Р Е Ш Е Н И Е  №47

В ИМЕТО НА НАРОДА

гр.Разград, 21.06.2017 год.

 

Разградският окръжен съд в откритото съдебно заседание на двадесет и втори май,  две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

  Членове: ВАЛЕНТИНА Д.

ИРИНА ГАНЕВА

                                                                                                                                                                                                   

При секретаря Н.Р.,като разгледа докладваното от съдията В.Д. в.гр.дело №292 по описа за 2016 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл.от ГПК.

С Решение №157/26.09.2016 год.,постановено по гр.дело №220 по описа за 2016 год.Кубратският районен съд е предоставил  упражняването на родителските права по отношение на децата Д., р.на 27.09.2004 год. и С., р.на 03.12.2012 год.,съответно на по-голямото дете на бащата И.Д.И.,а на по-малкото на майката С.Г.А.,***,като  е определил и местоживеенето на всяко от децата, съответно  при бащата за първото и второто при майката.Определил е и съответен режим на лични отношения на родителите с детето което те не отглеждат.Бащата,съответно майката са осъдени да заплащат издръжка в съответен размер на детето за което не полагат непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието му.Отхвърлил е претенцията на майката за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето Д. и съответно тази на бащата за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето С..Осъдил е всеки един от родителите да заплати по сметка на РС следващата се ДТ върху присъдените издръжки.

Недоволни от така постановеното решение са останали и двете страни.

С.А. атакува решението в частта му, с която съдът е отхвърлил претенцията й за предоставяне упражняването на родителските права по  отношение на детето Д.,като счита същото за неправилно ,незаконосъобразно и необосновано.

И.И. чрез насрещна въззивна жалба атакува решението в частта му ,с която е отхвърлена неговата претенция за предоставяне упражняване родителските права по  отношение на детето С..Навежда доводи за необоснованост на решението.Излага твърдения за нанесен побой над момиченцето С. от близък роднина на майката и настоява за изготвяне на нов социален доклад по делото,като заявява,че първият такъв по делото,депозиран пред РС е изготвен от социален работник,роднина на майката на децата.

С.А. е  депозирала отговор на въззивната жалба, подадена от И.И., в който застъпва становище за неоснователност на същата. Не се противопоставя на доказателственото искане на другата страна.

В съдебно заседание и в хода по същество  страните поддържат подадените въззивни жалби в цялост.

Съдът е уважил искането на И., заявено с насрещната въззивна жалба за изготвяне на нов социален доклад по делото,назначена е и приета по делото,след изслушването на страните и съдебно-психологическа експертиза за  изследване на родителите и двете деца. Представен е и доклад от Център за обществена подкрепа гр.Кубрат,който работи със родителите и  децата, изслушано е повторно, по почин на съда детето Д..

С оглед разпоредбата на чл.269 от ГПК, РОС намира, че обжалваното решение е валидно и допустимо.

Съдът е сезиран със спор за упражняване на родителски права  по отношение на родените от продължилото 15 години фактическо съжителство на страните две деца, Д.,р.на 27.09.2004г.и С., р.на 03.12.2012г.

КРС е уважил частично първоначалния иск, предявен от майката и съответно насрещния, предявен от бащата, като предоставил упражняването на родителските права по отношение на голямото дете Д.лава на бащата, а на малкото С. на майката.Определил местоживеенето на децата при съответния родител,като определил ин режим на лични контакти с родителя, който не упражнява родителските права,както и дължимата от всеки от тях издръжка.

 Установено е по делото, че фактическото съжителство на родителите, започнало през 2000–та година е продължило до  06.05.2016г.,когато  поради влошени лични отношения и скандал, при който бащата упражнил упражнил акт на домашнофизическо, психическо, сексуално и емоционално, насилие  по отношение на майката за което по гр. дело № 219/2016 г. по описа на Кубратски РС е издадена заповед за защита  в полза на С.Г. срещу И.И..До този момент децата са отглеждани заедно от двамата родители и са живели заедно с тях в дома на бабата и дядото по бащина линия,като за период от около година преди раждането на малкото дете,детето Д.лава е било остатвено на грижите на именно тези дядо и баба,тъй като майката и бащата се били в чужбина.

Още в дяна на конфликта майката, заедно с малкото дете С. напуснала жилището и се установила да живее заедно с него в дома на своите родители, находящ се в същия град.Детето Д.лава отказало да тръгне заедно с тях и останало да живее при баща си.Това фактическо положение се е запазило и до днес.От обясненията на страните,свидетелските показания,както и от изслушването на детето Д. се установява,че то е изключително привързано към дома на бащи си,както и към неговите родители, които безспорно са подпомагали много майката и бащата при отглеждането на децата.Бабата на детето по майчина линия,която преимуществено пребивава на работа в чужбина,св.Галенка Николова сочи в показанията си, че след раздялата на родители й Д. често посещавала дома им, но не се чувствала спокойна и бързала да се прибере в дома на другите си баба и дядо.Раздялота между родителите и промяната в местоживеенето  се е отразила в най-малка степен на малкото дете С.,което продължава да посещава същото детско заведение, водено и прибирано  предимно от своята майка, а понякога и от сестра си.Майката  не възпрапятства  срещите му с бащата и  неговите родители,като то продължава да ходи и преспива там,като техния дом нарича  в „къщи“.

Всеки от родителите работи и реализира трудови доходи,като по-високи са тези на бащата в размер на 839.71лв.и съответно на майката в размер на 213.44 лева.

От гласните доказателства,социалния доклад ,изготвен пред РС и обясненията на страните се установява,че и бащата и майката  живеят  в жилища, собственост на техните родители,като а децата  не разполагат със самостоятелни стаи,всяко от жилищата е обзаведено с необходимите за бита вещи,домакински уредии др.,даващи възможност за ежедневното им отглеждане. 

Изслушано в съдебно заседание пред РС, детето Д. е зявява желание  да продължи да живее в дома на своя баща и да бъде оставена на неговите грижи, защото е свикнало там и  е много привързано към баба си и дядо си по бащина линия.Нежеланието си да живее   в дома на другите си баба и дядо обяснява с това,че не е свикнало с него.По отношение на  конфликтите между родителите й,сочи,че му се  отразяват зле, защото при скарване „ си го изкарватна него.РС е установил   видимо притеснение у детето и раздвоение  между двамата родители,като е счел,че то дава да се разбере, че поспокойно и сигурно се чувства в дома, в който е живяло до сега и присъствието на своите баба и дядо по бащина линия, от чийто грижи се е ползвало винаги и към които е много привързано. 

 Детето е изслушано  и от въззивната инстация.Заявява нежелание да живее в дома на майка,което мотивира с  това,че  трите,заедно със сетра й спяли на едно легло,както и,че майката му се кара понякога,посягала да го бие.Карала го да гледа сестра си и да върши домакинската работа.Сочи за случай при който мяайката я излъгала,че ще се видят,но срещата не се осъществила.Разплаква се заради сестричката си,чието тържество в детската градина не било посетеноникого,вкл. от нея и баща й,тъй като майката не им казала за тържеството.С.Г. опровергава тези твърдения с обаснения,че е присъставал на тържеството,заедно със свои приятелки.

 

При изслушването им по реда на член 59, ал.6 от СК и пред двете инстанции  всеки от родителите е заявил желание да се грижи и за двете деца.    

   По отношение на всеки един от двамата родители РС  е приел ,че са пригодни да упражняват родителските права по отношение на родените от фактическото им съжителство деца,притежават необходимия капацитет, както и, че  емоционалната връзка между родителите и  децата не е прекъсната.Предоставил упражняването на родителските права по отношение на по-голямото дете Д.лава на бащата,  а тези  на по-малкото  С., на майката.Съдът е приел, че при създалото се трайно фактическо положение в интерес на голямото дете ще бъде то да остане под грижите на своя баща,към когото проявява по-голяма привързаност,както към дома на родителите му в който е израснало и не на последно място към самите тях,дядото и бабата по бащина линия,които от раждането му са подпомагали майката и бащата в отглеждането на децата.Счел е, че  промяна на условията на живот на детето, при преместването в жилището на другите дядо и баба би била трудна и стъписваща за него, с оглед преходната му възрастдете/девойка, и влошено психоемоционално състояние към момента, като последица от острите конфликти между майката и бащата.

 Упражняването на родителските права по отношение на по-малкото дете С. първостепенния съд е предоставил на майката.Съобразил е възрастта на детето 4 години,нуждата му от непосредствени майчини грижи, каквито майката е полагала и продължава да полага отт раждането му.Приел е ,че тя е родител ,който разполага с добри материални условия за живот за себе си и за детето в дома на своите родители, ползва се от доброто им отношение и помощ, вкл. и за полагане на грижи за него,както и ,че базисните му му нужди от дом, спокойствие, храна и пр., ще бъдат задоволени подобре и адекватно в дома и на грижите на неговата майка. Приел е също така,че разделянето на двете деца няма  да се отрази съществено и негативно на отношенията между тях, тъй като те са родени с голяма разлика във възрастта – 8 години, имат  различен ежедневен ритъмголямото дете е в училищна възраст, а малкото посещава целодневна детска градина, поради което за поддържане на личните отношения между тях е достатъчно да разполагат с възможността във всички свободни /почивни/ от училищен престой дни да бъдат заедно в дома на единия или на другия родител.

Определил е съответен режим на лични контакти на всеки от двамата родители с детето по отношение на което не упражнява родителските права, който е по-разширен от обичайния ,предвид на това,че двамата родители живеят в едно населено място,както следва: майката С.А. да вижда и взема детето Д.. всеки първи и трети петък, събота и неделя от месеца, от 16.00 часа в петъчния ден, до 16.00 часа в неделния ден; един месец през лятото – м. 07/юли/; както и всеки първи ден от религиозните за семейството празници, Коледни и Новогодишните празници от 09.00 до 16.00 часа; ответникът И.И. да вижда и взема детето С. всеки втори и четвърти петък, събота и неделя от месеца, от 16.00 часа в петъчния ден, до 16.00 часа в неделния ден; един месец през лятото – м. 08/август/; както и всеки втори ден от религиозните за семейството празници, Коледни и Новогодишните празници от 09.00 до 16.00 часа.

По отношение на дължимата на двете деца издръжка,съобразявайки нуждите на всяко от тях и с оглед възрастта, както и податните възможности на двамата родители е осъдил майката да заплаща на детето Д.лава ежемесечна издръжка в размер на 100 лв., от общо необходимата му такава от 250 лв.и съответно бащата да заплаща на детето С. издръжка в р-р на 150 лв.от необходимата му месечна такава от 200 лв.

      По искане на бащата, във връзка с твърдяно упражнявано насилие на малкото дете С. от страна на брата на майката  е изготвен  нов социален доклад.Същия не се различава от този приет и от РС по отношение на желанието на всеки от двамата родители да отглежда и възпитава двете деца,техните материални възможности, битови условия и оказвана подкрепа при отглеждането на децата.Социалните работници  не са установили начилие на насилие над детето С.  от брата на майката, регистриран на същия адрес, за който тя е заявила, че от м.октомври 2016г.живее и работи в чужбина.Провели са срещи с класния ръководител на детето Д., който го е описал като такова с агресивно поведение, отбягвано от съучениците си,със затруднения в  усвояването на материала  по някои предмети.Посочена е от негова страна  незаинтересованост от страна на родителите във връзка с успеха и поведението на Д. в училище и проявена загриженост само от бабата по бащина линия.Социалните работници са установили наличие на синдром на родителско отчуждаване,като на родителите е предложено ползване на социална услуга – психологическа подкрепа  за двете деца в „Център за обществена подкрепа“ гр.Кубрат.   

Пред въззивната инстанция е назначена и съдебно-психологическа експертиза,вещото лице по която ,след проведено изследване на двете деца и родителите депозира заключение в следния смисъл:

У всеки един от родителите е налице желание да се грижи и за двете деца с помощта на своите родители.Описвайки установените от него характерови и личностни особености у всеки от тях подробно,в.л. счита ,че  бащата проявява неискренност ,склонен е да прикрива истината и проявява  навън само социално желано поведение.Майката според него се характеризира с лек, естетичен и динамичен характер.

При детето Д. в.л. е установило наличие на депресивни и невротични симптоми; завишено ниво на вътрешно безпокойство,  имащо важно значение за личностните характеристики на момичето и за изграждане на увереност и сигурност във възможностите си. При наличните  конфликтни взаимоотношения в семейството, авторитарност, страх от промяна, безпокойство, все още недостатъчно развита способност да изразява и показва емоциите, чувствата и преживяванията си.детето е уверено в себе си, упорито и настойчиво.Егоцентрично настроена личност, упорита и консервативна, трудно проявяваща гъвкавост и въображение.

Детето С. описва като  общително и жизнерадостно,бързо  адаптиращо се, изразяващо спонтанно и непосредствено чувствата и преживяванията си. Емоционална, с положително отношение към социалното обкръжение. С ниска критичност поради липсата на достатъчно житейски опит. Все още развива качества като самостоятелност и независимост, нуждае се от подкрепа и стимулиране на околните. Още повече, че възрастта й изисква важните решения касаещи развитието й да се вземат от възрастен.

Именно при детето Д. в.л. е установило  белези на т.нар. Синдром на родителското отчуждаване- ПАС - лека към умерена форма.Според в.л. въпреки, че възрастта на Д. предопределя формиране на логическо мислене и познаване на основните ценности все още личността е незряла и се поддава на влияние от значимите възрастни, които я обгрижват. Измислените или преувеличени опасности и твърдения на единия родител за другия лишават детето от доверие в собственото му възприятие. Детето е принудено да се откаже от проверката на реалността, както и от собственото си усещане за нея , и да се довери на родителя, който се грижи за него и го обича. То възприема нереалните/преувеличени манипулативни истории на обичания от него родител, който в момента се грижи за него, за да не го загуби. В психиката на детото се получават механизми на разделяне на реален спомен за майката от насаден спомен за нея от страна на бащата, който манипулира спомените.То  получава нужните грижи, ласки и внимание, но липсата на ефективно и пълноценно емоционално общуване с майката е предпоставка за постепенно отчуждаване и изграждане на отчужденост с нея.Счита, че  е необходима  целенасочена работа, с подкрепата на специалист Д. да възстанови пълноценното общуване с майката, да преработи насадените страхове и възстанови положителния й образ в съзнанието си,както и ,че  майката е емоционално топла и  има ресурс също с  подкрепата на специалист и родителите си да възстанови прекъснатата връзка с детето .

В съдебно заседание заявява,че според него е най-добре двете деца да живеят зедно,предвид силната емоционална връзка между тях.Независимо дали те ще са при майката или при бащата не бива да се  възпрепятстват контактите с другия родител.Реално проблемът е между двамата родители,които не трябва да позволяват децата им да бъдат разделяни и манипулирани.Бабата и дядото имат подкрепяща роля и не трябва да изземват функцията на майка,а да я подкрепят.В.л.счита,че същетвува голяма вероятност ако детето С. живее с бащата се се формира с течение на времето отчуждение и у нея към майката.Ако децата са при майката процеса на преминаване в нейния дом трябва да бъде плавен,тъй като голямото дете е настоено негативно спямо нея,а сегашното положение счита за не много здравословно за децата.Отчита и възможност при настаняване на Д. при майката ,тя да бяга от нейния дом,като е нужно първо да се премахне негативния образ на майката и с нужното съдействие от страна на бащата и целия семеен кръг.

Предвид посочното от страните,че те и децата посещават „Център за обществена подкрепа“ гр.Кубрат ,от същия е изискан  и предоставен доклад във връзка с провежаната работа с родителите и децата.

Според доклада, майката и детето С. до м.април 2017г. са провели седем срещи с психолог,при това посещавани редовно.Детето Д.лава е провело по пет срещи с психолог и педагог, а бащата е провел четири  такива ,като първоначално отказал предложената подкрепа.Психолога,провеждал срещите  също счита,че при  Д. се наблюдава синдром на родителско отчуждаване по отношение на майката,като детето е настроено негативно към нея и отказва контакти.

Според посочените доклади и заключение по-силна е връзката между двете деца,отколкото тази деца-родители.

Въз основа на изложеното дотук от фактическа страна, РОС нправи следните правни изводи:

Със задължителното за съдилищата ППВС № 1/12.11.1974 г. е прието, че при решаване на въпроса относно упражняването на родителските права върху ненавършилите пълнолетие деца, съдът следва да съобразява в съвкупност редица обстоятелства, като по-съществените от тях са: възпитателските качества на двамата родители, техния морален облик, полаганите грижи и отношение към децата, желанието на родителите да отглеждат и възпитават децата след раздялата си, привързаността на децата към родителите, полът и възрастта на децата, възможността трети лица да оказват помощ при тяхното отглеждане и възпитание, социалното обкръжение на родителя, на когото ще се предоставят родителските права, жилищно-битовите и други материални условия на живот, с които всеки от родителите разполага.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Трайната съдебна практика приема също така,че предоставянето отглеждането и възпитанието на едни от децата при единия родител, а на други - при другия родител, следва да се допуска само по изключение. За да се постанови такова разделяне, е необходимо да са налице сериозни причини, които съдът е длъжен във всеки един конкретен случай да изследва.

Съобразявайки също така, най-главния критерий се явява  интереса на децата,в настоящия случай с оглед на всички събрни доказателства относно двамата родители,техните качества и възможности ,материални и битови, РОС приема, че  родителските права по отношение на малкото дете С., на четири  годни и половина следва да се предоставят на майката, при която да бъде определено и неговото местоживеене.Тя според съда се явява по-пригодния родител да упражнява родителските права по отношение на това дете,с оглед на неговата възраст и нуждата от непосредстевени майчини грижи.Съдът съобрази в този смисъл и установеното фактичеко положение в продължение на една година, в която то живее отглеждано и възпитавано от своята майка ,с помощта на нейния баща, извън дома на другия родител,но често водено в него  и оставяно там заедно с по-голямата сестра.В този смисъл РОС напълно споделя мотивите на първостепенния съд ,както и становището на вещото лице по назначената психологическа експертиза ,че при евентуално въвеждане на това дете отново в дома на бащата, съществува опасност и по отношение на него да се развие синдром на родителско отчуждаване спрямо майката,   какъвто е налице по отношение на по-голямото дете Д.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 към този момент.

       По отношение на  детето Д.лава, навършило към настоящия момент дванадесет години и шест месеца,РОС счита, че родителските права следва да бъдат предоставени на бащата.В този смисъл съдът съобрази,че същият притежава необходимите качества и възможности за отглеждането и възпитанието на детето, подпомаган и от своите родители.От събраните  доказателства се установява, че детето се чувства най-добре именно в дома на своя баща, където е отраснало от раждането си,привързано е към него както и към своите дядо и баба по бащина линия.Съдът също така отчита,че към настоящия момент е налице при това дете Синдром на родителското отчуждаване по отношение на майката, без преодоляването на който и възвръщането на онази привързаност и близост между тях,каквато нормално съществува между майка и дъщеря и предаването на детето на грижите на последната и въдворяването му в нейния дом се явява прибързано и неуместно.РОС не отрича качествата на майката като родител, наличните при нея възможности от материален и битов характер, както и безспорно непоколебимо заявеното й желание ,тя да е този родител,който да полага непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на Д.лава.За да направи този свой извод съдът съобрази както заявеното от детето желание и пред двете инстанции да живее в дома на бащата и най-вече посоченото от вещото лице-психолог, че съществува възможност при настаняване на Д. при майката , тя да бяга от нейния дом, като е нужно първо да се премахне негативния образ на майката съсъ съдействието  на бащата и целия семеен кръг.Съдът взе предвид също така и посоченото от него, че  евентуално преместване на детето Д.лава в дома на майката следва да стане плавно и постепенно,но след допълнителна работа със социални работници и психолози,която работа по отношение и на родителите и децата не е приключила, видно от доклада на Център за обществена подкрепа“ гр.Кубрат .РОС счита също така ,че разделянето на двете деца,по отношение на които по делото е установена силна взаимна привързаност няма да се отрази негативно по отношение на всяко от тях, тъй като те продължават да контактуват помежду си,търсят се и прекарват част от свободното си време заедно,по-малко в делничните  и повече  в почивните дни,предимно в дома на бащата.Последният обаче ще следва да упражнява тези права,така,че действително да отчита интереса на двете си деца,като не препятства,а спомага и насърчава срещите на по-голямото дете с майката и осъществяване в пълен обем на режима на лични контакти между тях,определен  от РС,тъй като установява се по делото,че към този момент такава подкрепа от негова страна,както и от родителите му липсва.

Въззивната инстанция намира за адекватен и  напълно съобразен режима на лични контакти на  всеки от двамата родители с детето по отношение на което не упражнява родителски права,като в подадените срещу решението въззивни жалби не се съдържат конкретни оплаквания в тази насока.Правилно законосъобразно и обосновано се явява и решението на КРС в частта му,касаеща дължимата от всеки от родителите издръжка. 

По изложените съображения жалбите и на двете страни се явява неоснователни,като атакуваното с тях решение следва да бъде потвърдено.

Разноските следва да се понесат от страните,така,както са направени.  

Предви изложеното, Разградският окръжен съд

 

                                   РЕШИ:

 

 ПОТВЪРЖДАВА Решение №157/26.09.2016 год.,постановено по гр.дело №220 по описа за 2016 год.на Кубратският районен съд.

Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от връчването му на страните пред ВКС.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:           

 

           

ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.

 

НР