Р          Е          Ш         Е          Н          И          Е            24

 

                                                Гр.Разград, 12. 10. 2017 г.

                                               В ИМЕТО НА НАРОДА

           

Разградският окръжен съд в публично заседание на втори октомври  през две хиляди и седемнадесета година в състав:

Съдия: Анелия Йорданова

 

при секретаря Н. Р., като разгледа докладваното от  съдия Ан. Йорданова т. д. № 91 по описа за 2017 г.,  за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е с правно основание чл. 625 от ТЗ.

Постъпила е молба от ликвидатора на  „СЕС КОМЕРС” ООД гр. Разград, за откриване на производство по несъстоятелност, поради неплатежоспособност на дружеството. В молбата се твърди, че дружеството не може да изпълнява публичните си задължения. Излага се, че длъжникът има необслужвани публични задължения в размер на 107 276, 73 лв. към НАП и в размер на 5 035, 70 лв. към Община Разград. Разполага със следните активи: непродадена строителна продукция и недвижими имоти в новопостроена сграда в гр. Разград, които ликвидаторът е определил, че са с пазарна стойност 108 000 лв.  Не е посочено последното извършено плащане  от ответника и от кога плащанията са преустановени.  

            Съдът, като прецени твърденията и становищата на страните и събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

След извършена служебно справка, съдът установи, че с Решение № 194/ 08. 03. 2017 г. по т. д. № 123/ 16 г. по описа на РОС, образувано по предявен иск от Окръжна прокуратура Разград по чл. 155, ал. 1, т. 3 от ТЗ, е прекратено „СЕС КОМЕРС” ООД гр. Разград. С Акт № 20170406114821/ 06. 04. 2017 г. на длъжностно лице при АВ за ликвидатор е назначен Д.П.Д.и е определен срок за ликвидация до 31. 12. 2017 г.  С молбата, подадена от ликвидатора на  „СЕС КОМЕРС” ООД гр. Разград, за откриване на производство по несъстоятелност са представени: Удостоверение от  ТД на НОИ Разград  за предадени разплащателни ведомости, Удостоверение от  ТД на НАП, офис Разград по чл. 78, ал. 2 от ДОПК, счетоводен баланс към 31. 12. 2012 г.  и към 31. 12. 2014 г., справка за задълженията на търговеца към НАП. С разпореждане № 219/ 25. 08. 2017 г. съдът е указал на молителя да представи, съгл. чл. 128, ал. 1 от ТЗ препис от последния заверен от регистриран одитор годишен финансов отчет и баланс към датата на подаване на молбата; опис и оценка на активите и пасивите към датата на подаване на молбата; списък на кредиторите с посочване на адресите, вида, размера и обезпеченията на вземанията им, тъй като към молбата не са приложени такива доказателства и не са представени актовете, от които произтичат задълженията на дружеството. Молителят е подал Молба вх. № 3441/ 30. 08. 17 г. , в която е посочил активите на дружеството. Според същата молба, дружеството разполага с имущество:  недвижими имоти – 6 бр. гаражи и 2 бр. магазини в новопостроена сграда в гр. Разград на стойност, според молителя в размер на 108 000 лв. , както и непродадена строителна продукция. Твърди се, че няма налични парични средства. Дружеството има двама кредитори: НАП, имащо публичноправно вземане в размер на 79 778, 76 лв. за главница, 27 497, 97 лв. за лихва - общо в размер на 107 276, 73 лв. към 10. 05. 2017 г. Към Община Разград към 14. 08. 17 г. за неплатени данъци върху недвижими имоти и такса битови отпадъци молителят има задължение в размер на  3 116, 75 лв. главница и 462, 16 лв. лихва, общо в размер на 3 578, 91 лв.   С Определение № 220/ 05. 09. 2017 г.  съда е назначил ССЕ за установяване имущественото състояние на длъжника и показателите на финансовото му състояние. Молителят е отказал да внесе определения от съда депозит за възнаграждение на вещо лице, поради което експертизата е заличена. Според последния обявен в търговския регистър счетоводен баланс към 31. 12. 2014 г. , дружеството разполага с парични средства в размер на 1 106 000 лв. Съдът извърши служебно справка по т. д. № 68/ 2016 г. по описа на РОС, образувано по молба на управителя на същото дружество „СЕС Комерс“ ООД за откриване на производство по несъстоятелност и установи, че по делото е приложен счетоводен баланс към 31. 12. 2015 г. /необявен в търговския регистър/. Според този счетоводен баланс, за 2015 г. текущите (краткотрайни) активи са в размер 259 000лв.

Въз основа на тази фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:  За да бъде открито производство по несъстоятелност, следва да са налице всички предпоставки на сложния фактически състав, установен от разпоредбите на чл. 608, чл. 625, ал. 1 и чл. 631 от ТЗ, съответно и чл. 742 от ТЗ: Молбата да е подадена от процесуално легитимирано  лице по чл. 625 от ТЗ, съответно по чл. 742, ал. 2 от ТЗ, да е налице изискуемо задължение на длъжника по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане, да е налице неплатежоспособност на длъжника по смисъла на чл. 608, ал. 1 от ТЗ и състоянието на неплатежоспособност да е обективно и трайно.

 В случая, молбата за откриване на производство по несъстоятелност е подадена от лице от кръга на изброените в чл. 625 от ТЗ – ликвидатор на дружеството. Последното е търговец по смисъла на чл. 1, ал.2, т.1 ТЗ.

Не са налице обаче останалите две кумулативни предпоставки на сложния фактически състав за откриване производство по несъстоятелност - да се констатира неплатежоспособност на длъжника, съгласно хипотезите на чл. 608 ТЗ или свръхзадълженост по смисъла на чл. 742 от ТЗ и затрудненията на длъжника да не са временни, а състоянието на неплатежоспособност/свръхзадълженост да е обективно и трайно. 

 

 

 

 От представените от ликвидатора приложения към молбата, съгл. чл. 628, ал.1 от ТЗ и от събраните от съда служебно други писмени доказателства е видно, че в краткосрочен план търговецът е задлъжнял. Налице са публично правни задължения, свързани с търговската му дейност към кредиторите Община Разград и НАП. Постоянна и непротиворечива е практиката на ВКС е по въпроса, че неплатежоспособността, съгласно чл. 608, ал. 1 от ТЗ е обективно състояние, свързано с невъзможността на длъжника да изпълнява своите изискуеми парични задължения и се преценява от съда въз основа на цялостен анализ на събраните по делото доказателства, установяващи икономическото състояние на длъжника и възможността му да изпълнява паричните си задължения към кредиторите, включително и чрез назначаване на икономическа експертиза. Тъй като молителят не е изпълнил указанията за внасяне на депозит за изготвяне на заключение на съдебно-счетоводна експертиза, а съдът не разполага със специалните знания в областта на икономиката, не могат да се анализират обективно  икономическите показатели за ликвидността му, определящи платежоспособността му, характеризиращи способността на дружеството да изплаща текущите си задължения с наличните си краткотрайни активи. Не могат да се направят и изводи относно обстоятелствата дали затрудненията на длъжника са временни, или не. Не може да се установи и кога е настъпило обективното състояние на неплатежоспособност, което може да бъде установено единствено тогава, когато бъдат анализирани показателите за ликвидност и задлъжнялост в тяхната съвкупност, което може да бъде установено единствено със заключение на ССЕ, каквато по вина на молителя, въпреки дадените указания, не е ангажирана.

             

 

 

 

Събраните по делото доказателства не сочат на наличие на състояние на неплатежоспособност на търговеца. С тях се установява, че дружеството има неплатени задължения към НАП в размер общо 107 276, 73 лв.  и към Община Разград задължение в размер на  3 578, 91 лв.  Общото задължение на молителя към кредиторите за публичноправни вземания е в размер на 110 855, 64 лв. Според последния обявен в търговския регистър счетоводен баланс към 31. 12. 2014 г., дружеството разполага с краткотрайни активи в размер на 1 106 000 лв. , а според счетоводния баланс за 2015 г. текущите активи са в размер 259 000 лв. Дружеството разполага и с 6 бр. гаражи и 2 бр. магазини. За гаражите /шест паркоместа/ е приложена оценка в размер на 115 054, 93лв. по т. д. № 68/ 2016 г. по описа на РОС.

За формиране на извод относно неплатежоспособността на длъжника е необходима и липсата на отрицателните предпоставки - временен характер на затрудненията на длъжника или наличие на достатъчно имущество за покриване на задълженията на длъжника, без опасност за интересите на кредиторите. 

 

 

 

 

Съпоставката на установените вземания на кредитори и съотношението между установените активи и пасиви по балансовите стойности, навежда на извод,че имуществото е достатъчно за покриване на задълженията без опасност за интересите на кредиторите. При тази констатация и преценка на доказателствата, представени от молителя и други събрани служебно, съдът приема, че е недоказано обективното състояние на неплатежоспособност на дружеството - молител и на основание чл. 631 ТЗ молбата следва да се отхвърли.

 

 

 

 

 

Воден от изложеното, съдът на осн. чл. 631 от ТЗ

 

 

                                    Р          Е          Ш         И          :

           

           

Отхвърля молбата на ликвидатора на „СЕС Комерс”ООД ЕИК ********, със седалище и адрес на управление гр.Разград, ул.”Иван Вазов” № 21, ет.3, офис 25 за откриване на производство по несъстоятелност, като недоказана.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в 7-дневен срок от връчването му на „СЕС Комерс”ООД, съгл. чл.613а ал.1 ТЗ.

Решението подлежи на вписване в книгата на съда по чл.634в ТЗ.

 

 

 

                                                                                             СЪДИЯ:

НР