О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№…

 

Разград

 
 


1. VІІІ.2017

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2017

 
                                                 съд                                                                                   

1. VІІІ.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

      РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 ИРИНА ГАНЕВА

   

 
                                                                           ЧЛЕНОВЕ:

  Ч.в. търговско

 
  Като разгледа докладваното от съдия Йончева           

2017

 

    №73

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

         Производство по реда на чл.274 и сл.ГПК.

         По заявление, подадено   на 12.ІV.2017г. от „АГРО ФИНАНС КОНСУЛТ“ЕООД,ЕИК 175156053 по реда на чл.410 ГПК, на производство пред ИРС е било образувано чгрд №273/2017г. Срещу длъжника    ЕЛ ЗЕМ-Исперих“ЕООД, ЕИК116583309, гр.Исперих  е била издадена Заповед №…/13.ІV.2017г. за изпълнение на парично вземане в размер на 1 890,42лв. срещу.  Вземането е оспорено от длъжника, с прието за подадено в срока на чл.414 ГПК възражение и по реда на чл.415ГПК,  на заявителя е бил предоставен срок  за установяването му с   иск по чл.422ГПК.

            Приемайки, че в така предоставеният му срок заявителят не е удостоверил надлежно факта на предявяване на иска за установяване на вземането, със свое Определение №…/27.VІ.2017г ИРС обезсилва издадената по заявлението му заповед за незабавно изпълнение №…/13.ІV.2017. 

             Против така постановеното определение, на 24.ІІ.2017г. в регистратура на ИРС е депозирана жалба, с която, позовавайки се на нередовност при връчване на дължимите му се от съда книжа и съобщения, „АГРО ФИНАНС КОНСУЛТ“ЕООД,ЕИК 175156053 моли за неговата отмяна.  В диспозитив на обжалвания акт липсва произнасяне по хода на делото, което при тази хипотеза  е дължимо служебно от съда. Така, жалбата на практика се явява лишена от предмет, тъй като самото обезсилване на издадената в производството заповед за изпълнение се явява последица от прекратяването на производството и в този смисъл не подлежи на самостоятелно обжалване. Този смисъл се следва съобразяване със задължителната за съдилищата съдебна практика, проведена в т.11г на ТР  № 4/18.ІV.2014 по тълк. д. № 4/2013 г., ОСГТК

              Частната жалба е депозирана в срока по чл. 275, ал.1 от ГПК, но заедно с делото     е изпратена на въззивния съд, в отклонение от изискването за уведомяване на насрещната по жалбата страна - чл. 276 ГПК.  С факта на подаденото срещу вземането възражение, заповедното производство се трансформира в двустранно и продължаването му се следва при гарантирано право на участие и защита на всяка от страните.

               Изложеното сочи на  неотстраним от тази инстанция пропуск при администрирането й.   Делото следва да бъде прекратено и върнато на ИРС за да развие дължимата се на страните процедура по размяна на книжа. С оглед възведеното в предмет на жалбата, първоинстанционният съд следва да допълни определението си и с произнасяне по хода на делото.

О П Р Е Д Е Л И:

       ПРЕКРАТЯВА производството по ч.в.т.д.№ 73/ 2017 по опис на РОС  и

      ВРЪЩА делото на Исперихски районен съд за изпълнение на процедурата по  допълване на обжалваното определение с дължимото по реда на чл.415 ГПК произнасяне по хода му и за администриране на частната жалба с връчването й на насрещната страна, с указания задължим в срока на чл.276 ГПК отговор.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                           2.