Р Е Ш Е Н И Е  26

Гр. Разград, 19. 04. 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и седми март през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                     ЧЛЕНОВЕ:  1. Валентина Димитрова

                                                                               2.  Ирина Ганева

 

при секретаря Д. Г. и с участието на прокурора Емилиян Грънчаров разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 43 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Г.А.О. чрез адв. Х., против Решение  № 480/ 04. 01. 2017 г. по гр. д. № 1903/ 16 г. по описа на РС Разград, с което е отхвърлена, като неоснователна молбата й да се приеме за установено по отношение на Община Цар Калоян, че в акта за раждане, съставен от длъжностно лице в Община Цар Калоян са вписани неверни данни по отношение на имената й. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на материалния закон.

Въззиваемата Община Цар Калоян не е депозирала писмен отговор на въззивната жалба.

Представителят на ОП Разград  заявява становище, че жалбата е неоснователна и предлага да се остави без уважение.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Обжалваното решение е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество е неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК, като се има предвид и следното:

Безспорно се установява от събраните по делото писмени доказателства, че ищцата е родена в РТурция на 26. 09. 2001 г. и в съставения там акт за раждане е записана с имената Г. А.. Представен е препис-извлечение от Акт за раждане № 440. Няма спор, че е с двойно гражданство и в гр. Цар Калоян, Община Цар Калоян й е съставен  Акт за раждане № 2/ 28. 06. 2002 г. , като е записана с имената Г. А. О. От съставената бележка в акта за раждане и приложеното Решение № 5/ 04. 07. 2013 г.  се установява, че имената на ищцата са променени на Г.А.О. въз основа на подадено заявление от нейната майка Х.С.Д. по реда на чл. 19а от ЗГР.

Въз основа на тази фактическа обстановка, въззивната инстанция приема, че молбата по чл. 38, ал. 4 от ЗГР е неоснователна. Заявлението от Х.С.А. за промяна на имената на малолетната тогава ищца Г. *** К. на 04. 07. 2013 г.   , към който момент не намират приложение разпоредбите, на които се позовава - чл. 9, ал. 2 и чл. 72, ал. 3 от ЗГР в редакцията им обн. - ДВ, бр. 67 от 1999 г. към 2001 г. , съгл. които името на българските граждани, родени извън територията на Република България, се вписва в регистрите за гражданско състояние и в регистрите на населението, както е изписано в националния им документ за самоличност или в акта за раждане. В съставения акт за раждане с имената Г.А. О. ищцата е вписана не при съставянето му на 28. 06. 2002 г., а на 04. 07. 2013 г.  Заявлението е подадено по реда на чл. 19а, ал. 3 от ЗГР и промяната на имената на ищцата е извършена по административен ред  по желание на родителите й, както предвижда закона. Не са вписани неверни данни в акта за раждане по отношение на имената на ищцата и  не следва да бъде допусната поправка.

Районният съд, приемайки, че молбата е неоснователна, е стигнал до законосъобразни правни изводи, поради което обжалваното решение следва да бъде потвърдено.

 Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

                                                    Р Е Ш И :

 

 

ПОВЪРЖДАВА Решение 480/ 04. 01. 2017 г. по гр. д. № 1903/ 16 г. по описа на РС Разград.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в едномесечен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

 

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

    

                                                                         ЧЛЕНОВЕ:    1.        

 

 

                                                                                                       2.

 

 

ДГ