне обезпечение чрез налагане на запор, възбрана или други обезпечителни мерки, да се постанови прекратяване на дейността наВарош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.“Мидия“ №4а,да  се обяви същото дружество в несъстоятелност,както и да се спре производството по несъстоятелност наВарош Инвест“ООД, до изтичане на срока по чл. 632, ал.2 от ТЗ.

Съдът,като взе предвид представените с молбата на длъжника писмени доказателства,намери,че за установяване на обстоятелствата, релевантни за твърдяната неплатежоспособност е необходимо извършването на експертен анализ на икономическото състояние на длъжника, при спазване на опитните правила и положения в областта на счетоводството, за които са необходими специални знания,каквито съдът не притежава,поради което назначи специализирана експертиза.

 В съдебно заседание заключението,което вещото лице изготви не се оспори от молителя и се прие от съда като обективно и вярно.

 Длъжникът,чрез процесуалния си представител  поддържа подадената молба в съдебно заседание..

 Съдът,след съвкупна преценка на приложените към молбата и събраните по делото доказателства,заедно и поотделно и по вътрешно убеждение,на основание чл. 235 от ГПК, намери за установено следното от фактическа и правна страна:

 С молбата са представени документите по чл. 628, ал.3 ТЗ,поради което същата като допустима подлежи на разглеждане.

 Разгледана по същество,молбата за откриване на производство по несъстоятелност е основателна.

 От приложените към молбата писмени доказателства и заключението на назначената от съда на основание чл. 621а, ал.1т.2 ТЗ икономическа експертиза се установява следната  фактическа обстановка:

 От заключението се установява,че сумата на актива по счетоводния баланс към 31.12.2016 г. е 25 хил.лева, към 17.05.2017 г., датата на подаване на молбата е в размер на същата сума.Дългосрочните финансови активи са на стойност 24 507.03 лв.,/терени на апартаменти/,ипотекирани в полза на „Райфайзенбанк“,материални запаси-паркоместа на обща стойност 58 171.22 лв.,също ипотекирани в полза на банката.

Най-старото ликвидно и изискуемо задължение към датата на подаване на молбата е 31.12.2011г.-начислени лихви по банков заем по кредит от 23.09.2008г.,като датата на   последно плащане към банката е на 17.12.2015г.Има задължения и към свързаното дружество „Варош МГ“ЕООД в общ размер на 280 515.27 лв.,като последното плащане към този доставчик е извършено на 26.10.2010г.Публично-правните задължения с взискател НАП, и частно-правни с взискател Община Разград са общ размер на 47 343.12 лева,в т.ч. данък сгради,такса смет и ДДС.Общият размер на ликвидни и изискуеми задължения на молителя по търговски сделки и и публично-правни и частно-правни  отношения с държавата и общините към датата на подаване на молбата-17.05.2017г. е 680 248.24 лв.,от които освен описаните по-горе и 341 776.42 лв. към кредитора „Райфайзенбанк /България/“ЕАД.

За  разглеждания период всички показатели за ликвидност са под единица,,което на практика означава,че търговецът не е способен да изплаща текущите си задължения с наличните краткотрайни активи.

 Коефициентите на обща, бърза,незабавна и абсолютна ликвидност са под единица.Според приетите в правната и икономическа доктрина показатели за ликвидност,за да може един търговец да посрещне краткосрочните си задължения,то краткотрайните му активи трябва да бъдат поне равни на задълженията, т.е съотношението трябва да е със стойност по-голяма или равна на единица.

 Очевидно е от данните в таблицата,че длъжникът има изключително ниска степен на обща, бърза,незабавна и абсолютна ликвидност,което се дължи на значителен по размер задължения и тяхната изискуемост и същевременно липсата на парични средства и краткотрайни активи.

 Показателите за финансова автономност характеризират степента на финансовата независимост на предприятието от кредиторите, т.е степента на ползване на привлечения капитал.Те са посочени от вещото лице,като данните показват,че коефициентът на финансова автономност за разглежданите периоди е под приетия в практиката минимум от 0.33 и има отрицателно стойностно измерение,което е абсолютен показател за декапитализиран собствен капитал.Длъжникът не разполага с достатъчно краткотрайни активи за покриване на текущите си задължения,няма финансова автономност и е в пълна зависимост от своите кредитори.

 Коефициентът на задлъжнялост е над единица,има отрицателна стойност и показва задлъжнялост на търговеца и невъзможност да се разплаща за период от една година.

 За да се осигури нормално разплащане за по-дълъг период от време, би следвало собствения капитал на търговеца/положителната разлика между балансовите стойности на активите и пасивите /да бъде минимум 1/3 от всички негови задължения.Видно от таблица № 13 за капиталовата структура на търговеца отрицателните стойности на собствения капитал са показатели за декапитализация на търговеца.

  Към датата на изготвяне на експертизата търговецът не осъществява дейност,не е в състояние да покрива текущите си задължения,затрудненията имат траен и необратим характер и той се намира в пълна зависимост от своите кредитори.

 Вещото лице е констатирало,че търговецът не разполага с парични средства или други ликвидни активи за покриване на първоначалните разноски в производството по несъстоятелността,като е определило начална дата на неплатежоспособността 16.12.2013г.

Поради това като дата на неплатежоспособността на дружеството съдът приема 16.12.2013 г. откогато са най-старите, установени в това производство задължения по търговски сделки,които са останали необслужвани от длъжника.

Длъжникът не притежава бързоликвидни активи, нито пък достатъчно парични средства с които да може да се покрият началните разноски за откриване на производството по несъстоятелност,които по преценка на съда са в размер около 7 000 лв.Дружеството не разполага и  с парични средства за да осигури тези разноски, към този момент  няма основание да се разчита, че и посочените в списъка на кредиторите търговци ще предплатят необходимата за покриване на тези начални разноски сума, въпреки размера на техните вземания, който е доста над на посочената по-горе необходима сума за движение на производството в началната му фаза. В т.см. не са налични каквито и да било средства за движение на производството, поради което съдът счита, че са налице условията на чл. 632, ал. 1 от ТЗ и следва, след обявяване неплатежоспособността на дружеството и откриване на производството по несъстоятелност, да бъде постановено решение с което се прекратява дейността на дружеството и се обявява длъжника в несъстоятелност, след което да се спре производството по несъстоятелност.

Поради изложеното, Разградският окръжен съд

Р Е Ш И:

ОБЯВЯВА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТТА на „Варош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.”Мидия“№4а ,представлявано от управителя Марин Георгиев Маринов с НАЧАЛНА ДАТА НА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТТА - 16.12.2013 г.

ОТКРИВА ПРОИЗВОДСТВО ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ на „Варош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.” Мидия “№4а, представлявано от управителя Марин Георгиев Маринов

ПОСТАНОВЯВА ОБЩА ВЪЗБРАНА И ЗАПОР върху имуществото на длъжника „Варош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград, ул.” Мидия“ №4а , представлявано от управителя Марин Георгиев Маринов..

ПРЕКРАТЯВА дейността на предприятието на Варош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.” Мидия “№4а ,представлявано от управителя Марин Георгиев Маринов.

 ОБЯВЯВА „Варош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.”Мидия“№4а ,представлявано от управителя Марин Георгиев Маринов в НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ и СПИРА на осн. чл. 632, ал.1 от ТЗ ПРОИЗВОДСТВОТО ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ .

ОСЪЖДА „Варош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.”Мидия“№4а ,представлявано от управителя Марин Георгиев Маринов да заплати в полза на Разградски окръжен съд д.т. 250 лв. за откриване производството по несъстоятелност,която да се събере от масата на несъстоятелността при евентуално възобновяване на производството.

УКАЗВА на кредиторите на „Варош Инвест“ООД , ЕИК 116591552 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.”Мидия“№4а ,представлявано от управителя Марин Георгиев Маринов и на самия длъжник, че ако в едногодишен срок от вписване на това решение в търговския регистър не бъде поискано възобновяване на спряното производството по несъстоятелност, съпроводено с удостоверяване, че е налице достатъчно имущество или чрез депозиране на сумата 7 000 лв.,необходима за покриване на началните разноски по  чл. 629б от ТЗ, съдът ще прекрати производството по несъстоятелност и ще заличи дружеството от Търговския регистър.

Решението подлежи на вписване в Търговския регистър .

Същото може да се обжалва пред Апелативен съд-Варна в 7-дневен срок от вписването му в Търговския регистър .

        РЕШЕНИЕТО подлежи на незабавно изпълнение на основание чл. 634 ТЗ.

        ДА СЕ ВПИШЕ настоящия съдебен акт в книгата по чл. 634 в ТЗ.

 

Съдия в ОС :