О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е 

 

№…

 

Разград

 
 


6.ІІ.2017г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2017

 
                                                 съд                                                                                   

6. ІІ.

 
На                                                                                                                                Година

 закрито

 

  РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ

 ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 ИРИНА ГАНЕВА

 
                                                                         ЧЛЕНОВЕ:

                                                                              

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  В. търговско

 
   

2017

 

    №8

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

        Производство по реда на чл. 267  във вр.  с чл.263 ГПК.

           Образувано е по жалба на Г.Й.П., подадена чрез проц. представител по пълномощие –адв. Д.Д.  против Решение №175/27.Х.2016г. по гр.д.№156/2016г. по опис на КРС   , с което съдът е уважил предявените срещу нея и З.А.Р. като на осн.чл.200ЗЗД  във вр. с чл.79  и чл.86ЗЗД ги е осъдил в условия а солидарна отговорност  да заплатят на ищеца    С. Ш. Ю. 7 308,80лв., като дължима ведно със законна лихва, цена  по договор за продажба на доставени им 23 560кг маслодаен слънчоглед.

             Позовавайки се на неправилност, необоснованост и съществени нарушения на процесуалните правила, жалбоподателката претендира  за отмяна на решението   и  постановяване на ново такова, с което съдът да отхвърли предявеният срещу нея иск като неоснователен.

              В съответствие със  служебно  вмененото му по чл.263 ГПК, след приемане на жалбата  за редовна, първостепенния съд е разпоредил връчването на препис  от същата на насрещна страна-С. Ш. , предоставяйки на последния и законово регламентирания срок за отговор и насрещна жалба.

              В този си състав съдът намира, че жалбата с приложена  към същата  преписка по в. гр. д.№156/2016, е изпратена на въззив преди надлежно проведена по чл.263 ГПК процедура и по отношение на конституирания като необходим в производството другар - отв. З.А.Р.. В преписката не се съдържа информация за извършено към същия връчване на препис от жалбата и предоставен му за отговор   срок,  при разяснени му  по см. и на чл.265 ГПК права в процеса. Дори да се приеме, че разясненията по чл.265 ГПК са в правомощие на въззивната инстанция, то осъществяването им се явява предпостаено от уведомяването  на страната за постъпилата жалба.  Т.е., от надлежно дължимата от първостепеня съд    процедура  по размяна на книжа.

               По изложените съображения, съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

             ПРЕКРАТЯВА производството по втд №8/2017 по опис на РОС и връща делото на КРС за връчване на препис от подадената против Решение №175/27.Х.2016г. по гр.д.№156/2016г. по опис на КРС на  конституирания като необходим в производството другар - отв. З.А.Р.  ведно с указания относно срок за отговор и за правата му   по см. на чл.265 ГПК.

      Определението не подлежи на обжалване.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.