Р Е Ш Е Н И Е  № 16

Гр. Разград,                  2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и шести юни през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                                                   ЧЛЕНОВЕ:  1. Рая Йончева

                                                                                                       2. Валентина Димитрова

при секретаря С.Л.разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 124 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 258 и сл.  във вр. с чл. 247 ГПК.

Постъпила е въззивна жалба отУлтима Ф“ ЕООД гр. Шумен чрез адв. Накев, против  Допълнително  решение  № 1427/ 04. 05. 2017 г. към Решение № 309/ 30.11. 16 г.  по гр. д. № 1385/ 15 г. по описа на РС Разград, с което е оставена без уважение молбата за поправка на очевидна фактическа грешка в решението. Жалбоподателят твърди, че решението е необосновано и незаконосъобразно и моли да бъде отменено, като въззивната инстанция постанови друго, с което да уважи молбата за допускане на поправка на ОФГ.

Въззиваемата страна не е депозирала писмен отговор на въззивната жалба.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Производството пред Разградския районен съд е било образувано по иск с правно основание чл. 422 от ГПК, предявен от Ултима Ф“ ЕООД против М.И.Б., С.С.С.и Д.Н.С.. На ищеца – настоящ жалбоподател са били дадени указания за отстратяване на нередовности на иска, като представи справка за адресната регистрация  на ответницата С.С.С.. Поради неизпълнение указанията на съда, с влязло в сила Определение № 3201/ 10. 11. 2015 г. е прекратено производството по делото по отношение на С.С.С., а по отношение на ответницата М.Б. за това, че е починала преди завеждане иска. В мотивите на решението, чиято поправка е поискал жалбоподателят, районният съд е приел, че по отношение на първите двама ответници  по исковата молба, които са М.Б. и С.С., настоящото исково производство е прекратено, поради което издадената заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по ч. гр. д. № 894/ 2015 г. следва да се обезсилят. С диспозитива на решението  е обезсилена издадената заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по ч. гр. д. № 894/ 2015 г. по отношение на М.Б. и С.С., поради прекратяване на производството по отношение на същите. Жалбоподаателят е поискал от районният съд да поправи ОФГ в решението, като от така посочения диспозитив на решението отпадне името на С.С.С., тъй като по отношение на нея издадената заповед за изпълнение е влязла в сила, поради неподадено писмено възражение по чл. 414 ГПК. С обжалваното Допълнително решение № 1427/ 04. 05. 17 г. съдът е оставил без уважение молбата, като е приел, че не се касае за очевидна фактическа грешка, тъй като сочения извод не се съдържа в решението, чиято поправка се иска.

 Явна фактическа грешка е налице, когато има несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на решението, т.е., когато съдът е възпроизвел в диспозитива на решението погрешно волята си. В случая такова несъответствие не е налице. Формираната в мотивите воля е отразена по съответстващ й начин в диспозитива на решението. В мотивите на решението ясно е изразено, че по отношение на М.Б. и С.С., спрямо които исковото производство е прекратено, издадената заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по ч. гр. д. № 894/ 2015 г. следва да се обезсилят, което по същия начин е възпроизведено в диспозитива на решението. По реда на поправка на очевидна фактическа грешка не може да бъде променена формираната воля на съда, нито да бъдат допълвани мотивите на решението. Ето защо не е налице твърдяното несъответствие между действителната воля на съда и външното й изразяване в диспозитива и затова не е налице очевидна фактическа грешка по чл. 247 от ГПК, която да се поправи в това производство. С доводите, изложени от въззивника в насока, че обезсилената заповед за изпълнение и изпълнителен лист спрямо С.С.е влязла в сила, поради неподаване на писмено възражение, се цели недопустимо заобикаляна на съдържаща се забрана в разпоредбата на чл. 246 ГПК, според която след като обяви решението по делото, съдът не може сам да го отмени или измени. Доводите на въззивника могат да се обсъждат само в производство по проверка на решението по реда на инстанционния контрол и не са свързани с необходимостта от поправяне на очевидна фактическа грешка в съдебния акт, тъй като с тях се цели да бъдат изменени освен диспозитива и  формираната воля  на съда в  съдебния акт. По изложените съображения, въззивната жалба се явява неоснователна, а обжалваното решение на районния съд следва да бъде потвърдено.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

                                          Р Е Ш И :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНО  РЕШЕНИЕ  № 1427/ 04. 05. 2017 г. към Решение № 309/ 30.11. 16 г.  по гр. д. № 1385/ 15 г. по описа на РС Разград, с което е оставена без уважение молбата за поправка на очевидна фактическа грешка в решението по реда на чл. 247 ГПК .

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:              

           

 

 

                                                                    ЧЛЕНОВЕ:   1.     

 

 

 

                                                                                         2.

      ДГ