П Р О Т О К О Л

 

гр. Разград, 28 февруари 2017 г.

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

двадесет и осми февруари  2017 г. в следния състав:

 

 Председател: ИРИНА ГАНЕВА

 

 

Секретар: Н.Реджебова                                             

сложи за разглеждане докладваното  от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ търговско дело № 3/2015 година

          На именното повикване в 09,30 часа се явиха:

          Ищецът З.И.С., редовно призован, не се явява. За нея се явява баща й И.Т.С.  с изрично пълномощно и адв. ИВОДОР ЦАНЕВ.

          За ответника С.Н. представляван от собственика  и управител Р.С.Н. се явява лично собственикът Р.С.Н. и адв. КОСТОВА.

          АДВ.ЦАНЕВ: Да се даде ход на делото.

          АДВ.КОСТОВА: Да се даде ход на делото.

          СЪДЪТ

                                       О П Р Е Д Е Л И :

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СЪДЪТ докладва постъпила спогодба от 23.02.2017г.

СЪДЪТ предлага на страните уточнение в спогодбата във вр. с посочената лихва за забава, която е посочена в цял размер 40 564,85лв.

          АДВ.ЦАНЕВ: Представили сме постигнато между страните споразумение в писмен вид от 23.02.2017г., като в него сме договорили всички аспекти и елементи на предявените искове, предмет на настоящето дело и сме постигнали споразумение относно дължимата  главница в размер на 124 000лв., както и на обезщетението за забава в размер на законната лихва за периода от 10.12.2013г. до 27.02.2017г., което е в общ размер на 40 564,85лв., от които сумата 12 400лв., представляват законни лихви и обезщетение за забава за периода от 10.12.2013г. до датата на завеждане на иска 11.01.2015г., а сумата 28 164,85лв., представляват законни лихви от  датата на предявяване на иска 13.01.2015г. до 27.02.2017г. Постигнали сме споразумение  относно направените по делото от страните разноски, като ответната страна се задължи съгласно постигнатото споразумение да заплати общо сумата 7228лв., от които 4500лв. заплатено адв. възнаграждение + сумата 2728лв., представляваща половината от заплатената държавна такса за завеждане на иска, като  направените от ответната страна разноски остават за нейна сметка. В споразумението сме договорили и правото на ищцата да поиска  от съда да й бъдат възстановени половината от заплатената държавна такса в размер на 2728лв., с оглед на сключената спогодба на основание чл.78, ал.9 ГПК. Постигнали сме споразумение и относно обстоятелството, че е отпаднал интереса от внасяне на гаранция, обезпечаваща евентуалните вреди, които би претърпяла ответната страна от обезпечителните мерки, с оглед евентуалната незаконосъобразност на същото. В тази връзка, тъй като и ако бъде одобрена постигната спогодба на страните, поради отпадналия интерес от внасяне на гаранция, молим същата да бъде възстановена на ищцата, тъй като с оглед на сключеното споразумение е видно, че такива вреди няма и не биха могли да бъдат претендирани, с оглед основателността на  наложените обезпечителни мерки, произтичащи от основателността на предявените искове. В този смисъл представям писмени молби, касаещи възстановяване на половината от внесената държавната такса и възстановяването на внесената гаранция. Моля да одобрите постигнатата между страните спогодба, да прекратите производството по делото, с оглед одобряването на спогодбата и постановите възстановяването на половината държавна такса и възстановяване на внесената гаранция в полза на ищцата.

          АДВ.КОСТОВА: Не се противопоставям да бъде одобрена постигнатата спогодба. Относно изложеното в днешното с.з. също не се противопоставям. Да, действително страните   са се договорили да бъде върната таксата на ищцата. По отношение на обезпеченията и гаранцията ние сме си дали съгласието тази гаранция да бъде вдигната, но по  отношение на обезпеченията не се противопоставяме, но  някак си звучи извън закона.

          РЕНЕТА СТАНЧЕВА:Съгласна съм с предложената спогодба.

ДОКЛАД НА СЪДА: По отношение на предложената и сключена между страните  в писмен вид на 23.02.2017г. спогодба съдът намира, че същата отговаря на изискванията на чл.234, ал.1 в частта, в която същите са договорили наличието на задължения помежду си в конкретния установен размер, с уточнението относно лихвите за забава, направено в днешното с.з., както и с представения погасителен план, който е изцяло в правомощията на страните да уточнят и разсрочат тези задължения помежду си. По отношение на клаузите, които  страните са договорили в т.4  от спогодбата до  нейния край съдът намира следното: В тази част на споразумението страните уреждат права и задължения, които не влизат в предмета на договора, каквато е спогодбата по см. на чл.365 ЗЗД, отношенията  относно наложени обезпечения, тяхното съществуване, гаранция са уредени с императивни норми в закона чл.402 и чл.403 ГПК и са предмет на процесуални отношения между страната и съда. Ето защо, съдът счита, че в тази част клаузите не могат да представляват част от договор между две равнопоставени страни, поради което и на основание чл.234 не могат да представляват и част от спогодба. Предвид  горното съдът предлага на страните спогодбата да бъде вписана в съдебния протокол  и подписана от тях със съдържание включващо представеното писмено споразумение  до т.3 включително, а по отношение на останалите въпроси, както и днес представената молба, за освобождаване  на гаранция в размер на 14 000 лв., съдът има задължение да се произнесе съобразно законовите разпоредби.

Предоставя на  страните възможност за становище.

АДВ.ЦАНЕВ: Правим искане съдът с оглед при евентуалното сключване на  спогодба относно предмета на делото, касаещ финансовата част и разсрочване на задълженията, визирани в погасителния план  и с  оглед евентуалното прекратяване на производството по делото да разпореди да  не бъдат вдигани и отменяни наложените обезпечителни мерки, наложени с определение при и с оглед исковата молба и направеното искане за обезпечаване на исковете, тъй като  видно от договореното в споразумението между страните, падежът на задълженията  за изплащане на дължимата сума, предмет на исковете, е с начална дата – първото задължение 19.07.2018г. и с крайна дата 19.04.2020г., т.е. за един бъдещ период и в случай,  че тези обезпечения  бъдат вдигнати и отменени това ще предпостави ищцата З.С. в евентуална невъзможност да осъществи правата си по тези искове.

          Обезпечението обезпечава иска. Съдебната спогодба решава предмета на иска. Гаранцията съгласно разпоредбите на ГПК обезпечава евентуалните вреди, които биха са нанесли на ответната страна, ако обезпечителните мерки са неправомерно поискани,  настъпили и допуснати. В случая с оглед сключената спогодба поисканото обезпечение е основателно, т.е. гаранцията служи, ако ищцата с неправомерно поведение нанесе някакви вреди на ответницата вследствие на неправомерно поискани обезпечителни мерки. В разпоредбата на чл.403, ал.1 и ал.2 ГПК са визирани случаи, ако делото бъде прекратено, поради някаква  друга причина или  ако искът бъде отхвърлен. Точно за това се внася и съответната гаранция. След като е допуснато предварително обезпечение на иска същият не бъде предявен, ако делото бъде прекратено, поради някаква друга причина, изключая сключена спогодба, защото логиката на закона е такава, ответната страна има право в едноседмичен срок да подаде възражение против освобождаването на гаранцията и в едномесечен срок да предяви  иск за причинените вреди. Тук въпроса е какви вреди и кога може да претендира ответната страна вследствие на наложените обезпечителни  мерки. Тя би могла да има вреди, ако мерките са поискани неправомерно и в противоречие със закона и ако искът обезпечаващ тези мерки не бъде предявен и на трето място, ако съдебното производство бъде прекратено по някаква  друга причина, изключая съдебна спогодба. Ако ищцата претендира обезпечение вследствие на иск, който е неоснователен и не бъде предявен тогава от наложените обезпечителни мерки би могло да се приеме, че ответната страна би претърпяла вреди. Видно от  постигнатото споразумение искът на ищцата е изцяло основателен и доказан, като в тази връзка сме представили 2 бр. споразумения. В днешното с.з. от двете страни се поддържа, че всички въпроси са спогодени, има споразумение в тази част, т.е. наложеното предварително обезпечение на иска е изцяло законосъобразно, с оглед основателността на самия иск и ответницата не би могла и не е претърпяла никакви вреди от някакво хипотетично неправомерно поведение на ищцата.

          СЪДЪТ предоставя възможност за становище по направеното предложение и на ответната страна.

          АДВ.КОСТОВА: Моля в днешното с.з., с оглед предмета н производството, да одобрите споразумението до т.3 вкл. така, както е заявено в днешно с.з. с уточненията,, за което не спорим. По отношение равнопоставеността между двете страни аз съм солидарна със съда, че от т.4  постигнатото извън съдебно споразумение излиза извън предмета на настоящето производство и това съотношение страните макар и извънсъдебно те са уредили и аз считам, че те ще спазват тези споразумения. Връщането на половината от таксата законът урежда при постигнато споразумение. При сключено споразумение законът навежда, че производството следва да бъде прекратено. Няма как да изменим закона, че при прекратено споразумение остават възбраните и запорите. Аз считам, че няма пречка моята доверителка да депозира молба за връщане на гаранцията, както и обстоятелството, че ние сме длъжни и ще спазим извънсъдебното споразумение с оглед бъдещ иск. По отношение гаранцията аз считам, че тя е прегарантирана. Веднъж имаме извънсъдебно споразумение, втори път имаме съдебен титул. В тази връзка не виждам при едно неизпълнение от страна на моята доверителка да престира по сключената в днешното с.з. спогодба, че З.С. ще бъде ощетена. По- скоро обратното. Абсолютно солидарна съм със съда да бъде одобрена спогодбата до т.4, като ние се задължаваме да  не вдигаме наложените обезпечителни мерки, както и да депозираме  молба за връщане на гаранцията в размер на 14 000лв.  Съгласни сме тази гаранция да бъде върната.

          АДВ.ЦАНЕВ: Никъде в ГПК не е казано, че при прекратяване на производството се вдигат обезпечителните мерки, те се вдигат при изрична молба на една от страните в зависимост от обезпечителната нужда. Моля да заявят становище по т.4 съгласни ли са след сключването на спогодба, съобразно предмета на делото, всички наложени по делото обезпечителни мерки- възбрани и запори да продължат да служат за обезпечаване на задълженията, като никоя от страните няма право  да претендира вдигането на тези обезпечителни мерки.

          АДВ.КОСТОВА: Съгласни сме. Сключили сме извън съдебно споразумение, което поддържаме по всички точки.

          АДВ.ЦАНЕВ: Съгласни сме до т.3 вкл., в който смисъл направихме изявление двете страни.

          АДВ.КОСТОВА: Не се противопоставяме да бъде одобрено споразумението до т.3 вкл.  с направените уточнения в днешното с.з.. 

          Предвид изразените становище и съгласия на двете страни вписва се в съдебния протокол съдържанието на   спогодбата, постигната между З.И.С. с ЕГН: **********,***, Разградска област, ул.13-ти март” № 11, представлявана от  баща си - И.Т.С. с ЕГН: **********,***, Разградска област, ул.”13-ти март” № 11, упълномощен с изрично пълномощно и Едноличен търговец Р. С.” със седалище и адрес на управление в град Разград, Община Разград, Разградска област, ж.к.Орел”, бл.11, вх.”В”, ап.22, с ЕИК: 116003942, представляван от собственика и управител - Р.С.Н. с ЕГН: **********, с л.к. № 644940485, издадена на 05.12.2013 г. от МВР-Разград,  с която страните се договарят да уредят взаимоотношенията си във връзка със задълженията на Р.С.” гр.Разград с ЕИК: 116003942, по заемно правоотношение, представляващи: главница,  обезщетение за забава /законни лихви/ и разноски, за периода от 10.12.2013 година до 27.02.2017 година, към З.И.С. с ЕГН: **********, възникнали по повод заемно правоотношение по: ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ от 05.12.2010г., сключен между З.И.С. с ЕГН: **********, като заемодател, и Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, представляван от управителя - Р.С.Н. с ЕГН: **********, като заемополучател, за сумата 124 000 лева, с падеж на задължението – 05.06.2011 год.; Запис на заповед с издател - Р.С.Н. с ЕГН: **********, действаща като управител и представляваща ЕТ ”Р. С.” гр.Разград, ЕИК: 116003942, издаден на 05.12.2010г. в полза на приносител – З.И.С. с ЕГН: **********, за сумата 124 000 лева, с падеж на задължението - 05.06.2011г. и РАЗХОДЕН КАСОВ ОРДЕР от 05.12.2010г. за предаването и приемането на сумата 124 000 лева от З.И.С. с ЕГН: ********** на Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, представляван от управителя - Р.С.Н. с ЕГН: **********, както и направените разноски, които правоотношения са предмет на разглеждане по търговско дело № 3 / 2015г. по описа на Окръжен съд – град Разград, и с оглед на постигнатите договорености, съгласно и в изпълнение на т.8 от сключеното между страните Споразумение от 30.11.2016 год., страните се споразумяха за следното:

1. Страните безусловно и неотменимо приемат, че задълженията на ЕТ”Р. С.” град Разград, ЕИК: 116003942, представляван от собственика - Р.С.Н. с ЕГН: **********, към З.И.С. с ЕГН: **********, по заемно правоотношение, заедно с обезщетение за забава /законни лихви/ и разноски за периода от 10.12.2013 година до 11.01.2015 година и от 13.01.2015г. до 27.02.2017г., включиелно, възникнали по повод: ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ от 05.12.2010г., сключен между З.И.С. с ЕГН: **********, като заемодател, и Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, представляван от управителя - Р.С.Н. с ЕГН: **********, като заемополучател, за сумата 124 000 лева, с падеж на задължението – 05.06.2011 год.; Запис на заповед с издател - Р.С.Н. с ЕГН: **********, действаща като управител и представляваща Р.С.” гр.Разград, ЕИК: 116003942, издаден на 05.12.2010г. в полза на приносител – З.И.С. с ЕГН: **********, за сумата 124 000 лева, с падеж на задължението - 05.06.2011г. и РАЗХОДЕН КАСОВ ОРДЕР от 05.12.2010г. за предаването и приемането на сумата 124 000 лева от З.И.С. с ЕГН: ********** на Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, представляван от управителя - Р.С.Н. с ЕГН: **********, както и направените разноски, които правоотношения са предмет на разглеждане по търговско дело № 3 / 2015г. по описа на Окръжен съд – град Разград, са в общ размер на 171 792,85 лева /сто седемдесет и една хиляди, седемстотин деветдесет и два лева и осемдесет и пет стотинки/.

Общата сума на задълженията в размер на 171 792,85 лева е формирана, установена и безспорно приета между страните, както следва: 124 000 лева – главница по Договор за заем от 05.12.2010г., плюс 40 564,85 лева - обезщетение за забава, представляваща сбор от  сумата 12 400лв. лихва за забава за периода от 10.12.2013г. до 11.01.2015г. и сумата 28 164,85лв. законна лихва от датата на завеждане на исковата молба 13.01.2015г. до 27.02.2017г.  плюс 7228 лева -  общо направени разноски по т.д. № 3/2015г. по описа на Окръжен съд - гр.Разград, които разноски представляват: 4500 лева – заплатено адвокатско възнаграждение плюс 2728 лева – половината от заплатената от З.И.С. държавна такса по т.д. № 3/2015г. по описа на Окръжен съд - гр.Разград, неподлежаща на възстановяване от съда при сключване на съдебна спогодба.

2. Страните се съгласяват да отсрочат и разсрочат изпълнението на гореописаните задължения на ЕТ ”Р. С.” град Разград, ЕИК: 116003942, представляван от собственика - Р.С.Н. с ЕГН: **********, към З.И.С. с ЕГН: **********, предмет на разглеждане по търговско дело № 3 / 2015г. по описа на Окръжен съд – град Разград, по следния начин:

2.1. Дължимите суми по т.1 от настоящото споразумение, които към настоящия момент са в общ размер на 171 792,85 лева /сто седемдесет и една хиляди, седемстотин деветдесет и два лева и осемдесет и пет стотинки/, плюс бъдещите законни лихви върху неиздължената главница за периода след 28.02.2017г., ще се издължават от Едноличен търговец Р. С.” със седалище и адрес на управление в град Разград, Община Разград, Разградска област, ж.к.Орел”, бл.11, вх.”В”, ап.22, с ЕИК: 116003942, представляван от собственика и управител - Р.С.Н. с ЕГН: **********, по банковата сметка на З.И.С. с ЕГН: **********, а именно: IBAN: ***, BIC: ***, в банка „Пиреос банк” АД, на ежемесечни вноски, съгласно следния погасителен план:

- 5588,10 лева /пет хиляди, пестотин осемдесет и осем лева и 10 стотинки/ в срок до 19.07.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.08.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.09.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.10.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.11.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.12.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.01.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.02.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.03.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.04.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.05.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.06.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.07.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.08.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.09.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.10.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.11.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.12.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.01.2020г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.02.2020г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.03.2020г.;

- 6204,75 лева /шест хиляди, двеста и четири лева и седемдесет и пет стотинки/ в срок до 19.04.2020г., плюс законните лихви върху неизплатената главница /124 000 лева/ за периода от 28.02.2017г. до 19.04.2020г.

          2.2. Страните се договарят, че реда на погасяване на гореописаните задължения е следния: първи по ред се погасяват разноските за държавни такси, адвокатски възнаграждения и други съдебни разноски; втори по ред се погасяват начислените законни лихви до датата на сключване на настоящото споразумение; трети по ред се погасяват законните лихви, начислени след датата на настоящото споразумение; четвърта по ред се погасва главницата.

2.3. Едноличен търговец Р. С.” със седалище и адрес на управление в град Разград, Община Разград, Разградска област, ж.к.”Орел”, бл.11, вх.”В”, ап.22, с ЕИК: 116003942, представляван от собственика и управител - Р.С.Н. с ЕГН: **********, с л.к. № 644940485, издадена на 05.12.2013 г. от МВР-Разград, безусловно и неотменимо се задължава да заплати на  З.И.С. с

ЕГН: **********, гореописаните суми, по посочената банкова сметка, *** план, като неплащането в срок на една вноска от погасителния план прави изискуемо цялото вземане и поражда правото на кредитора З.И.С. с ЕГН: **********, да предприме всички фактически и правни действия за събиране на вземането си по съответния законов ред.

2.4. Страните се договарят, че с настоящото споразумение се прекратява действието на погасителния план, описан в сключеното между страните Споразумение от 30.11.2016г., като за в бъдеще Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, ще изплаща на З.И.С. с ЕГН: **********, единствено сумите, описани в погасителния план по точка 2.1. от настоящото споразумение. 

3. Във всеки един момент Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, има правото на предсрочно погасяване на гореописаните задължения.

 

                                      СПОРАЗУМЕЛИ СЕ: 

 

 

З.И.С.: ..................................................................

/чрез пълномощник – И.Т.С./                

 

 

ЕТ ”Р. С.” гр.Разград: .............................................................

/чрез собственик и представляващ Р.С.Н./

         

 

СЪДЪТ намира, че подписаната спогодба не противоречи на закона и добрите нрави по см. на чл.234, ал.1 ГПК, поради което

 

                             О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ОДОБРЯВА спогодбата, постигната между З.И.С. с ЕГН: **********,***, Разградска област, ул.”13-ти март” № 11, представлявана от  баща си - И.Т.С. с ЕГН: **********,***, Разградска област, ул.”13-ти март” № 11, упълномощен с изрично пълномощно и Едноличен търговец „Р.С“. със седалище и адрес на управление в град Разград, Община Разград, Разградска област, ж.к.Орел”, бл.11, вх.”В”, ап.22, с ЕИК: 116003942, представляван от собственика и управител - Р.С.Н. с ЕГН: **********, с л.к. № 644940485, издадена на 05.12.2013 г. от МВР-Разград,  с която страните се договарят да уредят взаимоотношенията си във връзка със задълженията на Р.С.” гр.Разград с ЕИК: 116003942, по заемно правоотношение, представляващи: главница,  обезщетение за забава /законни лихви/ и разноски, за периода от 10.12.2013 година до 27.02.2017 година, към З.И.С. с ЕГН: **********, възникнали по повод заемно правоотношение по: ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ от 05.12.2010г., сключен между З.И.С. с ЕГН: **********, като заемодател, и Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, представляван от управителя - Р.С.Н. с ЕГН: **********, като заемополучател, за сумата 124 000 лева, с падеж на задължението – 05.06.2011 год.; Запис на заповед с издател - Р.С.Н. с ЕГН: **********, действаща като управител и представляваща ЕТ ”Р. С.” гр.Разград, ЕИК: 116003942, издаден на 05.12.2010г. в полза на приносител – З.И.С. с ЕГН: **********, за сумата 124 000 лева, с падеж на задължението - 05.06.2011г. и РАЗХОДЕН КАСОВ ОРДЕР от 05.12.2010г. за предаването и приемането на сумата 124 000 лева от З.И.С. с ЕГН: ********** на Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, представляван от управителя - Р.С.Н. с ЕГН: **********, както и направените разноски, които правоотношения са предмет на разглеждане по търговско дело № 3 / 2015г. по описа на Окръжен съд – град Разград, и с оглед на постигнатите договорености, съгласно и в изпълнение на т.8 от сключеното между страните Споразумение от 30.11.2016 год., страните се споразумяха за следното:

1. Страните безусловно и неотменимо приемат, че задълженията на ЕТ”Р. С.” град Разград, ЕИК: 116003942, представляван от собственика - Р.С.Н. с ЕГН: **********, към З.И.С. с ЕГН: **********, по заемно правоотношение, заедно с обезщетение за забава /законни лихви/ и разноски за периода от 10.12.2013 година до 11.01.2015 година и от 13.01.2015г. до 27.02.2017г., включиелно, възникнали по повод: ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ от 05.12.2010г., сключен между З.И.С. с ЕГН: **********, като заемодател, и Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, представляван от управителя - Р.С.Н. с ЕГН: **********, като заемополучател, за сумата 124 000 лева, с падеж на задължението – 05.06.2011 год.; Запис на заповед с издател - Р.С.Н. с ЕГН: **********, действаща като управител и представляваща Р.С.” гр.Разград, ЕИК: 116003942, издаден на 05.12.2010г. в полза на приносител – З.И.С. с ЕГН: **********, за сумата 124 000 лева, с падеж на задължението - 05.06.2011г. и РАЗХОДЕН КАСОВ ОРДЕР от 05.12.2010г. за предаването и приемането на сумата 124 000 лева от З.И.С. с ЕГН: ********** на Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, представляван от управителя - Р.С.Н. с ЕГН: **********, както и направените разноски, които правоотношения са предмет на разглеждане по търговско дело № 3 / 2015г. по описа на Окръжен съд – град Разград, са в общ размер на 171 792,85 лева /сто седемдесет и една хиляди, седемстотин деветдесет и два лева и осемдесет и пет стотинки/.

Общата сума на задълженията в размер на 171 792,85 лева е формирана, установена и безспорно приета между страните, както следва: 124 000 лева – главница по Договор за заем от 05.12.2010г., плюс 40 564,85 лева - обезщетение за забава, представляваща сбор от  сумата 12 400лв. лихва за забава за периода от 10.12.2013г. до 11.01.2015г. и сумата 28 164,85лв. законна лихва от датата на завеждане на исковата молба 13.01.2015г. до 27.02.2017г.  плюс 7228 лева -  общо направени разноски по т.д. № 3/2015г. по описа на Окръжен съд - гр.Разград, които разноски представляват: 4500 лева – заплатено адвокатско възнаграждение плюс 2728 лева – половината от заплатената от З.И.С. държавна такса по т.д. № 3/2015г. по описа на Окръжен съд - гр.Разград, неподлежаща на възстановяване от съда при сключване на съдебна спогодба.

2. Страните се съгласяват да отсрочат и разсрочат изпълнението на гореописаните задължения на ЕТ ”Р. С.” град Разград, ЕИК: 116003942, представляван от собственика - Р.С.Н. с ЕГН: **********, към З.И.С. с ЕГН: **********, предмет на разглеждане по търговско дело № 3 / 2015г. по описа на Окръжен съд – град Разград, по следния начин:

2.1. Дължимите суми по т.1 от настоящото споразумение, които към настоящия момент са в общ размер на 171 792,85 лева /сто седемдесет и една хиляди, седемстотин деветдесет и два лева и осемдесет и пет стотинки/, плюс бъдещите законни лихви върху неиздължената главница за периода след 28.02.2017г., ще се издължават от Едноличен търговец „Р.С“. със седалище и адрес на управление в град Разград, Община Разград, Разградска област, ж.к.Орел”, бл.11, вх.”В”, ап.22, с ЕИК: 116003942, представляван от собственика и управител - Р.С.Н. с ЕГН: **********, по банковата сметка на З.И.С. с ЕГН: **********, а именно: IBAN: ***, BIC: ***, в банка „Пиреос банк” АД, на ежемесечни вноски, съгласно следния погасителен план:

- 5588,10 лева /пет хиляди, пестотин осемдесет и осем лева и 10 стотинки/ в срок до 19.07.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.08.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.09.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.10.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.11.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.12.2018г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.01.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.02.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.03.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.04.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.05.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.06.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.07.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.08.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.09.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.10.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.11.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.12.2019г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.01.2020г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.02.2020г.;

- 8000 лева /осем хиляди лева/ в срок до 19.03.2020г.;

- 6204,75 лева /шест хиляди, двеста и четири лева и седемдесет и пет стотинки/ в срок до 19.04.2020г., плюс законните лихви върху неизплатената главница /124 000 лева/ за периода от 28.02.2017г. до 19.04.2020г.

          2.2. Страните се договарят, че реда на погасяване на гореописаните задължения е следния: първи по ред се погасяват разноските за държавни такси, адвокатски възнаграждения и други съдебни разноски; втори по ред се погасяват начислените законни лихви до датата на сключване на настоящото споразумение; трети по ред се погасяват законните лихви, начислени след датата на настоящото споразумение; четвърта по ред се погасва главницата.

2.3. Едноличен търговец „Р.С“. със седалище и адрес на управление в град Разград, Община Разград, Разградска област, ж.к.”Орел”, бл.11, вх.”В”, ап.22, с ЕИК: 116003942, представляван от собственика и управител - Р.С.Н. с ЕГН: **********, с л.к. № 644940485, издадена на 05.12.2013 г. от МВР-Разград, безусловно и неотменимо се задължава да заплати на  З.И.С. с ЕГН: **********, гореописаните суми, по посочената банкова сметка, *** план, като неплащането в срок на една вноска от погасителния план прави изискуемо цялото вземане и поражда правото на кредитора З.И.С. с ЕГН: **********, да предприме всички фактически и правни действия за събиране на вземането си по съответния законов ред.

2.4. Страните се договарят, че с настоящото споразумение се прекратява действието на погасителния план, описан в сключеното между страните Споразумение от 30.11.2016г., като за в бъдеще Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, ще изплаща на З.И.С. с ЕГН: **********, единствено сумите, описани в погасителния план по точка 2.1. от настоящото споразумение. 

3. Във всеки един момент Р.С.” гр.Разград ЕИК: 116003942, има правото на предсрочно погасяване на гореописаните задължения.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

         Предвид обстоятелството, че с постигнатата спогодба страните уреждат отношенията си изцяло по предявените искове производството следва да бъде прекратено.

         По постъпилата молба от ищеца за възстановяване на половината от внесената държавна такса съдът счита същата за основателна, тъй като отговаря на предпоставките на чл.78, ал.9 ГПК. Предвид горното

 

                                      О П Р Е Д Е Л И :

 

          ПОСТАНОВЯВА връщане на държавната такса по търговско дело №3/2015г. по описа на Окръжен съд- Разград в размер на половината от внесената сума -2728лв. на ищеца З.И.С..

          ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по търговско дело №3/2015г. по описа на Окръжен съд- Разград по предявените искове.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред Апелативен съд- Варна.

          По молбата, подадена за възстановяване на внесената парична гаранция по наложеното обезпечение, съдът ще се произнесе в закрито заседание, като следва да се спази процедурата по чл.403, ал.2 ГПК за връчване на препис от тази молба на ответната страна, с указание, че може в едноседмичен срок от връчването да подаде възражение против освобождаване на гаранция.

          АДВ.КОСТОВА: Представям молба за освобождаване на наложената гаранция, с което изразяваме становище по тази молба. Запозната съм с молбата за освобождаване.

          АДВ.ЦАНЕВ: Запознати сме с молбата за освобождаване на гаранцията.

          По молбата съдът ще се произнесе след изтичане на законния срок по чл. 402, ал.3 ГПК.

         Протоколът изготвен в с.з., което приключи в 11,20ч.

 

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                   СЕКРЕТАР:

НР